Ένας τρόπος διδασκαλίας για κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας, είναι να του δείξουμε ότι… δεν μας καίγεται καρφί.

«Κάποιες φορές, το να αγνοούμε τον σκύλο μας, ίσως, να μη φαίνεται λογικό. Κι όμως, το να αγνοείς την ενοχλητική του συμπεριφορά είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη σταματήσεις.

Όταν αντιδρούμε σε μερικές ανεπιθύμητες -για εμάς- συμπεριφορές του σκύλου μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, τις επιβραβεύουμε, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται», επισημαίνει η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας, Μαρία Στογιάννη.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι μη επιθυμητές συμπεριφορές του σκύλου μας, που άθελά μας τις επιβραβεύουμε με την προσοχή μας, ενώ μπορούμε να τις διορθώσουμε με την αδιαφορία μας;

Ενδεικτικά, η κα Στογιάννη, παρουσιάζει τέσσερις περιπτώσεις.

1. Πήδημα πάνω σε ανθρώπους

Οι σκύλοι πηδούν όταν ενθουσιάζονται – είναι φυσιολογική συμπεριφορά γι’ αυτούς.

Τα άλματά τους μπορεί να είναι από ενοχλητικά, έως επικίνδυνα.

Για παράδειγμα, ενοχλητικά μπορεί να είναι για τους επισκέπτες μας, ή όταν φοράμε τα καθαρά μας ρούχα. Επικίνδυνα, όταν γίνονται σε παιδιά ή ηλικιωμένους.

Υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να σταματήσουν έναν σκύλο να πηδά πάνω τους. Σηκώνουν το γόνατό τους στο στήθος του σκύλου, ώστε να τον εμποδίσουν να τους φτάσει, πιάνουν τις πατούσες του, ή τον σπρώχνουν μακριά.

Αυτές οι ενέργειες, συνήθως, δίνουν λάθος μήνυμα στον σκύλο.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι, άθελά τους, ενισχύουν αυτή τη συμπεριφορά, παρέχοντας στον σκύλο ακριβώς αυτό που θέλει: προσοχή, ακόμη και αρνητική.

Οι σκύλοι δεν συνειδητοποιούν ότι, φωνάζοντας, ή σπρώχνοντάς τους μακριά, τους «τιμωρούμε».

Αντίθετα, το εκλαμβάνουν ως προσοχή. Αγνοήστε τους!

Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να αγνοείτε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του σκύλου κάθε φορά που την κάνει.

Μόλις ο σκύλος πλησιάζει με σκοπό να πηδήσει πάνω σας, γυρίστε του την πλάτη. Μην του μιλήσετε, μην του φωνάξετε, μην τον σπρώξετε. Δείξτε του, απλά, ότι αυτή η συμπεριφορά δεν σας αρέσει.

Μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβετε πολλές φορές, όμως στο τέλος ο σκύλος θα «πάρει το μήνυμα».

2. Γάβγισμα

Οι περισσότεροι κηδεμόνες θέλουν έναν ήσυχο σκύλο, ο οποίος θα γαβγίζει μόνο για να τους προειδοποιεί, όταν θεωρήσει κάποιον ύποπτο, ή θα λειτουργεί σαν συναγερμός.

Οι σκύλοι δεν λειτουργούν, συνήθως, με αυτόν τον τρόπο. Έχουν φωνή και τη χρησιμοποιούν για τον ίδιο λόγο που τη χρησιμοποιούμε κι εμείς: για να επικοινωνούν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος γαβγίζει.

Αν γνωρίζουμε ότι το κάνει για να τραβήξει την προσοχή μας (χειριστικά), τον αγνοούμε.

Παράδειγμα: Κάθεστε στο γραφείο σας, μπροστά στον υπολογιστή. Ο σκύλος σας μόλις ξύπνησε και θέλει να παίξει. Παίρνει τη μπάλα του και τη βάζει στην αγκαλιά σας. Τον αγνοείτε και συνεχίζετε τη δουλειά σας.

Έπειτα από ένα λεπτό σιωπής έρχεται και σπρώχνει το χέρι σας με τη μύτη του, και γαβγίζει μία φορά.

Εσείς συνεχίζετε να τον αγνοείτε. Αρχίζει να γαβγίζει ξανά και ξανά. Ύστερα από ένα λεπτό, αναστενάζετε, σηκώνεστε και παίρνετε τη μπάλα με σκοπό να την πετάξετε μακριά και να ξεκινήσει το παιχνίδι. Αυτομάτως, έχει σταματήσει και το γάβγισμα. Μας έχει «εκπαιδεύσει» άριστα!

