Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.

Έχετε αναλογιστεί, όμως, εάν ο σκύλος σας περνάει καλά μαζί σας; Εάν του προσφέρετε μία ζωή που τον κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο;

«Τα σκυλιά μας έχουν μόνο μια ζωή με εμάς. Και, δυστυχώς, μια σύντομη ζωή, αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας ενός σκύλου είναι τα 10-15 χρόνια.

Είναι στο χέρι μας να την κάνουμε χαρούμενη, ευτυχισμένη, γεμάτη θετικές εμπειρίες για τα ίδια τα ζωάκια.

Η ευζωία των σκυλιών μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε μαζί τους, ο τρόπος που τους συμπεριφερόμαστε, που τα εκπαιδεύουμε, η φροντίδα που τους δίνουμε, παίζουν τεράστιο ρόλο για τη συναισθηματική και φυσική τους υγεία.

Διαλέγοντας την αγάπη, τη χαρά, την ευγένεια και τη θετικότητα, μπορούμε να αυξήσουμε δραστικά τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής ενός σκύλου.

Αν δημιουργήσουμε έναν υγιή, ευτυχισμένο, δυνατόσυναισθηματικάσκύλο, διαλέγουμε μια ζωή γεμάτη χαρά και δυνατές στιγμές για εκείνον και για εμάς.

Όταν αποκτάμε έναν σκύλο, οφείλουμε να μετατοπίζουμε το κέντρο μας σε αυτόν.

Ξαφνικά, άλλος είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο, και παύουν να υπάρχουν μόνο οι δικές μας ανάγκες, προτεραιότητες και επιθυμίες», λέει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.

Πώς, όμως, κάνουμε έναν σκύλο ευτυχισμένο;

Υπάρχουν επτά «συστατικά» που είναι καθοριστικά για την ευζωία του σκύλου. Και, ίσως, οι κηδεμόνες σκύλων τα γνωρίζουν, και τα προσφέρουν στον μικρό τους φίλο. Αλλά το κάνουν με τον σωστό τρόπο;

«Ας φανταστούμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα μαγικό κουτί. Το κουτί της ευτυχίας του σκύλου μας. Τα «συστατικά» που εμείς βάζουμε μέσα, συνθέτουν τη χαρά του .

Οι περισσότεροι θα σκεφτούν τα εξής:

● Φαγητό

● Στέγη

● Βόλτα

● Παιχνίδια

● Κτηνίατρος

● Εκπαίδευση

● Αξεσουάρ

Και τα επτά είναι σωστά. Αλλά…

Ο σκύλος σας, τρώει ό,τι χρειάζεται πραγματικά για την καλή του υγεία, ή του προσφέρετε ό,τι εξυπηρετεί εσάς;

Ο σκύλος σας, κοιμάται εντός της οικίας σας στα ζεστά και μαλακά, ή του έχετε ένα σπιτάκι στην αυλή σας και το θεωρείτε αρκετό;

Ο σκύλος σας, πάει βόλτα εκεί που θέλετε εσείς και όποτε θέλετε; Ή πηγαίνει βόλτα όπου θα γέμιζε τον ίδιο και για όση ώρα χρειάζεται πραγματικά;

Ο σκύλος σας, παίζει μαζί σας με τα παιχνίδια του; Ή του έχετε αγοράσει παιχνίδια που βρίσκονται στο πάτωμα και τον αφήνετε να παίζει μόνος του;

Ο σκύλος σας, πάει στον κτηνίατρο όποτε χρειάζεται, ή όποτε εσείς το θυμάστε;

Ο σκύλος σας, σας ακούει όταν του ζητάτε να κάνει πράγματα για εσάς. Για παράδειγμα, όταν του λέτε «Έλα». Εσείς, τον «ακούτε»;

Ο σκύλος σας, φοράει αξεσουάρ (σαμάρια, οδηγοί) που αρέσουν σε εσάς αισθητικά, ή φοράει αξεσουάρ φιλικά (κατασκευή, υλικό) προς τον ίδιο, ακόμη κι αν εσάς δεν σας αρέσουν;», διερωτάται η κα Ιατρού.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σκυλιά που δεν περνούν καλά με τον κηδεμόνα τους;

