«Χθες είχαμε πάει σε ένα πάρκο για σκύλους. Κι ενώ μιλούσα με άλλους ιδιοκτήτες, ακούμε έναν σκυλοκαβγά. Γυρίζω και τι να δω; Τον Ρούντυ μου και τον Βάγγο, που έπαιζαν για τουλάχιστον μισή ώρα, να κοιτάζονται πρόσωπο με πρόσωπο, να έχουν ανασηκώσει να χείλη τους και να γρυλίζουν. Τρέχουμε όλοι προς το μέρος τους, φωνάζοντας, αρπάζω τον δικό μου από το περιλαίμιο, τον μαλώνω, του φοράω το λουρί και επιστρέφουμε στο σπίτι».

«Κρατούσα τον Πάρη από το λουράκι του, όταν συναντήσαμε έναν άλλον αρσενικό σκύλο. Και ενώ μυρίστηκαν, πήγαν να αρπαχτούν».

Γιατί άραγε, μάλωσαν τα σκυλιά; Τι λάθος έκαναν οι ιδιοκτήτες τους;

Στο πάρκο σκύλων

«Για να αποφύγουμε έναν καβγά, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενεργούμε προληπτικά», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων Ελένη Ρούσσου και συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες που πηγαίνουν τους τετράποδους φίλους τους σε πάρκα για σκύλους, να λειτουργούν ομαδικά, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι τσακωμοί. Τι εννοεί;

Οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται μέσα στο πάρκο και έχουν τα σκυλιά τους ελεύθερα, θα πρέπει, κάθε φορά που έρχεται ένας νέος σκύλος στην παρέα, να καλούν τα σκυλιά κοντά τους. Γιατί;

«Υπάρχει περίπτωση, ένα σκυλί που εισέρχεται σε χώρο με πολλά άλλα σκυλιά, που θα τρέξουν όλα προς το μέρος του, να τρομάξει. Καλό θα ήταν να πλησιάζουν το καινούργιο σκυλί ένα – ένα. Να γνωριστούν σιγά, σιγά. Είναι προτιμότερο, μέσα στο πάρκο να υπάρχουν μόνον τέσσερα πέντε σκυλιά, γιατί μπορείς να τα διαχειριστείς πιο καλά, απ’ ό,τι 10-15 σκυλιά. Οι σκύλοι έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες και δεν ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους. Οπότε, είναι πιο ασφαλές να προτιμήσουμε ένα πάρκο με λιγότερα σκυλιά», επισημαίνει η κ. Ρούσσου.

«Εφόσον ο σκύλος μας παίζει με τα άλλα σκυλάκια, δηλαδή χοροπηδάνε, κυνηγιούνται, κουνάνε την ουρά τους και έχουν χαλαρή στάση σώματος και εκφράσεις προσώπου (μάτια χαλαρά κι όχι να κοιτούν έντονα τον άλλο σκύλο, στόμα χαλαρό κι όχι σφιγμένο), όλα βαίνουν καλώς. Καλό θα ήταν, να δώσουμε τη δυνατότητα στους σκύλους να κάνουν ένα διάλειμμα από το παιχνίδι για να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν. Και αν το επιθυμούν, να συνεχίσουν το παιχνίδι με καλή διάθεση. Το διαρκές παιχνίδι, χωρίς διαλείμματα, προκαλεί υπερένταση και κουράζει το σκυλί. Δημιουργεί στρες που μπορεί να οδηγήσει σε καβγά», συμπληρώνει η κα Ρούσσου και επισημαίνει ότι καλό θα ήταν κάθε 10 ή 15 λεπτά η σκυλοπαρέα να κάνει διάλειμμα. Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και οφείλουν να παρακολουθούν διαρκώς τον σκύλο τους. Να προσέχουν για σημάδια επιθετικότητας, όπως είναι το γρύλισμα, όρθιες τρίχες και ουρά, άκαμπτη στάση σώματος, κλειστό στόμα και έντονο/επίμονο βλέμμα.

