Μια νέα έρευνα, που μας έρχεται από το Sophia University της Ιαπωνίας και δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, επιβεβαιώνει ότι οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν το όνομά τους, όταν το ακούσουν να αναφέρεται σε κάποια συζήτηση.
Μπορεί αυτή η ανακάλυψη να μην εκπλήσσει τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες γάτας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διερευνούν αυτήν την ικανότητα στο συγκεκριμένο τετράποδο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άλλα ζώα, όπως ο σκύλος, τα δελφίνια και οι παπαγάλοι, έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται λέξεις, όμως δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορούν να το κάνουν και οι γάτες.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, η ομάδα της Δρ. Atsuko Saito αποδεικνύει πως οι δεσποζόμενες γάτες μπορούν να ξεχωρίσουν το όνομά τους σε μια σειρά από λέξεις. «Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες για την ικανότητα των σκύλων και την επικοινωνία τους με τους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι ήταν σημαντικό να διαπιστώσουμε και την ικανότητα της γάτας», επισημαίνει η Atsuko Saito. Δεν πιστεύει ότι τα ευρήματα αποτελούν έκπληξη για όσους έχουν γάτες, όμως υπογραμμίζει πως μέχρι τώρα δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια μέθοδο ακολούθησε η ομάδα των ερευνητών.
Κατ’ αρχάς απέφυγαν να υποβάλουν τη γάτα στη διαδικασία να αναγνωρίσει –ονομαστικά- αντικείμενα, όπως συχνά κάνουν με τους σκύλους, επειδή η εκπαίδευσή της ως προς τις εντολές απαιτεί προσπάθεια και χρόνο.
Έτσι, την προσέγγισαν διαφορετικά: έπαιζαν μια φωνή, η οποία έλεγε τέσσερις λέξεις, και ακολουθούσε το όνομα της γάτας. Ο τόνος της φωνής ήταν ίδιος. Οι αντιδράσεις και οι κινήσεις των ζώων ηχογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Ότι οι γάτες, σπανίως έκαναν κάτι παραπάνω από ένα κούνημα του αυτιού ή του κεφαλιού τους, όταν άκουγαν τις φωνές. Λιγότερες ήταν εκείνες που κούνησαν την ουρά τους.
Τα αποτελέσματα για το αν οι γάτες μπορούν να ξεχωρίσουν το όνομά τους από άλλες λέξεις, βασίστηκαν σε τεστ.
Στο πρώτο τεστ έπαιζε η φωνή του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα, ο οποίος άρθρωνε τέσσερις λέξεις με τον ίδιο αριθμό γραμμάτων, αλλά και με τον ίδιο ήχο. Ακολουθούσε το όνομά της.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι υπήρχε μια ηρεμία στις κινήσεις της γάτας (11 από τις 16) καθώς προφέρονταν οι τέσσερις λέξεις, που δείχνει ότι οι γάτες έχουν συνηθίσει τη χροιά της ομιλίας των ιδιοκτητών τους. Εννέα γάτες αντέδρασαν, κουνώντας τα αυτιά τους, στο άκουσμα του ονόματός τους.
Το πείραμα επαναλήφθηκε και σε άλλο γκρουπ από γάτες, αλλά οι φωνές που ακούγονταν ήταν από αγνώστους. Παράλληλα, το πείραμα εκτελέστηκε και σε γάτες που ζουν με άλλες γάτες, είτε σε σπιτικό περιβάλλον, είτε σε εξωτερικούς χώρους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γάτες έδειξαν να αντιλαμβάνονται το όνομά τους, όταν αναφέρεται σε μια πρόταση που αποτελείται από τέσσερις λέξεις και τελειώνει με αυτό.
Ωστόσο, η Δρ. Atsuko Saito επισήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο, αν οι γάτες αντιλαμβάνονται το όνομά τους ως όνομα. «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι γάτες έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Πιστεύω ότι, απλά, συσχετίζουν λέξεις – εδώ ονόματα- με ανταμοιβές ή τιμωρία».
Αν και η γάτα μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή του ιδιοκτήτη της, τα αιλουροειδή είναι φαινομενικά απρόθυμα να κάνουν οτιδήποτε ως αντάλλαγμα και, συχνά, δίνουν μικρή προσοχή.
Η Δρ. Atsuko Saito προσθέτει ότι η έρευνα ρίχνει φως στη σχέση ανθρώπου – γάτας. Οι γάτες καταλαβαίνουν τις ανθρώπινες υποδείξεις πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Παρόλα αυτά, τονίζει, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανταποκριθούν, όπως ελπίζουν οι ιδιοκτήτες τους.
Αντίθετα, ο Dr John Bradshaw, ειδικός στη συμπεριφορά σκύλου και γάτας στο University of Bristol, είπε: «Από τη δική μου οπτική γωνία η έρευνα δεν μας λέει πολλά σχετικά με τη σχέση γάτας και ανθρώπου. Απλώς, το ότι οι γάτες είναι σε θέση να μάθουν τη σημασία συγκεκριμένων ήχων. Κάτι που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν, ήδη. Για παράδειγμα, πολλοί χρησιμοποιούν την κουδουνίστρα (κουδουνάκι) για να πείσουν τη γάτα τους να έρθει σε εσωτερικούς χώρους. Σίγουρα δεν αποδεικνύει ότι οι γάτες μπορούν να καταλάβουν την ανθρώπινη γλώσσα».