Είναι εκείνα που πηγαίνουν «μικρές βόλτες γύρω, και πέρα από το οικοδομικό τετράγωνο δεν έχουν βγει. Που δεν βγαίνουν όταν βρέχει, όχι γιατί φοβούνται, αλλά για να μη βραχούν. Τα σκυλιά που δεν τους επιτρέπεται να κυλιστούν στο χώμα, να μυρίσουν κόπρανα και ούρα άλλων σκύλων, για να μη λερωθούν. Που δεν εκτονώνονται σωματικά και πνευματικά, όπως χρειάζεται για να είναι υγιή.

Τα σκυλιά που περιμένουν οκτώ ώρες τους κηδεμόνες τους να επιστρέψουν από τη δουλειά, και όταν φτάνουν στο σπίτι είναι αρκετά κουρασμένοι για να αλληλοεπιδράσουν και να παίξουν μαζί τους.

Είναι τα σκυλιά που μπορεί να κοιμούνται στα ζεστά, αλλά τους λείπουν όλα όσα χρειάζεται ουσιαστικά ένας σκύλος. Είναι εκείνα που φαινομενικά έχουν τα καλύτερα υλικά αγαθά, αλλά τους λείπει η ουσία.

Και η ουσία είναι απλή. Γιατί ο σκύλος μέσα του έχει απλότητα», αναφέρει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων.

Τονίζει ότι οφείλουμε να φροντίζουμε για την ευζωία των ζώων μας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό: κτηνίατρους, εμβόλια, εξετάσεις, σωστή διατροφή, ζωή εντός της οικίας, καθαρό νερό. Αλλά στον όρο ευζωία δεν ανήκουν μόνον αυτά.

Εξηγεί ότι ευζωία σκύλου, πέρα από τα προαναφερόμενα, σημαίνει ότι δίνω τη δυνατότητα στον σκύλο να είναι σκύλος και περνάω δημιουργικό χρόνο μαζί του, κάνοντας πράγματα που τον ευχαριστούν.

«Και ο σκύλος χρειάζεται το βουνό, να μυρίσει, να εξερευνήσει να φύγει μακριά από τη βαβούρα της πόλης, να αποστρεσαριστεί.

Χρειάζεται τη θάλασσα να τρέξει, να παίξει, να κυλιστεί στην άμμο, να γίνει χάλια.

Χρειάζεται περιπέτεια, καθημερινό παιχνίδι μαζί σας, καθημερινή εκπαίδευση και ποιοτική ενασχόληση.

Αν του στερούμε τη φύση του, πώς περιμένουμε να μην εκδηλώσει θέματα συμπεριφοράς και να είναι ευτυχισμένος;

Όταν υιοθετούμε, οφείλουμε να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του σκύλου.

Οφείλουμε να τον αφουγκραζόμαστε, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητά του, είτε λόγω φυλής, είτε λόγω ηλικίας, αλλά και τις εμπειρίες που έχει ζήσει. Να προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίζουμε την ημέρα μας με ευχάριστες στιγμές.

Έτσι θα κερδίσουμε και εμείς ευεξία και χαρά, πέρα από ευτυχισμένα πλάσματα», επισημαίνει η κα Ιατρού και καταλήγει: «Χαρείτε μαζί τους. Ζήστε τη στιγμή. Καλύψτε ουσιαστικά τις ανάγκες τους.

Δώστε τους τη δυνατότητα να χαρούν τη φύση τους, και δεν θα χάσετε.

Ο σκύλος είναι πηγαίος εξερευνητής. Είναι περιπατητής, είναι αλήτης μεγάλος.

Και ένας τέτοιος σκύλος θα είναι, σίγουρα, ευτυχισμένος που έχει την τύχη να έχει μια τέτοια ζωή μαζί σας».

Η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού

Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο. Η ίδια υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».

Διαβάστε επίσης