H εκπαιδεύτρια σκύλων κ. Ελένη Ρούσσου

… και ο καυγάς ξεκίνησε

«Αν αρχίσουν να γρυλίζουν, μη φωνάζετε και μην κάνετε απότομες κινήσεις, γιατί αυτή η ένταση μπορεί να προκαλέσει τον καβγά. Καλέστε τον σκύλο κοντά σας και απομακρυνθείτε. Σε περίπτωση που δεν έρθει και ξεσπάσει ο καβγάς, μην πιάσετε το σκύλο σας από το περιλαίμιο, γιατί μπορεί να τραυματιστείτε. Για να χωρίσετε τα σκυλιά που μαλώνουν, μπορείτε να τους ρίξετε νερό, που πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας. Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε μια κόρνα πεπιεσμένου αέρα. Ο ήχος της κόρνας θα σαστίσει τους σκύλους και θα διαλυθεί ο καβγάς. Καλό είναι να αποχωρήσετε από το πάρκο, ώστε να ηρεμήσει ο σκύλος σας. Δεν μαλώνουμε ποτέ τον σκύλο μας μετά από ένα τέτοιο περιστατικό. Δεν υπάρχει λόγος να τον αγχώσουμε ή να τον τρομάξουμε ακόμα πιο πολύ. Επίσης, δεν τον επιπλήττουμε, επειδή δεν μπορεί να συνδέσει το μάλωμα με ό,τι προηγήθηκε. Είναι δικό μας καθήκον να προστατεύουμε τον σκύλο μας από τέτοιες καταστάσεις, και να μην τον αφήνουμε να φτάνει στη δυσάρεστη θέση να ξεδιαλύνει μόνος του την κατάσταση», τονίζει η κα Ρούσσου.

Βόλτα με λουρί

Πριν πλησιάσουμε έναν σκύλο που συνοδεύεται με λουρί, ρωτάμε πάντα αν μπορούμε να φέρουμε κοντά του τον δικό μας, «γιατί μπορεί το άλλο σκυλάκι να μην είναι κοινωνικό, να είναι γέρικο ή φοβικό, να έχει κάποια θέματα υγείας και αν το πλησιάσουμε, να το στρεσάρουμε. Με αυτόν τον τρόπο και μόνο, μπορούμε να αποφύγουμε καθημερινά επιθετικά περιστατικά», τονίζει η εκπαιδεύτρια.

Αν ο άλλος ιδιοκτήτης μάς επιτρέψει να προσεγγίσουμε, τότε, σύμφωνα με την κα Ρούσσου, θα πρέπει να προσέξουμε, κατά την επαφή τους, το λουρί να μην είναι τεντωμένο, γιατί δημιουργεί ένταση στα σκυλιά και, ίσως, σωματική δυσφορία. Επίσης, φροντίζουμε να μην μπερδευτούν τα λουριά, γιατί μπορεί να νιώσουν εγκλωβισμένα, να τρομάξουν και να ξεσπάσει καβγάς. Για να τα αποφύγουμε όλα αυτά, ακολουθούμε τον βηματισμό του σκύλου μας. Τα σκυλιά, όταν γνωρίζονται, ακολουθούν μια κυκλική κίνηση για να μυριστούν. Στη δική τους γλώσσα, αυτός είναι ο πιο φιλικός τρόπος για να γνωριστούν. Καλό είναι, κάθε τέτοια συνάντηση να διαρκεί τρία δευτερόλεπτα. Γιατί μετά μπορεί να συμβούν τα εξής:

  1. Να αρχίσουν να παίζουν,
  2. Να συνεχίσει ο καθένας το δρόμο του και
  3. Να γίνει κάποια παρεξήγηση και να αρχίσει ο καβγάς.

Επομένως, για να προλάβουμε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, καλούμε τον σκύλο μας και συνεχίζουμε τον περίπατό μας.

σκύλος

Όμως, για να αποφύγουμε έναν καβγά θα πρέπει να γνωρίζουμε τη γλώσσα σώματος του σκύλου, έτσι ώστε να καταλάβουμε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια, όπως είναι: «σώμα άκαμπτο, κοφτές κινήσεις, αφτιά πίσω και μαζεμένα, μάτια ορθάνοιχτα, χείλη σφιγμένα, και γλείψιμο της μουσούδας. Αποστροφή βλέμματος ή και κεφαλιού από τον άλλο σκύλο, ουρά που μπορεί να είναι, είτε χαμηλά στα σκέλια, είτε ψηλά και να κουνιέται με απότομο και κοφτό τρόπο. Αν γρυλίζει, σηκώνει τα χείλη του και προσπαθεί να δαγκώσει τον αέρα, δεν πλησιάζουμε τον άλλο σκύλο. Να τονίσουμε ότι το γρύλισμα, όπως και όλα τα προειδοποιητικά σημάδια, αποτελούν επικοινωνία και δεν πρέπει να τιμωρούμε τον σκύλο. Μια ουρά που κουνιέται δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας είναι χαρούμενος. Πολλές φορές, μάλιστα, αφού φύγουμε από τον άλλο σκύλο, μπορεί να παρατηρήσουμε τον δικό μας σκύλο να τινάζεται ή να ξύνεται. Σημάδι ότι υπήρξε κάποια ένταση σε αυτήν την συνάντηση», επισημαίνει η κα Ρούσσου.

Και μην ξεχνάτε: Σύμφωνα με τον νόμο, ένας σκύλος απαγορεύεται να βρίσκεται σε δημόσιους χώρους χωρίς το λουρί του, όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είναι. Αφήνουμε ελεύθερο το σκυλί μας μόνο σε κατάλληλα περιφραγμένους χώρους.