Διασώθηκαν από το δρόμο και εκπαιδεύτηκαν για να απαλύνουν τον πόνο των παιδιών που νοσούν από καρκίνο.

Είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι ημίαιμοι σκύλοι, που έχουν έναν μοναδικό τρόπο να προσεγγίζουν τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, καθώς και τις οικογένειές τους, και να επιδρούν θετικά στην ψυχολογία, αλλά και στη σωματική τους υγεία.

Οι σκύλοι του καταφυγίου «Save A Greek Stray» μαζί με τους εκπαιδευτές τους επισκέπτονται, μία φορά την εβδομάδα, τα παιδιά που φιλοξενούνται από τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, «Φλόγα».

Η συνεργασία της Οργάνωσης «Φλόγα» του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες και της Save A Greek Stray

«Τα σκυλιά – θεραπευτές του καταφυγίου, Save a Greek Stay, είναι ημίαιμοι σκύλοι, πρώην αδέσποτα. Είναι σκυλιά που, αφού επιλέχτηκαν μέσα από ειδικά τεστ, πέρασαν από εκπαίδευση, έτσι ώστε να κάνουν αυτή τη δουλειά: να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, παίζοντας μαζί τους, να τα βοηθούν να χαλαρώσουν και να αισθανθούν καλύτερα, ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Έχει διαπιστωθεί ότι μετά την επαφή τους με τα σκυλιά, τα παιδιά παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα άγχους, καθώς έχει ελαττωθεί η κορτιζόλη και εκκρίνονται ενδορφίνες που μειώνουν τον πόνο», τονίζει ο Αλέξανδρος Παράσχης, παγκοσμίως αναγνωρισμένος σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων (CBCC-KA και CPDT-KA). Και συμπληρώνει: «Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να φροντίζουν τα ζώα, ενώ το προσωπικό του καταφυγίου εκπαιδεύει τα παιδιά σε θέματα φιλοζωίας, υλοποιώντας τα Ειδικά Προγράμματα Ενημέρωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας. Στόχος και προσδοκία του προγράμματος είναι να γίνουν γνωστά τα ιαματικά οφέλη της επαφής με έναν σκύλο, να καταργηθούν τα ταμπού γύρω από την αρρώστια του καρκίνου και να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται, επιτέλους, τα ζώα θεραπείας και στα νοσοκομεία, όπως γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού. Επίσης, να αναδειχτούν οι δυνατότητες που έχουν όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως φυλής και προέλευσης».

Είναι οι τετράποδοι φύλακες – άγγελοι, επισημαίνει ο κ. Παράσχης. «Έτοιμοι να παίξουν με τα παιδιά, να τα συνοδεύσουν στη βόλτα τους. Να ακουμπήσουν τη μουσούδα τους ή την πατουσίτσα τους, ευγενικά, πάνω τους. Να τα αγκαλιάσουν, αλλά και να αγκαλιαστούν από τα παιδιά. Να διασταυρωθούν τα πιο αθώα βλέμματα. Και, ως δια μαγείας να εξαφανιστούν όλα τα προβλήματα: σκύλου και παιδιού. Είναι εκεί ο ένας για τον άλλον». Γιατί «είναι παιδιά που από μικρή ηλικία μαθαίνουν να παλεύουν και να μάχονται. Να δίνουν καθημερινά αγώνα, χωρίς να ξέρουν το γιατί: γιατί τόσες θεραπείες, τόση ταλαιπωρία, τόσος πόνος. Παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν σαν όλα τα άλλα παιδάκια. Η μεγαλύτερη βοήθεια και η μεγαλύτερη ανακούφιση έρχεται από άλλα ζωντανά πλάσματα, που έχουν δώσει κι εκείνα τον δικό τους αγώνα. Έχουν βρεθεί στο δρόμο, πεινασμένα και κακοποιημένα. Αλλά τώρα είναι δίπλα στα παιδιά. Για να τους σταθούν και να τα βοηθήσουν, όπως και τους γονείς τους», διευκρινίζει ο κ. Παράσχης.

Η «Φλόγα»

Όπως αναφέρει ο κ. Παράσχης, «η Φλόγα είναι ένας σύλλογος που έχει ιδρυθεί από γονείς που τα παιδιά τους έχουν νοσήσει με καρκίνο. Ο βασικός της στόχος είναι η φροντίδα αυτών των παιδιών: ιατρική, ψυχική αλλά και κοινωνική φροντίδα. Λειτουργεί εθελοντικά, με πολύ κόπο, και παρόλα τα εμπόδια έχει καταφέρει να παρέχει στέγη σε παιδιά που έρχονται από άλλες πόλεις, προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους. Παράλληλα, τους προσφέρει ψυχολογική και ηθική υποστήριξη, ενώ στηρίζει οικονομικά τις οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Επίσης, στο «Σπίτι» της «Φλόγας» λειτουργεί σχολείο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο) με προσωπικό αποσπασμένο από το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε τα παιδιά να μη μένουν πίσω στα μαθήματά τους στο διάστημα της θεραπείας τους . Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παροχές του Συλλόγου Φλόγα».