Και ενώ κάθεστε στον καναπέ σας, βλέπετε τον σκύλο σας να κυνηγάει την ουρά του. Το βρίσκετε χαριτωμένο και γελάτε. Λάθος!
Αυτή η συμπεριφορά, όταν είναι συχνή και μόνιμη, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Εάν εξελιχθεί, θα είναι προβληματική για το ζώο. Μπορεί να είναι ένδειξη αυτού που οι ψυχολόγοι ονομάζουν Στερεοτυπική ή Ψυχαναγκαστική Συμπεριφορά.

Αφού, λοιπόν, αποκλείσετε τα παθολογικά αίτια με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, πρέπει να αναζητήσετε τους ψυχολογικούς λόγους που οδηγούν τον πιστό σας φίλο σε αυτήν την συμπεριφορά. Κυνηγάει την ουρά του από ανία; Αναζητά την προσοχή σας ή τον έχετε απομονωμένο; Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού για να βοηθήσετε τον σκυλάκο σας να ξεπεράσει αυτήν την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Τη στιγμή που είστε έτοιμοι να απολαύσετε το γεύμα σας, ο σκύλος σας έρχεται και σας κοιτάζει επίμονα.
Αρχίζουν να του τρέχουν τα σάλια. Παίρνει το ύφος του πεινασμένου και του δυστυχισμένου. Ίσως και να γαβγίζει, ή με το μπροστινό του πόδι να σας σκουντάει. Κι εσείς ενδίδετε. Λάθος!

Γιατί κάθε φορά που θα τρώτε, θα απαιτεί να του δίνετε φαγητό. Μπορεί, βεβαίως, να μη σας νοιάζει, αλλά σκεφτείτε το εξής: Έχετε επισκέπτες στο σπίτι και κάθεστε για φαγητό. Ο σκύλος σας πάει σε κάθε καλεσμένο σας και του ζητάει φαγητό. Εκείνος δεν του δίνει. Αρχίζει να γαβγίζει, ανεβαίνει πάνω του, βάζει τη μουσούδα του στα πόδια του, τον σκουντάει.

Μπορεί ορισμένους καλεσμένους να μην τους ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά. Κάποιους άλλους, όμως… Τότε εσείς θα μαλώσετε τον σκύλο σας για κάτι που ο ίδιος του έχετε μάθει ή θα τον περιορίσετε σε ένα δωμάτιο μέχρι να τελειώσετε το φαγητό. Δεν είναι άδικο; Δεν θα ήταν καλύτερα να μην του είχατε ενισχύσει αυτήν τη συμπεριφορά;

Μη μαλώνετε ποτέ τον σκυλάκο σας για κάτι που έκανε χωρίς να είστε μπροστά.
Να ξέρετε ότι ο σκύλος, αφού περάσουν ένα – δύο δευτερόλεπτα, δεν μπορεί να συνδέσει την πράξη με το αποτέλεσμα (διόρθωση). Μόνον όταν τον τσακώσετε να κάνει κάτι που δεν επιθυμείτε, του λέτε ένα κοφτό και αυστηρό «όχι» ή «μη».

Ώρα για βόλτα. Και φτάσατε στο σκυλοπάρκο.
Αφαιρείτε το λουρί από τον σκύλο σας και εκείνος, χοροπηδώντας, συναντά τα φιλαράκια του. Εσείς αρχίζετε την κουβεντούλα με τους ιδιοκτήτες των άλλων σκύλων. Δεν δίνετε καμία σημασία στον σκύλο σας, γιατί είστε βέβαιος ότι περνάει θαυμάσια.

Πόσες φορές, όμως, ο σκύλος σας έχει έρθει προς το μέρος σας ή σας έχει κοιτάξει και δεν τον έχετε επαινέσει γι’ αυτήν την πράξη του; Δεν του έχετε δείξει πόσο χαίρεστε και πόσο σωστό είναι αυτό που έκανε;

Αντίθετα, όταν τον καλείτε και δεν έρχεται αμέσως, τον μαλώνετε, τον αρπάζετε από το περιλαίμιο, του φοράτε το λουρί και μεταβολή για το σπίτι. Λάθος! Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει τον εκνευρισμό σας για την καθυστέρησή του. Νομίζει ότι τον μαλώνετε επειδή ήρθε. Γι’ αυτό να τον επαινείτε πάντα με μεγάλο ενθουσιασμό, όταν επιστρέφει σε εσάς. Σιγά – σιγά θα δείτε ότι ο χρόνος της «άφιξής» του θα μειωθεί.

Ενώ βλέπετε τηλεόραση, αρχίζουν οι αστραπές και οι βροντές, και διαπιστώνετε ότι ο σκύλος σας φοβάται.
Για να του συμπαρασταθείτε, τον αγκαλιάζετε και τον χαϊδεύετε. Λάθος! Είναι σαν να του επιβεβαιώνετε το «κακό που σας βρήκε». Συνεχίστε να του συμπεριφέρεστε φυσιολογικά, για να του δείξετε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Μιλήσετε του πρόσχαρα. Προσπαθήστε να του τραβήξετε την προσοχή. Δείξτε του το αγαπημένο του παιχνίδι και προσπαθήστε να παίξετε μαζί του. Δώστε του μία λιχουδιά. Αν δεν βελτιωθεί η συμπεριφορά του, ζητήστε τη βοήθεια εκπαιδευτή σκύλου. Μην αφήσετε το ζωάκι σας να φοβάται.