Αν θέλουμε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά, απλώς τον αγνοούμε –δεν του ρίχνουμε ούτε ένα βλέμμα.

3. Κλοπή αντικειμένων

Ο σκύλος μας θα βρει ένα σωρό τρόπους για να τραβήξει την προσοχή μας.

Ένας από αυτούς είναι η κλοπή αντικειμένων μας (παπούτσια, κάλτσες, γυαλιά κ.λπ).

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση, είναι να τρέχουμε κυνηγώντας τον και φωνάζοντάς τον να μας το φέρει πίσω.

Έτσι, ξεκινούμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, γεμάτο προσοχή γι’ αυτόν, που θα τον ενθαρρύνει να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.

Φυσικά, εάν ο σκύλος μας κινδυνεύει να πνιγεί, ή εάν το αντικείμενο είναι επικίνδυνο, προτεραιότητα είναι να το απομακρύνουμε από τον σκύλο σας.

Αλλά, αν δεν είναι επικίνδυνο, αδιαφορούμε τελείως – σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Δεν τρέχουμε πίσω του, για να καταλάβει ότι δεν έχει την προσοχή μας αν κλέβει και τρέχει.

4. Παρακάλια για φαγητό

Η συνήθεια του σκύλου να ζητιανεύει για φαγητό είναι, συνήθως, άσχημη. Δυστυχώς, πολλοί κηδεμόνες την ενισχύουν.

Κάθε φορά που κάθεστε στο τραπέζι για να φάτε, ή έχετε καλεσμένους π.χ. σε δείπνο, ο μικρός σας φίλος έρχεται κοντά, κλαψουρίζει, γλύφει τα χείλι του και προσπαθεί με τα ποδαράκια του να ανέβει στην καρέκλα, ή να τραβήξει την προσοχή.

Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε αυτή του τη συνήθεια, σταματήστε την επιβράβευσή του, είτε αυτή είναι ένα μικρό κομματάκι φαγητό, είτε η προσοχή που του δίνετε, λέγοντάς του να σταματήσει.

Φερθείτε σαν να μην υπάρχει σκύλος στο σπίτι. Κοιτάτε αλλού, μιλάτε στον άνθρωπο απέναντί σας, κ.ο.κ.

Εκτός από την αδιαφορία μας, στις συνήθειες του σκύλου μας που αναφέραμε, μπορούμε να του μάθουμε μία εναλλακτική αποδεκτή συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, αντί να πηδά πάνω μας, του μαθαίνουμε να κάθεται. Για το γάβγισμα, του μαθαίνουμε την εντολή «ήσυχα». Για την κλοπή, μπορούμε, εναλλακτικά, να του πούμε «Φέρτο» και «Άστο».

Με την αδιαφορία, όπως διευκρινίζει η κα Στογιάννη, δεν αλλάζουν όλες οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας. Αν, για παράδειγμα, του αρέσει να σκάβει ή να κυνηγάει γάτες/αυτοκίνητα, αυτές δεν θα αλλάξουν -είναι αυτοενισχυόμενες-αν εμείς δεν τον βοηθήσουμε να καταλάβει τι θέλουμε από αυτόν.

«Τα σκυλιά μας μαθαίνουν γρήγορα. Και μαθαίνουν τη «γλώσσα του σώματός» μας. Έτσι, μπορούν να καταλάβουν ότι με ορισμένες συμπεριφορές τους κάνουν αυτό που θέλουν», εξηγεί η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας και καταλήγει ότι: «Το «κλειδί» για να αποτρέψουμε τις αρνητικές συμπεριφορές, που αποζητούν την προσοχή μας, είναι να του δώσουμε άφθονη αγάπη, χρόνο παιχνιδιού, υπομονή και συνέπεια».

Η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας, Μαρία Στογιάννη

  • Η κυρία Μαρία Στογιάννη είναι πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας. Δεν συμφωνεί με την ιδέα της κυριαρχίας, ή της χρήσης βίας.
    Διδάσκει νέους εκπαιδευτές, αρθρογραφεί σε περιοδικά και Διαδίκτυο, συμμετέχει εθελοντικά σε προγράμματα ενημέρωσης σχολείων, ραδιοφωνικές εκπομπές & φιλοζωικά σωματεία. Έχει γράψει και εκδώσει το βιβλίο «Σπιτικές συνταγές για σκύλους» και έχει δημιουργήσει, με την κυρία Τέρψη Πασχάλη, το εθελοντικό, πρωτοποριακό και μοναδικό για την Ελλάδα, πρόγραμμα σκύλων θεραπευτικής επαφής (Animal Assisted Therapy) για άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες, με εξαιρετικά αποτελέσματα από το 2012 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης