Η κακοποίηση ενός ζώου μπορεί να είναι και παθητική. Θα έχετε δει κάποια άτυχα πλάσματα, καταδικασμένα να ζουν μονίμως σε ταράτσες και μπαλκόνια πολυκατοικιών, κάτω από άθλιες συνθήκες. Και όχι μόνον…
Σε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, κανείς μας δεν δικαιούται να γυρίζει την πλάτη. Για την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Όλοι όσοι αγαπάμε τα ζώα. Να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά. Ναι, αλλά πώς και που;
Ο κ. Ευάγγελος Δρίβας, κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής και διαχειριστής της εθελοντικής σελίδας στο facebook, Report Animal Abuse Greece, έχει τις απαντήσεις.
«Παθητική κακοποίηση είναι η μόνιμη έκθεση ενός ζώου στις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, κ.λπ), σε μπαλκόνια και ταράτσες, αλλά και σε αυλές, αγρούς, κ.λπ. Ζώα που ζουν σε ακατάλληλο κατάλυμα, δηλαδή δεν είναι στεγνό και άνετο, που είναι μονίμως αλυσοδεμένα και τρέφονται με ακατάλληλη ή βρώμικη τροφή, ή υποσιτίζονται και δεν διαθέτουν καθαρό -ή καθόλου- νερό.
Επίσης, παθητική κακοποίηση είναι η έλλειψη φροντίδας, όπως η καθιερωμένη επίσκεψη στον κτηνίατρο για εμβολιασμό ή για έκτακτα περιστατικά και η απαραίτητη αποπαρασίτωση, αλλά και η φροντίδα των νυχιών, του τριχώματος, των αυτιών κ.λπ. Ακόμη και η στέρηση της καθημερινής άθλησης και του περιπάτου.
Στις περιπτώσεις αυτές το ζώο βιώνει την παθητική κακοποίηση κατά το άρθρο 16 του Ν. 4039/12 και το άρθρο 1 του Ν. 1197/81.
Αν είστε μάρτυρας ενός ανάλογου περιστατικού, οφείλετε να καλείτε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα (ΑΤ), ή το Κέντρο Άμεσης Δράσης, ώστε να προσέλθει περιπολικό και να καταγράψει το γεγονός. Επίσης, πρέπει να φωτογραφίσετε τα ζώα που ζουν καθημερινά σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, αγρούς, κ.λπ. Στις φωτογραφίες θα πρέπει να φαίνονται οι ημερομηνίες, έτσι ώστε να αποδεικνύεται η μακρόχρονη κατάσταση.
Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε μήνυση για παθητική κακοποίηση, είναι ίδιες με αυτές για την ενεργητική κακοποίηση.
Καταγγελία μέσω e-mail
Μπορείτε να καταγγείλετε την παθητική κακοποίηση μέσω e-mail.
Στο κείμενο θα περιγράψετε, χωρίς σχόλια και περιττά λόγια, το γεγονός. Σαν θέμα στο e-mail γράφετε: «Μη τήρηση όρων ευζωίας ζώου συντροφιάς στο … (τόπος συμβάντος) – ΕΠΕΙΓΟΝ».
Θα επικεντρωθείτε:
- στην ακριβή περιοχή που βρίσκεται το ζώο (Νομός, Πόλη – Χωριό, Θέση – Οικισμός, Οδός και αριθμός)
- στο ακριβές σημείο στην οικία (μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος, ακάλυπτος χώρος, πυλωτή, κ.λπ)
- στην ακριβή κατάσταση. Δηλαδή, το ζώο δεν έχει κατάλυμα, ή το κατάλυμα δεν είναι άνετο, υγιεινό και κατάλληλο, καθώς δεν του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση και παράλληλα εμποδίζει τις φυσικές του κινήσεις. Είναι μόνιμα αλυσοδεμένο, ή βρίσκεται εντός ακατάλληλων κατασκευών, όπως τα στενά μεταλλικά κλουβιά. Δεν έχει νερό, ή το νερό είναι βρώμικο, τρέφεται με ακατάλληλη τροφή, ζει σε χώρο όπου δεν μπορεί να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες και στερείται την καθημερινή άσκηση και τον περίπατο.
