Η δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από το στόμα του σκύλου είναι μία ένδειξη που χρειάζεται την προσοχή των κηδεμόνων σκύλων.
«Περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες σκύλων λένε ότι τα κατοικίδιά τους έχουν άσχημη αναπνοή και την ανέχονται επειδή πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό. Έχει διαπιστωθεί ότι μόνο ένας στους 10 ιδιοκτήτες σκύλων έχει ζητήσει κτηνιατρική συμβουλή σχετικά με την αναπνοή του σκύλου του, και μόλις το ένα πέμπτο θα ανησυχούσε μήπως είναι σημάδι πιο σοβαρού προβλήματος της υγείας του. Κανείς δεν θέλει πραγματικά να έχει έναν σκύλο με δυσοσμία, η οποία ωστόσο είναι η κορυφή του παγόβουνου, όταν πρόκειται για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας», εξηγεί η κτηνίατρος Νικολέτα Σερέτη.
Η ξαφνική δυσάρεστη αναπνοή πρέπει όμως να μας προβληματίσει, καθώς δεν σημαίνει, απαραίτητα, κακή υγιεινή των δοντιών. Γι’ αυτό, στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι η αναπνοή του σκύλου μας δεν είναι ευχάριστη, θα πρέπει να επισκεφτούμε κτηνίατρο για να τον ελέγξει, έτσι ώστε να αποκλειστούν τα χειρότερα.
«Η κακοσμία του στόματος προκαλείται, συνήθως, από τη συσσώρευση πλάκας. Σε πολύ μικρότερο βαθμό, ο καρκίνος στο στόμα μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια μυρωδιά, ενώ η άσχημη αναπνοή του κουταβιού μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, που εισχωρούν στα κενά όταν πέφτουν τα βρεφικά δόντια», διευκρινίζει η κυρία Σερέτη.
Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία της κακοσμίας του σκύλου είναι, σύμφωνα με την κτηνίατρο, η συσσώρευση πλάκας και βακτηρίων, καθώς μπορεί να προκαλέσει περιοδοντική νόσο: χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τα δόντια στη γνάθο, με αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών.
«Η βλάβη στους οδοντικούς συνδέσμους επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν στην καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες. Εκτός από την κακή αναπνοή, ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας έχει περιοδοντική νόσο είναι η άρνηση της τροφής. Αυτό μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα πόνου στα δόντια, ή από τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα», λέει.
Επίσης, όπως αναφέρει η κτηνίατρος, εάν έχετε έναν σκύλο που έχει φαγούρα στο κάτω μέρος του και συχνά γλείφει τον πρωκτό του, το υγρό του πρωκτικού αδένα μπορεί να παραμείνει στη γλώσσα του και να μυρίζει αρκετά άσχημα. Θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι οι πρωκτικοί αδένες του χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση.
«Ένας στους 10 σκύλους θα αναπτύξει νεφρική νόσο στη διάρκεια της ζωής του, και ένα από τα χρόνια σημάδια είναι η κακοσμία του στόματος με μια χημική οσμή. Οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο αίμα μπορεί να εκπέμπονται στην αναπνοή, προερχόμενες από τους πνεύμονες μέσω του στόματος. Άλλα σημάδια νεφρικής νόσου περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, οπότε, αν αυτό είναι κάτι που έχετε παρατηρήσει στον σκύλο σας, θα πρέπει να τον πάτε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό», επισημαίνει η κυρία Σερέτη.
Για την ορθή διάγνωση της αιτίας της άσχημης αναπνοής του τετράποδου φίλου σας λοιπόν, θα χρειαστείτε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας.
Οι κτηνιατρικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν γενική αναισθησία, και ο οδοντικός καθαρισμός και το γυάλισμα είναι οι καλύτεροι τρόποι για να επανέλθουν τα ούλα στο φυσιολογικό τους επίπεδο. «Θα χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο αφαίρεσης αλάτων με υπερήχους για να απομακρύνουν την πλάκα από τα δόντια, τόσο πάνω όσο και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Επίσης, τα δόντια θα γυαλιστούν για να είναι πιο δύσκολο να κολλήσουν βακτήρια στο μέλλον. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει ακτινογραφίες, για να δει εάν χρειάζεται να αφαιρεθούν κάποια δόντια. Έπειτα από μια οδοντιατρική διαδικασία, είναι καλή ιδέα να εφαρμόσετε ένα καθημερινό βούρτσισμα για να κρατήσετε μακριά την πλάκα και τα βακτήρια. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον έλεγχο των βακτηρίων στο στόμα είναι με το βούρτσισμα. Αυτό σημαίνει ότι βουρτσίζετε απαλά τα δόντια με οδοντόκρεμα και σκουπίζετε με ένα υλικό τύπου μουσελίνας. Οι σκύλοι είναι, γενικά, πολύ καλύτεροι στην οδοντιατρική φροντίδα από τις γάτες, αλλά μερικοί σκύλοι μπορεί να είναι λίγο ντροπαλοί στο στόμα», τονίζει η κτηνίατρος.
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα, που βοηθούν στο φρεσκάρισμα της αναπνοής του σκύλου, αλλά πριν τα προμηθευτείτε, είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας, έτσι ώστε να αποκλείσετε οποιαδήποτε οδοντική ασθένεια, ή άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν εκχύλισμα φυκιών, τα οποία διατηρούν τα επίπεδα βακτηρίων στο στόμα, όπως και μια σειρά από οδοντικές λιχουδιές.
Η κυρία Νικολέτα Σερέτη υπογραμμίζει ότι οι λιχουδιές δεν πρέπει να έχουν πολλές θερμίδες, ούτε να καταναλώνονται πολύ γρήγορα από τον σκύλο. Εάν μία λιχουδιά καταναλωθεί σε λιγότερο από ένα λεπτό, τότε δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα για τα δόντια του.
Για ευχάριστη αναπνοή και για υγιή δόντια, μία είναι η λύση, σύμφωνα με την κτηνίατρο.
«Το καθημερινό βούρτσισμα είναι η καλύτερη πρόληψη για τα δόντια του σκύλου σας, ενώ το λιγότερο συχνό βούρτσισμα θα είναι καλύτερο από το να μην τα βουρτσίζετε καθόλου. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει συνηθίσει να του βουρτσίζετε τα δόντια, κάντε το σταδιακά. Πάρτε μια ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους και βάλτε λίγη στο δάχτυλό σας για να τη γλείψει. Στη συνέχεια τρίψτε λίγη πάστα στην επιφάνεια των δοντιών του – ίσως χρειαστεί και λίγο ύφασμα για να τρίψετε οποιαδήποτε πλάκα. Επίσης, μπορείτε να συνηθίσετε τον σκύλο σας σε μια γωνιακή οδοντόβουρτσα, ειδικά σχεδιασμένη για το στόμα ενός σκύλου. Όταν ο σκύλος σας δείχνει να χαίρεται με τη διαδικασία του βουρτσίσματος, προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο συχνά γίνεται, για μέγιστο αποτέλεσμα».
* Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».
Διαβάστε επίσης