Τα πάρκα σκύλων είναι ένας χώρος όπου κάθε κηδεμόνας σκύλου μπορεί να αφήσει ελεύθερο τον μικρό του φίλο για να τρέξει και να παίξει με τους ομοίους του.
«Είναι γεγονός ότι πολλοί κηδεμόνες σκύλων επιλέγουν να επισκεφτούν πάρκα σκύλων για την εκτόνωση, την κοινωνικοποίηση του σκύλου τους, ή, απλώς, για την καθημερινή τους έξοδο», λέει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, κ. Νίκος Καμπουράκης, και θέτει το ερώτημα:
Είναι, όμως, αυτό πάντα καλό, ή μήπως εγκυμονεί κινδύνους για τον σκύλο μας;
Αναφέρει ότι πολύ συχνά κηδεμόνες σκύλων τον ρωτούν αν μπορούν να πάνε το σκυλάκι τους να παίξει στο πάρκο.
Και τους απαντά: «Πριν πάτε με τον σκύλο σας, πηγαίνετε ένα απόγευμα και παρατηρήστε για 30 λεπτά».
«Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τη συμπεριφορά, την υγεία και την εκπαίδευση του σκύλου σου.
Φυσικά, όλοι όσοι πάνε το σκυλάκι τους σε κάποιο σκυλο-πάρκο, το κάνουν με καλή πρόθεση.
Και, φυσικά, οι σκύλοι έχουν ανάγκη την ελευθερία για να τρέξουν και να παίξουν.
Θα παρατηρήσετε, όμως, συχνά, ιδιοκτήτες σκύλων να πετούν μπαλάκια και άλλα παιχνίδια, να μοιράζουν φαγητό και λιχουδιές. Να κυνηγάνε τον σκύλο για να τον μαλώσουν, επειδή τόση ώρα που τον φωνάζουν για να φύγουν δεν έρχεται, γιατί δεν θέλει να σταματήσει το παιχνίδι», περιγράφει ο κ. Καμπουράκης.
Επισημαίνει ότι οι σκύλοι δεν είναι ζώα που μοιράζονται τα πράγματά τους.
«Συνεπώς, ένα παιχνίδι που θα πετάξει μακριά ένας ιδιοκτήτης, θα το ακολουθήσουν όχι ένας, αλλά πολλοί σκύλοι, οι οποίοι θέλουν να το πάρουν.
Πρόκειται, πλέον, για ένα αντικείμενο διεκδίκησης που οι σκύλοι, για να το κερδίσουν, μπορεί να μαλώσουν.
Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει και με τις λιχουδιές, που αν στην θέα τους οι σκύλοι δεν τσακωθούν, για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στον συγκεκριμένο «πόρο», στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουν να ζητιανεύουν φαγητό από ξένους.
Το φαγητό και τα παιχνίδια, λοιπόν, είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιούνται στο πάρκο, αλλά στον καθημερινό περίπατο με τον σκύλο μας», διευκρινίζει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων .
Το πιο συνηθισμένο -και σημαντικό- λάθος που παρατηρείται στα πάρκα, όπως λέει ο κ. Καμπουράκης, δεν είναι άλλο από σκύλους που ασκούν bullying σε άλλους.
Ειδικά αν πρόκειται για μια σχηματισμένη παρέα σκύλων που βρίσκονται συχνά, μόλις έρθει ένας νέος σκύλος, ή κουτάβι, στο πάρκο, βλέπουμε εφτά και οκτώ σκύλους να πέφτουν να μυρίσουν, να καβαλήσουν, ή να γαβγίσουν, στη χειρότερη να επιτεθούν, στον νέο σκύλο.
«Ένα κουτάβι, ή και ένας ενήλικος σκύλος, μπορεί να αποκτήσει φόβους και φοβίες, να γίνει νευρικός στις επαφές του με άλλους σκύλους, να μάθει να παίζει πολύ δυναμικά και άτσαλα, και, στη χειρότερη, να αναπτύξει επιθετικές τάσεις.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε ένα σκυλο-πάρκο θα συναντήσουμε σκύλους κάθε φυλής, ηλικίας, μεγέθους και συμπεριφοράς.
Το σημαντικό είναι, λοιπόν, να διαλέγουμε το πότε και το ΑΝ είναι καλή ιδέα να μπούμε στο σκυλο-πάρκο», τονίζει ο κ. Καμπουράκης και διευκρινίζει: «Οι αρνητικές εμπειρίες με άλλους σκύλους θα πρέπει να λείπουν, και οι εμπειρίες του σκύλου μας με άλλα ζώα να είναι μόνο καλές.
Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι θα πρέπει να γίνεται ήρεμα, με ισορροπημένα σκυλιά, υπό την επίβλεψη των κηδεμόνων.
Αν δούμε πως το παιχνίδι ξεφεύγει, ή κάποιος σκύλος συμπεριφέρεται παραπάνω δυναμικά, ή με «αγένεια», στον σκύλο μας, να επέμβουμε».
Επίσης, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, πως δεν ταιριάζουν όλοι οι σκύλοι μεταξύ τους, και είναι προτιμότερο να μη «δοκιμάζουμε» αναγκαστικά τον σκύλο μας με όλους τους σκύλους που θα συναντήσουμε.
«Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να κάνουμε στο πάρκο σκύλων, είναι να χαϊδεύουμε όλα τα σκυλάκια.
Υπάρχουν σκύλοι επιφυλακτικοί με τους ξένους, που μπορεί να τους κάνουμε να αισθανθούν άβολα.
Δεδομένο πρέπει να θεωρηθεί πως αν ο σκύλος μας δεν τα πάει καλά με άλλους σκύλους ή ανθρώπους, δεν τον αφήσουμε ελεύθερο στο πάρκο.
Επίσης, πρέπει να κατανοήσουμε πως, μαλώνοντας και φωνάζοντας στον σκύλο μας επειδή δεν ήρθε όταν τον φωνάξαμε για να φύγουμε, ή γιατί τρέχει ενθουσιασμένος, σκάβει, ή τρώει το γκαζόν του πάρκου, χαλάμε τη σχέση μας μαζί του και δημιουργείται μια γενικότερη ένταση στον χώρο του σκυλο-πάρκου», υπογραμμίζει ο κ. Καμπουράκης και καταλήγει ότι: «Για να είναι η παραμονή μας στα πάρκα σκύλων ευχάριστη και θετική, είναι καλό να γνωρίζουμε τον σκύλο μας και τη «γλώσσα του σώματος» του, και να αποφεύγουμε συνηθισμένα λάθη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προβληματικές συμπεριφορές μεταξύ σκύλων, αφήνοντας έτσι μια αρνητική εμπειρία στη μνήμη του».
- Ο Νίκος Καμπουράκης είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων και ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος της Association of Professional Dog Trainers (A.P.D.T.) και του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.). Αναλαμβάνει κάθε φυλή σκύλων, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ό,τι πρόβλημα παρουσιάζουν. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι σπουδές του αφορούν την Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαβάστε επίσης