Αν γνωρίζετε ότι ο ιδιοκτήτης δεν φροντίζει για την κτηνιατρική του περίθαλψη, αλλά και για την αποπαρασίτωση του ζώου, το αναφέρετε κι αυτό.
- Προσδιορίστε τον χρόνο. Δηλαδή, για παράδειγμα, είναι μονίμως στην ταράτσα; Ή, πόσες ώρες είναι εκτεθειμένο εκεί;
- Βγάλτε κοντινές φωτογραφίες, όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες. Μη φωτογραφίζετε άτομα, ή το εσωτερικό του σπιτιού. Εστιάστε στα ζώα και, προπαντός, μη δημοσιεύετε φωτογραφίες που αποκαλύπτουν στοιχεία της ταυτότητας του κατόχου (οδός και αριθμός, πινακίδες, πρόσωπα, κ.λπ).
- Μη γράφετε ύβρεις για τους κατόχους των ζώων. Να είστε ευγενικοί και λακωνικοί. Εάν δεν γνωρίζετε το ονοματεπώνυμό τους, θα τους αναφέρετε ως «ενοίκους» στην τάδε οδό, αριθμό, όροφο, κ.λπ.
- Ζητήστε να γίνει νομότυπος έλεγχος, για ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, σήμανση (τσιπ), τήρηση όλων των όρων ευζωίας, κατά το Ν. 4039/2012, και να επιβληθούν οι δέουσες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
- Ζητήστε να σας αποσταλεί απάντηση ότι η ηλεκτρονική επιστολή σας έχει παραληφθεί, και ότι επιθυμείτε να σας ενημερώσουν το συντομότερο σχετικά με τις ενέργειές τους. Εάν δεν λάβετε απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα (προτείνω πέντε ημέρες), στείλτε εκ νέου την επιστολή σας ως υπόμνημα και τηλεφωνήστε στο τοπικό Α.Τ. κατά τις πρωινές ώρες (07:30-15:00), τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή). Ζητήστε το Γραφείο Αστυνόμευσης, ώστε να πληροφορηθείτε για την εξέλιξη της καταγγελίας σας.
Αυτό θα το κάνετε επειδή μπορεί, οι προϊστάμενες υπηρεσίες να έχουν, ήδη, στείλει εντολή στο Α.Τ., ώστε να προβεί στις δέουσες ενέργειες κατόπιν της καταγγελίας σας, αλλά το Α.Τ να την έχει αγνοήσει. Στέλνοντας εκ νέου το e-mail, θα ενημερωθούν ότι το Α.Τ δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.
Η διαδικασία που σας περιέγραψα, έχει αποδειχθεί πολλές φορές αποτελεσματική.
Τα e-mails στα οποία πρέπει να αποστείλετε την καταγγελία σας, είναι:
3. genast@astynomia.gr – Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ./ Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού,
3. press@hellenicpolice.gr – Γραφείο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας,
Για την περιοχή του Νομού Αττικής ενδεικτικά:
3. gada@hellenicpolice.gr – Γενική Αστυνομική Δ/νση Αττικής,
4. dadattikis@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής,
5. daatel@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Αθηνών,
6. dabaa@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής,
7. danaattikis@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής,
8. adpeiraias@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Πειραιά.
Η διαδικασία για την ενεργητική και παθητική κακοποίηση ζώου μπορεί να είναι χρονοβόρα, όμως θα πρέπει να έχουμε επιμονή και να μην επαναπαυόμαστε. Πρέπει να εστιάσουμε στη διάσωση του ζώου και να μη φοβόμαστε να την καταγγείλουμε».