Οι καλοκαιρινές σας διακοπές πλησιάζουν και ενώ ανυπομονείτε για την ώρα που θα φορτώσετε τις αποσκευές σας στο αυτοκίνητο, η σκέψη σας είναι στην ψιψίνα σας: δεν σκίζει και τη… γούνα της για οδικές αποδράσεις.

Η αλήθεια είναι ότι στις (περισσότερες) γάτες δεν αρέσουν ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, καθώς απολαμβάνουν τον χώρο στον οποίο έχουν μεγαλώσει, ενώ το νέο περιβάλλον τις κάνει να αισθάνονται ευάλωτες και ανασφαλείς. Κι αυτό συμβαίνει, όταν δεν τις έχουμε εξοικειώσει με το αυτοκίνητο από τη νεαρή τους ηλικία.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, όμως, μπορείτε να απαλύνετε αυτά τα συναισθήματα που νοιώθει το ζωάκι σας για το ταξίδι με το αυτοκίνητο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Η εκτροφέας γάτας Νορβηγικού Δάσους, Δώρα Αντωνίου, έχει μερικές πολύτιμες συμβουλές να σας δώσει.

«Παρόλο που οι περισσότερες γάτες δεν χαίρονται να αφήνουν τον χώρο τους, καθώς αυτό τους προκαλεί ανασφάλεια και τις κάνει να νιώθουν ευάλωτες, με σωστή προετοιμασία και κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλειά τους, ένα ταξίδι με τη γάτα σας μπορεί να γίνει μια θετική εμπειρία.

Ξεκινήστε την προετοιμασία νωρίς. Κι όταν λέμε νωρίς, εννοούμε πολύ νωρίς. Όταν η γάτα είναι… γατάκι. Γιατί οι μικρές, σε ηλικία, γάτες είναι πολύ δεκτικές σε νέα ερεθίσματα και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε νέες συνθήκες. Αν το γατάκι συνηθίσει από νωρίς τη μυρωδιά και την αίσθηση της γατοφόρου, τον ήχο του αυτοκινήτου, και επιβραβευτεί μετά τη σύντομη μετακίνηση, μεγαλώνοντας θα μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολα ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας. Αντίθετα, αν η γάτα σας δεν έχει συνηθίσει από μικρή ηλικία τις μετακινήσεις, θα πρέπει να αφήσετε τη γατοφόρο ανοιχτή, σε εμφανές σημείο του σπιτιού, και να βάλετε την αγαπημένη της κουβέρτα μέσα, έτσι ώστε να μπορεί να την περιεργαστεί με την ησυχία της. Δοκιμάστε να κάνετε μερικές βόλτες, μικρής διάρκειας, με το αμάξι, ώστε να εξοικειωθεί σταδιακά.

Κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα

1. Γατοφόρος: ποτέ μην ταξιδεύετε με τη γάτα ελεύθερη στο χώρο του αυτοκινήτου. Απειλείται η ασφάλεια και των επιβατών, αλλά και της ίδιας. Επιλέξτε μια γατοφόρο ανάλογη με το μέγεθος της γάτας σας, με επαρκείς αεραγωγούς, και φροντίστε να την ασφαλίσετε στο κάθισμα του αυτοκινήτου, ώστε να μη μετακινείται.

2. Φαγητό και νερό: Πάρτε μαζί σας τη συνηθισμένη τροφή της γάτας σας και το νερό που έχει συνηθίσει να πίνει. Ακόμη κι αν αυτό είναι της βρύσης. Η παραμικρή αλλαγή σε τροφή ή νερό, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εντερικό της σύστημα.

3. Παιχνίδια και άνεση: Πάρτε μαζί σας ένα δυο από τα αγαπημένα της παιχνίδια και ένα κουβερτάκι με τη μυρωδιά του σπιτιού, για να νιώθει πιο άνετα στο ταξίδι, αλλά και στο νέο χώρο.

4. Άμμος υγιεινής: Φροντίστε να την πάρετε μαζί σας, ή να αγοράσετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, όπως και την άμμο που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί. Μην ξεχάσετε το ειδικό φτυαράκι και σακούλες.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Ακόμη κι αν συνηθίζετε να οδηγείτε πολλές ώρες χωρίς στάση, όταν ταξιδεύετε με γάτα θα πρέπει να αλλάξετε λίγο το πρόγραμμά σας. Μια μικρή στάση για ξεμούδιασμα, ανά δίωρο, είναι ό,τι πρέπει. Αν βρίσκεστε σε ασφαλές περιβάλλον, μπορείτε να αφήσετε τη γάτα εκτός γατοφόρου για μερικά λεπτά, προσέχοντας πάντα να μη σας ξεφύγει. Εννοείται ότι δεν αφήνουμε ποτέ το αυτοκίνητο σταθμευμένο με τα παράθυρα κλειστά και το κατοικίδιό μας μέσα σε αυτό.

Αν η γάτα σας είναι ιδιαίτερα αγχώδης, μπορείτε να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας το ενδεχόμενο χορήγησης κάποιων ήπιων ηρεμιστικών. Υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων, από χάπια για τη ναυτία και το στρες, μέχρι σταγόνες ανθοϊαμάτων για πιο εύκολη προσαρμογή στο νέο χώρο. Καλό είναι να έχετε δοκιμάσει πριν από το ταξίδι κάποιο από τα σκευάσματα, γιατί ο οργανισμός κάθε ζώου αντιδρά διαφορετικά.

Να θυμάστε πάντα ότι για τη δική σας ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια του ζώου, η προσοχή σας πρέπει να είναι στραμμένη στο δρόμο. Επίσης, αν ακούσετε ή δείτε κάτι στη γατοφόρο που σας θορυβήσει, σταματήστε σε κάποιο πάρκινγκ και ελέγξτε τη γάτα με ηρεμία και ψυχραιμία.

Προετοιμαστείτε, εξασκηθείτε, οπλιστείτε με καλή διάθεση και υπομονή, και καλό σας ταξίδι με τον χνουδωτό σας συνταξιδιώτη!».