Ο σκύλος είναι ένα βαθιά συναισθηματικό ζώο κι έχει απόλυτη ανάγκη τη συντροφιά του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του. Η απουσία του «γεννά» προβληματικές συμπεριφορές.

Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας να είναι πιεστικοί, όμως οφείλουμε να αφιερώσουμε στους σκύλους μας ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε τη σωματική, αλλά και πνευματική τους υγεία. Και όχι μόνον: έτσι αναπτύσσουμε ισχυρούς δεσμούς με τους τετράποδους φίλους μας.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη, έχει να μας προτείνει εννέα ιδέες που μπορούμε να προσαρμόσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα, έτσι ώστε να ευχαριστήσουμε τον σκυλάκο μας.

«Στους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, όπου προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, σε πολλούς κηδεμόνες φαντάζει, σχεδόν, αδύνατο να προσφέρουν ποιοτικό χρόνο στον σκύλο τους.

Δυστυχώς, έχουν δημοσιευθεί έρευνες που καταγράφουν ως μέσον όρο ασχολίας μας με τον κατοικίδιο σκύλο μας, μόλις τα 40 λεπτά την ημέρα.

Επίσης, φαίνεται πως οι άνθρωποι ξοδεύουν με μεγαλύτερη ευκολία τον πολύτιμο χρόνο τους, αλλά και τα χρήματά τους, σε κάποιο pet shop, διαλέγοντας λιχουδιές, ρουχαλάκια, παιχνιδάκια, διάφορα αξεσουάρ κ.ά, αντί να αφιερώσουν περισσότερη ώρα στον σκύλο τους, έτσι ώστε να αναπτυχθεί αυτή η μοναδική σχέση σκύλου – κηδεμόνα. Εκείνος, όμως, αυτό χρειάζεται: τη συντροφιά του ανθρώπου του.

Εάν δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε επιπλέον ώρες μέσα στη μέρα, δεν έχουμε παρά να μοιραστούμε με τον σκύλο μας κάποιες δραστηριότητές μας.

1. Γυμνάζομαι με τον σκύλο μου. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν ανάγκη τη σωματική εκτόνωση. Υπάρχει πολλή συσσωρευμένη ενέργεια, που θα πρέπει να απελευθερωθεί. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ώρες του γυμναστηρίου, ή κάποιας άλλης δραστηριότητάς μας, κάνοντας μεγαλύτερες βόλτες με τον σκύλο μας. Άλλες ασχολίες που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί του, είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία και το κολύμπι.

2. Διασκεδάζω με τον σκύλο μου. Ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις που έχουμε, όπως η εργασία, η οικογένεια κ.λπ, μπορούμε να βρίσκουμε χρόνο, έστω και λίγα λεπτά, για να ασχοληθούμε με τον σκύλο μας. Πώς; Είτε παίζουμε το «βρες το», κρύβοντας κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι και καλώντας τον να το ανακαλύψει με την μυρωδιά, είτε αποφασίζουμε να του μάθουμε κάποιο τρικ. Αυτά τα ολιγόλεπτα διαλείμματα αλληλεπίδρασης με τον σκύλο, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε γρηγορότερα από το άγχος της καθημερινότητας. Παίζοντας παιχνίδια με τον σκύλο μας, αναπτύσσεται το μεταξύ μας δέσιμο και επιτυγχάνουμε την πνευματική του εκτόνωση.

3. Κοινωνικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούμε να τον πάρουμε μαζί μας. Κανονίζουμε, κάποιες φορές, τα ραντεβού μας με φίλους και γνωστούς σε κάποιο πάρκο, έτσι ώστε να έχουμε παρέα και τον σκύλο μας. Μπορούμε, επίσης, μετά τη βόλτα, να επιλέγουμε υπαίθρια εστιατόρια ή/και καφετέριες, αλλά και καταστήματα που είναι φιλικά προς τα κατοικίδια.

