Αν μπορούσαν να μιλήσουν, θα εκλιπαρούσαν για νερό. Για να ζήσουν. Για να μπορέσουν να αντέξουν τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού.

Όπως κάθε έμβιο ον έχει ανάγκη το νερό για να ζήσει, έτσι και τα αδέσποτα πλάσματα. Εκείνα που ζουν στους δρόμους και οι ζωές τους κινδυνεύουν… πάντα.

Το πόσο υποφέρουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αδυνατώντας να βρουν νερό, μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν στρέψουμε το βλέμμα μας προς εκείνα. Το κάνουμε, ή το αποστρέφουμε;

Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που νοιάζεται για τα ζώα. Και κάποια άλλη που αδιαφορεί, ή και τα υποβάλλει σε βασανιστήρια.

Όσοι αγαπάμε τα ζώα, οφείλουμε τις μέρες του καλοκαιριού να τοποθετούμε νερό όπου μπορούμε και να φροντίζουμε να το ανανεώνουμε. Και όσοι εύχονται να αφανιστεί το είδος, οφείλουν να μην πετούν τα μπολάκια με το νερό ή το φαγητό που τοποθετούν οι φιλόζωοι, αλλά ούτε και να καταστρέφουν τις ποτίστρες, που ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν βάλει σε συγκεκριμένα σημεία.

Γιατί; Επειδή, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο), Νατάσα Βυσσίνου – Μπομπολάκη, στην Ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ, των Εισαγγελικών, Δικαστικών και Πανεπιστημιακών Αρχών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, ο πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης Χ. Τριανταφυλλίδης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πιο συχνή μορφή παθητικής κακοποίησης είναι η απομάκρυνση τροφής, ειδικά όταν το ζώο παραμένει στην περιοχή της σίτισης. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος (το ό,τι δεν απομακρύνεται το ζώο από τον χώρο), που κλέβουν, απομακρύνουν, ή πετούν την τροφή στους κάδους. Αυτή είναι και η πιο συχνή μορφή παθητικής κακοποίησης, όμως σπάνια θα φτάσει στα ακροατήρια των δικαστηρίων. Βέβαια, όσοι προσφέρουν τροφή και νερό σε αδέσποτα, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες καθαριότητας, διαφορετικά μπορεί να ζητηθούν ευθύνες για πταισματικές παραβάσεις, όπως είναι η ρύπανση κ.λπ, είχε επισημάνει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Όπως τονίζει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο, οι περισσότερες καταγγελίες που δέχονται είναι για ζώα που μένουν για μέρες χωρίς νερό. Που, όταν τα σώζουν, πίνουν λίτρα ολόκληρα, με λαχτάρα.

Αδιαφορία των δήμων για τα αδέσποτα

«Δυστυχώς, από τους 332 δήμους της χώρας, μόλις 30 έχουν τοποθετήσει ποτίστρες για τα αδέσποτα. Δεν υπάρχει πρόνοια από τους δήμους», τονίζει η κα Μπομπολάκη και επισημαίνει την προσπάθεια για τα αδέσποτα ζώα που καταβάλλουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι οργανώσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή τους, ενώ υποστηρίζει ότι τα τελευταία πέντε με επτά χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό φιλοζωίας στην Ελλάδα, αν και παραμένει χαμηλό, καθώς υπάρχει έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας.

Μας προτρέπει να τοποθετούμε μπολάκια με νερό έξω από τα σπίτια μας, να μην αφήνουμε τα ζωάκια μας στο αυτοκίνητο, ή δεμένα, καθώς υποφέρουν στη ζέστη.

Από τι κινδυνεύουν τα αδεσποτάκια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; 

Το πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν το αδεσποτάκι έχει αφυδατωθεί, ή έχει πάθει θερμοπληξία, μας το εξηγεί η κτηνίατρος, Ελευθερία Σαριδάκη.

Αφυδάτωση

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι τα κόκκινα μάτια, το έντονο λαχάνιασμα και η κατατονία. Μάλιστα, στην έντονη αφυδάτωση ο σκύλος αρνείται το φαγητό.

Για να ενυδατωθεί, θα πρέπει να του χορηγηθεί ορός και να επισκεφτεί τον κτηνίατρο.

Συμπτώματα θερμοπληξίας και Πρώτες Βοήθειες

Όπως ο άνθρωπος, έτσι και τα σκυλιά μπορούν να πάθουν θερμοπληξία. Πριν από αυτό, όμως, προηγείται η αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι έντονο λαχάνιασμα, δηλαδή τρέχουν τα σάλια του, αρνείται να σηκωθεί, ή δυσκολεύεται να σταθεί όρθιος και δεν μπορεί να περπατήσει.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε τον σκύλο σε δροσερό μέρος, όπως κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, σε χώρο όπου υπάρχει κλιματιστικό, ή κοντά σε ανεμιστήρα. Με τρεχούμενο νερό βρέχουμε τα πατουσάκια του και το κεφάλι του. Απαγορεύονται οι παγοκύστες και το παγωμένο νερό, γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία του ζώου. Επίσης, δεν αφήνουμε βρεγμένη πετσέτα πάνω του, γιατί εξατμίζεται το νερό και έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του, λόγω υγρασίας.

