Είναι Ελληνίδα και, μάλιστα, νησιώτισσα. Τη βλέπουμε να λιάζεται στα πεζούλια και να περπατά αγέρωχη στα σοκάκια. Είναι εκείνη που δεν παραλείπει να προϋπαντήσει τους ψαράδες, που επιστρέφουν με γεμάτες τις ψαροκασέλες τους. Την ομορφιά της τη θαύμασαν και οι Αμερικανοί – το τηλεοπτικό κανάλι Animal Planet της αφιέρωσε εκπομπή. Είναι η γάτα του Αιγαίου.

«Σήμερα η γάτα του Αιγαίου κινδυνεύει με εξαφάνιση, γι’ αυτό προσπαθούμε για τη διατήρησή της, αλλά και για τη διάσωσή της. Πλέον, συναντάται σε όλη την επικράτεια, και στόχος μας είναι η σωστή και η επιλεκτική αναπαραγωγή της. Είναι η κληρονομιά μας. Το στολίδι μας. Την ανακάλυψε, τη δεκαετία του 1990, ο τότε πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Γάτας (ΕΟΓ), Αντώνης Κασταμωνίτης», επισημαίνει ο εκτροφέας – ιδρυτής της Λέσχης της Γάτας του Αιγαίου, Θεόδωρος Φραγκογιός και συμπληρώνει: «Είναι ξεχωριστή, καθώς δεν παρουσιάζει προβλήματα υγείας. Δεν έχει παρατηρηθεί σε γατί 4-5 ετών να ασθενήσει από καρδιά, νεφρά, συκώτι, δηλαδή κάτι μη αναστρέψιμο.

Ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας φτάνει τα 14 χρόνια, ενώ της γάτας του Αιγαίου φτάνει τα 17. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα γατιά που έχουν αγγίξει τα 21 χρόνια».

Η γάτα του Αιγαίου είναι αναγνωρισμένη μόνον από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας, διευκρινίζει ο κ. Φραγκογιός, και τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί, επισήμως και διεθνώς, ως η μοναδική ελληνική φυλή γάτας. «Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός γενεών και πολλά εκτροφεία, έτσι ώστε να είναι η πρώτη ελληνική γάτα με γνωστό το γενεαλογικό της δέντρο (pedigree)».

Αλλά, ας γνωρίσουμε την γάτα του Αιγαίου.

Χαρακτήρας

Μπορεί να είναι ανεξάρτητη, όμως επιζητά την παρέα του είδους της, καθώς έχει μάθει να συμβιώνει μαζί του στο φυσικό της περιβάλλον. Παράλληλα, δείχνει τα φιλικά της συναισθήματα στον άνθρωπο, γι’ αυτό μπορεί να προσαρμοστεί και να ζήσει σε διαμέρισμα. Μάλιστα, μπορεί να συνυπάρξει και με άλλα κατοικίδια ζώα. Έντονη προσωπικότητα, έξυπνη, υπάκουη και επικοινωνιακή, λατρεύει το ψάρι και είναι υποδειγματική μητέρα.

Σώμα

Αν και μεσαίου μεγέθους, είναι δυνατή και μυώδης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι βαριά ή παχύσαρκη. Το σώμα της είναι κάπως μακρύ, διαθέτει δυνατά πόδια με στρογγυλά πέλματα και είναι μεσαίου μήκους. Η ουρά της ευθύγραμμη, χωρίς καμπύλες ή κόμπους στο τελευταίο της τμήμα.

Κεφάλι

Το κεφάλι της είναι πλατύ, χωρίς όμως να είναι στρογγυλό, και το μέγεθός του είναι μεσαίο. Αυτιά, πλατιά στη βάση με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες, οι οποίες καλύπτονται από τρίχες. Μύτη μεσαίου μήκους, ίσια και ελαφρώς ανασηκωμένη. Τα μάτια της είναι αμυγδαλωτά και τα συναντάμε σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου: από κιτρινοπράσινο, μέχρι σκούρο πράσινο, αλλά και γαλάζιο. Επίσης, μπορεί το ένα της μάτι να έχει διαφορετικό χρώμα από το άλλο.

Τρίχωμα

Ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων, καθώς διαθέτει τρίχωμα μεσαίου μήκους. Είναι μεταξένιο, χωρίς μάλλινο υπομανδύα, με μέτριο περιλαίμιο και πλούσια ουρά. Καθώς είναι νησιώτισσα, έχει προσαρμοστεί στο τοπικό κλίμα. Έτσι, τον χειμώνα η πλούσια γούνα της

την προστατεύει από το κρύο, ενώ το καλοκαίρι τη χάνει. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, του καλοκαιριού μοιάζει περισσότερο με κοντότριχη, αλλά μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει από την ελαφρώς φουντωτή ουρά της. Αναγνωρίζονται όλα τα χρώματα της γούνας. Μονόχρωμα, δίχρωμα, τρίχωμα, καθώς και το ολόλευκο, τα ραβδωτά (browntabby – silver tabby) και όλα τα σχέδια των ραβδωτών. Δεν γίνονται δεκτά τα colour point, γιατί φανερώνουν προσμίξεις με άλλες φυλές. Ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα δίχρωμα και τρίχρωμα.

Η γάτα του Αιγαίου περιποιείται πολλές ώρες την ημέρα το τρίχωμά της, γι’ αυτό δεν χρειάζεται τη δική μας ιδιαίτερη φροντίδα, εκτός από ένα γρήγορα βούρτσισμα.

Όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ή να γνωρίσει τη γάτα του Αιγαίου, μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Φραγκογιό μέσω email (ellinikigata@gmail.com), ή μέσω του Facebook: ΛΕΣΧΗ ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟ

*Photo Credits: Ιόλη Αρμάου