4. Μιλάω με τον σκύλο μου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα την ώρα που μαγειρεύουμε, κάνουμε γενική καθαριότητα, ή εκτελούμε κάποια άλλη εργασία στο σπίτι, μπορούμε, παράλληλα να μιλάμε στον σκύλο μας. Δεν έχει καμία σημασία το θέμα της «συζήτησης» και πιθανότατα να μην έχουμε την αμέριστη προσοχή του, όμως είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μαζί του.

5. Χαλαρώνω μαζί με τον σκύλο μου. Σε στιγμές χαλάρωσης, όπως σερφάροντας στο internet, βλέποντας τηλεόραση, ακούγοντας μουσική, ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, καλούμε τον σκύλο μας να έρθει και να ξαπλώσει κοντά μας.

6. Διακοπές. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τον σκύλο μας. Να αναπληρώσουμε τον χρόνο που, τυχόν, έχουμε χάσει κατά τη διάρκεια της δύσκολης καθημερινότητας. Κλείνουμε, λοιπόν, το κατάλληλο pet-friendly ξενοδοχείο και βρίσκουμε τις πιο pet-friendly παραλίες, για να απολαύσουμε όλοι μαζί τις διακοπές μας.

7. Καθημερινός καλλωπισμός. Η καθημερινή ασχολία περιποίησης του σκύλου μας βοηθά ουσιαστικά τη σχέση που αναπτύσσουμε μαζί του. Ενδεικτικά, το μπάνιο, το καθημερινό χτένισμα, ο καθαρισμός δοντιών, αυτιών και ματιών, όπως και το να ψηλαφίζουμε καθημερινά το σώμα του για να εντοπίσουμε, τυχόν, δερματικό πρόβλημα, ή κάποιο άγανο που μπορεί να έχει κολλήσει επάνω του.

8. Εξερευνώ τη φύση με τον σκύλο μου. Η περιήγηση σε άγνωστα μέρη θα κάνει τον σκύλο μας πανευτυχή! Κάνουμε πεζοπορία στο βουνό, ανακαλύπτοντας νέα μονοπάτια, ή πηγαίνουμε βόλτα σε κάποιο ποτάμι, λίμνη, κ.λπ.

9. Βόλτα με το αυτοκίνητο. Πολλοί σκύλοι αγαπούν τη βόλτα με το αυτοκίνητο, καθώς βλέπουν νέες εικόνες και οσμίζονται νέες μυρωδιές. Η βόλτα αυτή, μέσα στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να φανεί εξίσου χαλαρωτική και για τους δυο μας. Δεν ξεχνάμε να δένουμε με την κατάλληλη ζώνη ασφαλείας τον σκύλο μας στο πίσω κάθισμα.

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά πλάσματα, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι κηδεμόνες τους να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Όταν υιοθετούμε ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να έχουμε αποδεχτεί ότι θα αλλάξουμε την καθημερινότητα και τις προτεραιότητές μας. Ότι θα βρούμε τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και την ενέργεια που χρειάζεται, για να φροντίσουμε τις καθημερινές του ανάγκες: βόλτα, φαγητό, καλλωπισμό κ.λπ. Εξίσου σημαντικό είναι να μην παραμελούμε τις συναισθηματικές ανάγκες του σκύλου μας, και την πνευματική του εκτόνωση.

Για να είναι ουσιαστικός και ποιοτικός ο χρόνος με τον σκύλο μας, μπορούμε με τη βοήθεια κάποιου θετικού εκπαιδευτή να βγάλουμε καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο θα προσαρμοστεί ανάλογα με την καθημερινότητά μας. Θα συμπεριλαμβάνει την απαραίτητη σωματική, αλλά και πνευματική εκτόνωση που χρειάζεται, ανάλογα με τη φυλή. Επίσης, πρέπει να μάθουμε τον σωστό τρόπο παιχνιδιού με τον σκύλο μας, και να τον εξοικειώσουμε με τον καθημερινό καλλωπισμό, έτσι ώστε να είναι γι’ αυτόν μια ευχάριστη διαδικασία.

Τέλος, για να μπορούμε να χαρούμε παρέα τους περιπάτους, τις βόλτες με το αυτοκίνητο, και τις διακοπές μας, θα πρέπει να έχουμε κοινωνικοποιήσει σωστά τον σκύλο μας».