Η πρώτη σκέψη που κάνουμε τις ημέρες του καύσωνα, είναι να βρεθούμε στην παραλία και να απολαύσουμε το δροσερό θαλασσινό νερό. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που παίρνουν μαζί και τον σκύλο τους.

Ωστόσο, οφείλουμε να προστατεύσουμε τον σκυλάκο από τις υψηλές θερμοκρασίες, τη ζεματιστή άμμο και το θαλασσινό νερό, γιατί εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του.

Η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη μας εξηγεί το γιατί, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε μόλις επιστρέψουμε σπίτι.

«Το καλοκαίρι έφθασε και τις ζεστές ημέρες αναζητούμε τη δροσιά της θάλασσας παρέα με τον τετράποδο φίλο μας. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.

Καταρχάς, σύμφωνα πάντα και με τους ισχύοντες νόμους, θα πρέπει να πηγαίνουμε τους σκύλους μας σε απομονωμένες παραλίες και να σεβόμαστε τους άλλους λουόμενους. Καλό είναι να κρατάμε τα ζώα μας με λουρί για την αποφυγή ατυχημάτων, όπως το να τρέξουν προς το μέρος κάποιου άλλου ζώου, ή προς άνθρωπο, ή ακόμα να κατευθυνθούν προς τον δρόμο.

Όταν, λοιπόν, φθάσουμε στην παραλία, αφήνουμε τον σκύλο μας να έρθει σε επαφή με το νερό σιγά σιγά, μόνος του. Δεν τον βουτάμε με το ζόρι, γιατί μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε αυτόν. Προσέχουμε πάντα όταν κολυμπάμε μαζί του, γιατί με τα πόδια του μπορεί να κάνει απότομες κινήσεις και να μας τραυματίσει.

Προτιμάμε να πηγαίνουμε στην παραλία τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, ή αργά το απόγευμα. Όχι το μεσημέρι, που καίει ο ήλιος. Ιδίως σκυλιά που ανήκουν σε βραχυκεφαλικές φυλές, όπως τα English ή French bulldog, pug και άλλα, μπορούν να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

Φροντίζουμε να βρούμε μια σκιά, είτε κάτω από ομπρέλα είτε σε κάποιο δέντρο, για να ξεκουραζόμαστε με τα ζώα μας και να τους παρέχουμε ένα μπολ με δροσερό νερό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι περπατούν με γυμνά πόδια, οπότε η καυτή άμμος μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στις πατούσες τους. Ειδικά αν είναι ζώα που ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε διαμέρισμα και τα μαξιλαράκια των ποδιών τους δεν είναι εξοικειωμένα σε ανώμαλα εδάφη, δεν τα αναγκάζουμε να περπατάνε στην καυτή άμμο ή στη ζεματιστή άσφαλτο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, ούτε σε κοφτερά βράχια.

Σκυλιά με λευκό τρίχωμα και ροζ ευαίσθητο δέρμα μπορεί να παρουσιάσουν φωτοδερματίτιδα έπειτα από πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Γι’ αυτόν τον λόγο τα κρατάμε σε σκιά. Εάν θεωρηθεί αναγκαίο, μπορούμε να βάλουμε αντηλιακό, ιδίως στο επιρρίνιό τους, δηλαδή στο δέρμα του προσώπου πάνω από την μύτη. Προσοχή, όμως, να μην το γλείψουν.

Επιστρέφοντας από τη θάλασσα ξεπλένουμε τον σκύλο μας με νερό βρύσης, για να φύγει το θαλασσινό αλάτι και η άμμος. Τον στεγνώνουμε με πετσέτα και, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε σεσουάρ, το κρατάμε σε απόσταση από τον σκύλο και σε χαμηλή ταχύτητα και θερμοκρασία, έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε ζημιά στο δέρμα του.

Εξετάζουμε σχολαστικά τις πατούσες του και τα μεσοδακτύλια διαστήματα για τυχόν εκδορές και ξένα σώματα, όπως ξερά χόρτα και πετραδάκια.

Τέλος, καθαρίζουμε προσεκτικά τον έξω ακουστικό πόρο και των δύο αυτιών του με στεγνό βαμβάκι, ή ρίχνοντας πρώτα μερικές σταγόνες από κάποιο ήπιο καθαριστικό αυτιών που έχουμε προμηθευτεί από τον κτηνίατρό μας. Έτσι, προλαμβάνουμε την ωτίτιδα που παρουσιάζουν οι σκύλοι πολλές φορές μετά τα καλοκαιρινά τους μπάνια.

Ακολουθώντας αυτές τις λίγες συμβουλές θα απολαύσετε, και εσείς και τα κατοικίδιά σας, το καλοκαίρι, τη θάλασσα και την παραλία. Καλά μπάνια, λοιπόν!».