Κατά τους χειμερινούς μήνες εκδηλώνονται διάφορα καιρικά φαινόμενα, που σε ορισμένους σκύλους προκαλούν έντονη ανησυχία, ακόμη και φόβο.

«Τα καιρικά φαινόμενα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του σκύλου, από τη στιγμή που θα γεννηθεί.

Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ερεθίσματα, έτσι και τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται μέσα στο φάσμα της κοινωνικοποίησής του.

Ένα από αυτά είναι η βροχή», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.

Ένας σκύλος, για να απολαμβάνει τη βόλτα του… παντός καιρού, θα πρέπει να έχει εξοικειωθεί, από την κουταβίσια του ηλικία, με όλα τα ερεθίσματα που θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Παίρνοντας το κουτάβι στα χέρια μας, ξεκινάμε να κάνουμε έκθεση στα ερεθίσματα και προσομοίωση σε καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει στο μέλλον.

Έτσι, ξεκινάμε με ήχους μέσα από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, ή ακόμη και από CD που υπάρχουν στην αγορά, για την εξοικείωσή του με διάφορους θορύβους.

Για να κάνουμε, όμως, έναν σκύλο να του αρέσει η βροχή, χρειάζεται να εξοικειωθεί πρώτα με το νερό, διότι άλλο το νερό της θάλασσας και της μπανιέρας, και άλλο το νερό της βροχής.

Επίσης, η βροχή αυξομειώνει την έντασή της και, ορισμένες φορές, συνοδεύεται με μπουμπουνητά, αστραπές.

Για να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη εξοικείωση, χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο ώστε να συνδυαστούν όλα τα ερεθίσματα μαζί. Σε αυτό το κομμάτι μας βοηθά η θετική εκπαίδευση», τονίζει ο κ. Κοντάκος.

Εξηγεί ότι με θετική ενίσχυση, που βασίζεται στην επιβράβευση, βοηθάμε τον σκύλο να καταγράψει θετικά, χωρίς φόβο, τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Αν και η τεχνολογία, όπως προείπε, μας βοηθά πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, δεν σημαίνει πως μας καλύπτει εκατό τοις εκατό. Με τη θετική ενίσχυση μας δίνεται ακόμα η δυνατότητα να κάνουμε τη σύνδεση με βάση τα καιρικά φαινόμενα που θα έχουμε.

«Ένας ενήλικος σκύλος, ο οποίος έχει ελλιπή εξοικείωση με τα καιρικά φαινόμενα, για να νιώθει ασφαλής, χρειάζεται αδιάβροχο ρουχισμό, ώστε μην έρχεται άμεσα σε επαφή με τη βροχή.

Επίσης, τον βοηθάμε περαιτέρω ενισχύοντας την καλή του συμπεριφορά και επιβραβεύοντάς την, ώστε να τη συνεχίζει.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τον σκύλο να είναι ήρεμος την ώρα που θα έρχεται σε επαφή με το νερό της βροχής», διευκρινίζει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων.

Μας πληροφορεί ότι στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε ειδικά κατασκευασμένα μπλουζάκια για σκύλους, που ονομάζονται Thundershirt, τα οποία, αγγίζοντας το σώμα τους σε συγκεκριμένα σημεία, τους παρέχουν ηρεμία όταν βρίσκονται σε κατάσταση έντονου στρες. Χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι για να μειώνουν τα επίπεδα του στρες.

«Υπάρχουν σκύλοι που νιώθουν πολύ έντονο στρες, επειδή ζούσαν αδέσποτοι, ή είναι φοβικοί, και σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούμε να παρέχουμε ασφάλεια στον σκύλο χωρίς να τον φέρνουμε αντιμέτωπο με τη βροχή.

Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να μην τους αρέσει η βροχή, και η πίεση να βγουν σε έντονη βροχόπτωση να λειτουργήσει αρνητικά στη σχέση σκύλου και κηδεμόνα», επισημαίνει ο κ. Κοντάκος.

Μία συμβουλή που δίνει ο κ. Κοντάκος είναι να επιλέγουμε να βγάζουμε τον σκύλο μας σε ώρες που η βροχόπτωση δεν θα είναι τόσο έντονη, ώστε το στρες του να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο. Και προτιμάμε να πηγαίνουμε κάτω από μέρη που δεν θα μπορεί εύκολα να βραχεί: από το πεζοδρόμιο, κάτω από μπαλκόνια ή τέντες.

Τέλος, ο κ. Κοντάκος αναφέρει: «Θεμιτό θα ήταν, οι κηδεμόνες σκύλων να έρχονται σε επικοινωνία με επαγγελματίες θετικούς εκπαιδευτές, έτσι ώστε να διαμορφώνεται ένα πλάνο εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες κάθε σκύλου και τη φύση του. Παράλληλα, βοηθούν σκύλο και κηδεμόνα να χτίσουν μαζί μια σχέση βασισμένη στο σεβασμό, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη».

Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος

Ο κύριος Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».

Διαβάστε επίσης