Δεν τον βάζουμε με το ζόρι να πιει νερό. Όμως, του παρέχουμε τρεχούμενο νερό. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, το οινόπνευμα στα πατουσάκια είναι πιο αποτελεσματικό, κι αυτό γιατί εξατμίζεται πολύ γρήγορα και προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας πιο γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, τον σκύλο πρέπει να τον εξετάσει ο κτηνίατρος.

Παράσιτα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα αδέσποτα, όπως και τα δεσποζόμενα σκυλιά, απειλούνται από τις σκνίπες, που μεταδίδουν το παράσιτο leishmania, τα τσιμπούρια και τους ψύλλους.

Συμβουλές για τα αδεσποτάκια αλλά και για τα δεσποζόμενα

Φροντίζουμε για τα αδέσποτα ζώα να αφήνουμε νερό σε εξωτερικούς χώρους και να τα βάζουμε σε δροσερό μέρος.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων να αποφεύγουν τις μεσημεριανές βόλτες. Ο περίπατος γίνεται νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Δεν αφήνουμε τον σκύλο στο αυτοκίνητο και, αν επιθυμούμε να τον πάρουμε μαζί μας στη θάλασσα, του προσφέρουμε άφθονο νερό και το βάζουμε σε σκιερό μέρος. Επίσης, δεν τον ταΐζουμε κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Αν ο ιδιοκτήτης συνηθίζει να κάνει πεζοπορία μαζί με τον σκύλο του, πρέπει να προμηθευτεί ειδική κρέμα για τα πέλματα, έτσι ώστε να παραμένουν ενυδατωμένα.

Φροντίζει, επίσης, για την αποπαρασίτωση του σκύλου του.

Δήμος Αθηναίων

Έκκληση να παραμείνουν γεμάτες και καθαρές οι ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα απευθύνει ο Δήμος Αθηναίων στους δημότες του, καθώς έχουν τοποθετηθεί σε 34 σημεία της Αθήνας.

Τις ποτίστρες φροντίζουν να είναι καθαρές ειδικά συνεργεία του δήμου, σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία οργανώσεις.

«Είναι αυτόματες ποτίστρες, που έχουν συνδεθεί με την αντιπαροχή νερού και οι εθελοντές φιλόζωοι φροντίζουν να τις καθαρίζουν και να τις γεμίζουν με νερό. Μάλιστα, αν κάποιος δημότης επιθυμεί να τοποθετηθεί ποτίστρα σε κάποιο πάρκο ή σε σημείο που υπάρχει παροχή νερού, μπορεί να καλέσει στο 1595 του Δήμου Αθηναίων. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Δ/νσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας θα επισκεφτούν το μέρος για τον σχετικό έλεγχο και θα τοποθετήσουν ποτίστρα αν υπάρχει παροχή νερού», διευκρινίζει η εργαζόμενη του Δήμου Αθηναίων, Μάτζυ Μορφέτα.

Τα 34 σημεία που βρίσκονται οι ποτίστρες, είναι:

1. Πλατεία Μητρόπολης

2. Πλατεία Συντάγματος (Δύο ποτίστρες)

3. Πλατεία Κλαυθμώνος

4. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) δίπλα στο Δημαρχείο

5. Πάρκο Ευαγγελισμού

6. Πάρκο Ριζάρη (Δύο ποτίστρες)

7. Κήπος Μουσείου

8. Τοσίτσα & Μπουμπουλίνας

9. Πλατεία Κάνιγγος

10. Πλατεία Βικτωρίας

11. Πάρκο στη διασταύρωση των οδών Ιωαννίνων & Κων/πόλεως

12. Πλατεία Κουμουνδούρου

13. Πλατεία Αγ. Νικολάου (σταθμός ΗΣΑΠ)

14. Συμβολή των οδών Αμοργού & Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη

15. Πάρκο, στη διασταύρωση των οδών Εριφύλης και Αριστάρχου, στο Παγκράτι

16. Πεζόδρομος Μιχαήλ Νομικού στα Κ. Πατήσια

17. Λόφος Στρέφη

18. Λόφος Λυκαβηττού

19. Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων στο Γουδή

20. Συμβολή των οδών Ιωνίας και Ιακωβάτων

21. Παρτέρι οδού Θάσου

22. Πλατεία Κύπρου

23. Πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη

24. Πάρκο Δημ. Ράλλη Αχαρνών

25. Παρκάκι επί της οδού Δράμας – Κολωνός

26. Παρκάκι επί της οδού Προμηθέως – Πατήσια

27. Πλατεία Αμερικής

28. Άλσος Χωροφυλακής

29. Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο Γηροκομείο

30. Σταθμός Λαρίσης

31. Πλατεία Κυψέλης

32. Σταθμός Φιξ – Συγγρού

33. Πλατεία Αιγύπτου

34. Στύλοι Ολυμπίου Διός