Ένδειξη ευζωίας είναι τα «αστραφτερά» δόντια των τετράποδων φίλων μας, καθώς η κακή υγιεινή του στόματος εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Γι΄αυτό οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες δεν πρέπει να αμελούν την περιποίηση των δοντιών του σκύλου ή της γάτας τους.

Το πόσο σημαντική είναι, από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν τα ζωάκια μας, αλλά και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε, μας τα εξηγεί ο κτηνίατρος Χρήστος Γρηγορόπουλος.

«Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την ευζωία των κατοικιδίων μας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, σχεδόν τρεις στους πέντε σκύλους και γάτες άνω των τεσσάρων ετών, είτε πάσχουν από περιοδοντική νόσο, είτε έχουν προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Η παθοφυσιολογία του νοσήματος ξεκινά από την παραμονή των τροφών πάνω στις οδοντικές επιφάνειες, έπειτα από κάθε γεύμα, όπου τα βακτηρίδια σχηματίζουν μια λευκή κολλώδη ύλη, η οποία ονομάζεται πλάκα. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, σκληραίνει με επικάθηση αλάτων (κυρίως ασβεστίου) και σχηματίζεται πέτρα (έως και εντός ολίγων ημερών), που εξελίσσεται σε περιοδοντική νόσο, δυσφαγία και, τελικά, απώλεια των δοντιών. Επίσης, το ζώο παρουσιάζει αλλαγή συμπεριφοράς.

Οι ενδείξεις της περιοδοντικής νόσου

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν τα σημάδια της περιοδοντικής νόσου, όμως ο τακτικός στοματικός έλεγχος του κατοικίδιου από τον κηδεμόνα μπορεί να βοηθήσει.

Αν εντοπίζετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

  • Αλλαγή συμπεριφοράς: αν ο σκύλος υποφέρει από περιοδοντική νόσο, αδυνατεί να παίξει με τα μπαλάκια, να μασήσει τα παιχνίδια του, ακόμη και να φάει ξηρά τροφή. Επίσης, ενδέχεται να εκδηλώνει επιθετικότητα, όταν πλησιάζουμε το στόμα του. Η γάτα δεν τρώει, ή μασά περίεργα, προτιμά τη μαλακή τροφή, ή κρύβεται.
  • Κακή αναπνοή: είναι, σχεδόν πάντα ένα σημάδι κακής στοματικής υγιεινής.
  • Αιμορραγία των ούλων: όταν τα βακτήρια που σχημάτισαν την πλάκα προσβάλλουν τα ούλα, ο ιστός φλεγμαίνει και ματώνει, γεγονός που μας κινητοποιεί να απευθυνθούμε στον κτηνίατρό μας.

Οι οδοντικές παθήσεις των κατοικίδιων μας, συχνά, παραβλέπονται ή και υποβαθμίζονται ως αναγκαιότητα της ευζωίας τους.

Ποιες ασθένειες προκαλούνται από την κακή στοματική υγιεινή

Να θυμόμαστε ότι, επειδή τα ζώα δεν παραπονιούνται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υποφέρουν. Η κακή στοματική υγιεινή, άλλωστε, ενοχοποιείται για πολλές συστηματικές ασθένειες, όπως καρδιολογικά προβλήματα (βαλβιδοπάθειες), νεφρική ανεπάρκεια (σπειραματονεφρίτιδες), εγκεφαλίτιδες, οστεομυελίτιδες, παθολογικά κατάγματα της κάτω γνάθου κ.λπ.

Σημαντική και απαραίτητη, λοιπόν, είναι η συχνή παρακολούθηση της υγείας του στόματος από τον κηδεμόνα και επιβεβλημένη η κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο.

Προστατεύστε τα δόντια του ζώου

Ο κηδεμόνας πρέπει να ενημερώνεται – εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να φροντίζει τα δόντια του κατοικιδίου του με συχνό βούρτσισμα, και να χρησιμοποιεί διάφορα σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο για τη στοματική υγιεινή, όπως: οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες, στοματικά διαλύματα στο νερό, και συμπληρώματα τροφής (κοκαλάκια, λιχουδιές), τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του στόματος.

  

Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται κλινική εκτίμηση από τον κτηνίατρο, και αποτρύγωση (καθαρισμός) με στίλβωση των οδοντικών επιφανειών. Ενδεχομένως να χρειαστούν περαιτέρω οδοντιατρικές πράξεις, όπως θεραπεία περιοδοντίτιδας, απονευρώσεις και εμφράξεις ριζικών σωλήνων σε κατάγματα των δοντιών, ή και εξαγωγές σε βαριές περιοδοντοπάθειες.

Δύο σημεία στα οποία θα ήθελα να σταθώ, είναι τα εξής: Σε ό,τι αφορά τον «φόβο» της νάρκωσης, που όλοι οι κηδεμόνες εκφράζουν καθημερινά, και δικαίως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια σωστή -βάσει πρωτοκόλλων- αναισθησία είναι πολύ λιγότερο βλαπτική από ένα στόμα σε κακή κατάσταση. Επίσης, η χρήση μεγάλων κοκάλων για να καθαρίσουν τα δόντια, συνήθως προκαλούν κατάγματα.

Συνοψίζοντας τη σύντομη αναφορά μας στη στοματική υγιεινή, θεωρώ ότι βασίζεται στην καλή συνεργασία κηδεμόνα – κτηνιάτρου με κοινό στόχο την ευζωία των κατοικίδιων. Απαιτείται καλή ενημέρωση – εκπαίδευση από εμάς τους κτηνιάτρους, και καλή συνεργασία με τον κηδεμόνα».