Πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία των τετράποδων φίλων μας είναι τα λειτουργικά τρόφιμα, καθώς θωρακίζουν τον οργανισμό τους απέναντι στον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Παράλληλα, συμβάλλουν στην υγεία του σώματος.
Η κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μας λέει ποια είναι τα λειτουργικά τρόφιμα, που ωφελούν την υγεία των αγαπημένων μας φίλων.
«Ο όρος λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, και προσδιορίστηκε ως «τρόφιμα ενισχυμένα με ειδικά συστατικά, τα οποία έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη φυσιολογία του οργανισμού». Πρόκειται, δηλαδή, για συστατικά, όπως αμινοξέα, βιταμίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά (φυτικές χημικές ουσίες), τα οποία έχουν αποδειχτεί ότι ευεργετούν την υγεία του σώματος. Τα συστατικά αυτά, όταν λαμβάνονται από έναν οργανισμό, στέλνουν υγιή σήματα στα κύτταρά του και ενεργοποιούν τη βέλτιστη γενετική του λειτουργία. Στέλνοντας υγιή σήματα, τα λειτουργικά τρόφιμα αντιμετωπίζουν και προλαμβάνουν ένα πλήθος από χρόνιες ασθένειες. Ασθένειες που εμφανίζονται, επειδή στην καθημερινότητά μας, όπως ο σκύλος και η γάτα, λαμβάνουμε τροφές που στέλνουν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα στα κύτταρα μας, από ό,τι τα λειτουργικά τρόφιμα.
Τα λειτουργικά τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν τα ζωάκια μας
- Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, που επιδρούν θεραπευτικά στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και ειδικότερα στις λοιμώξεις του ουροποιητικού.
- Τα καρότα, η κόκκινη κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι, καθώς και οι τομάτες, περιέχουν βήτα καροτένη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Η βρώμη περιέχει βήτα γλυκάνη, που επίσης μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς.
- Τα μήλα και το μπρόκολο περιέχουν φλαβονοειδή, κουερσετίνη, καεμφερόλη και μυρισετίνη, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των κυττάρων.
- Οι σαρδέλες και άλλα ιχθυέλαια περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (EPA & DHA), τα οποία υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υποστηρίζουν την εγκεφαλική λειτουργία.
- Τα αυγά, τα καρότα, τα ζωικά όργανα, η γλυκοπατάτα και το σπανάκι, περιέχουν βιταμίνη Α, που επιδρά ευεργετικά στην υγεία των ματιών, των οστών, και στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι, τα συστατικά αυτά να προέρχονται από φυσικές πηγές, με όσο γίνεται μικρότερη επεξεργασία. Αυτό σημαίνει, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αυγά ελευθέρας βοσκής και κρέατα, όσο γίνεται, από ζώα, τα οποία μεγαλώνουν ελεύθερα χωρίς αντιβιοτικά και συνθετικές ορμόνες.
Κι όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ασθένειες της εποχής μας οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, σε τροφές που καταναλώνουμε εμείς και τα ζωάκια μας, οι οποίες είναι μη-λειτουργικές και αρκετά τοξικές, κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε αμέσως. Αυτό αφορά κυρίως υποπροϊόντα, κρέατα μεγαλωμένα σε ακατάλληλες συνθήκες, τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετες ορμόνες και αντιβιοτικά, τρόφιμα με μεγάλα ποσοστά φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, αλλά και γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα (GMOs), υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πρωτεΐνη χαμηλής διατροφικής αξίας, για τον σκύλο και τη γάτα μας, που προέρχεται από καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια.
Επίσης, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, ένα τρόφιμο μπορεί να είναι λειτουργικό για έναν οργανισμό, όμως αν ο σκύλος ή η γάτα μας έχει δυσανεξία σε αυτό, δεν βοηθά τον γενετικό του κώδικα, αλλά τον επιβαρύνει. Έτσι, κάθε οργανισμός είναι μοναδικός. Θα πρέπει, όταν διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, να παρατηρούμε εάν το τρόφιμο αυτό ωφελεί, ή όχι, το ζωάκι μας. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να προσφέρουμε μια διατροφή για τον σκύλο και τη γάτα μας, βασισμένη σε αληθινές, μη επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες συμβάλλουν στην ευζωία και στη μακροβιότητά τους. Γιατί τα ζωάκια μας είναι μέλη της οικογένειάς μας!».
Πηγές: Canine Nutrigenomics – The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health: W Jeans Dodds, Diana R Laverdure.