Το θέαμα ενός κουταβιού που γρυλίζει τη στιγμή που το πλησιάζεις, ενώ έχει στην κατοχή του ένα παιχνίδι, είναι για αρκετούς κηδεμόνες, αστείο.
Είναι, όμως, κάποιες συμπεριφορές του κουταβιού που δεν θα πρέπει να τις προσπερνάμε. Χρειάζεται τη βοήθειά μας για να τις ξεπεράσει.
«Τα κουτάβια, από τη στιγμή που θα αποχωριστούν τη μητέρα και τα αδέρφια τους και μέχρι να ενηλικιωθούν, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο μάθησης.
Πολλοί κηδεμόνες σκύλων πέφτουν στην παγίδα να θεωρούν ότι τα κουτάβια τους θα είναι εγγενώς άτακτα ή αγγελικά, με βάση τη φυλή, ή τους γενετικούς τους παράγοντες.
Επιπλέον, δικαιολογούν διάφορες προβληματικές συμπεριφορές στην ηλικία αυτή, πιστεύοντας ότι όσο το σκυλί τους πλησιάζει προς την ενηλικίωση, τόσο οι συμπεριφορές αυτές θα εξαλείφονται.
Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα!
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται χρόνος, εργασία και ενεργός συμμετοχή όλων όσοι διαμένουν στο περιβάλλον του κουταβιού, για την ανάπτυξη ενός φιλικού, καλοσυνάτου και με καλούς τρόπους και συμπεριφορά ενήλικου σκύλου», τονίζει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.
Ορισμένες συμπεριφορές, λοιπόν, που ενδέχεται να παρουσιάσει το κουτάβι, και θα πρέπει να έχουμε στα υπ’ όψιν μας, σύμφωνα με την κα Ιατρού, είναι οι εξής:
1) Διαφύλαξη πόρων (φαγητό, παιχνίδια, κρεβάτι)
Διαφύλαξη πόρων σημαίνει οποιαδήποτε συμπεριφορά αποθαρρύνει κάποιον να πάρει, ή να πλησιάσει πολύ, ένα αντικείμενο, ή μια πολύτιμη περιοχή που βρίσκεται στην κατοχή του σκύλου.
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα βλέμμα, μια στροφή του κεφαλιού, ή ένα ελαφρύ γρύλισμα.
Η φύλαξη των πόρων είναι μια φυσική συμπεριφορά σκύλου. Είναι συνδεδεμένη με τη ζωική φύση για να προστατεύσει τα πράγματα που πιστεύει ότι χρειάζονται για να επιβιώσει.
Παρόλα αυτά, αν και φυσική, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή από τους ανθρώπους, ενώ μπορεί να αποβεί και εξαιρετικά επικίνδυνη.
Η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη από τη «θεραπεία».
Προετοιμάστε το κουτάβι, ή τον νέο σας σκύλο, για επιτυχία:
• Αφήστε τα να φάνε, ή να μασήσουν με την ησυχία τους. Μη βάζετε το χέρι σας στο φαγητό τους, και μην τα χαϊδεύετε ενώ τρώνε.
• Κάντε εξάσκηση θετικών συναλλαγών. Μασούν κάτι, και παίρνουν από εσάς μια λιχουδιά υψηλής αξίας.
● Μάθετέ τους συνθήματα, όπως το «Άστο».
• Διαχείριση του περιβάλλοντός τους. Αν δεν τους κυνηγάτε όταν έχουν κάλτσα, η κάλτσα θα έχει μικρότερη αξία.
• Φροντίστε να κοινωνικοποιήσετε σωστά το κουτάβι σας. Η κοινωνικοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μιας ποικιλίας συμπεριφορών σκύλων, όπως η φύλαξη των πόρων, η επιθετικότητα του φόβου και το άγχος αποχωρισμού.
2) Αντιδραστικότητα στο λουρί, ή και εκτός λουριού
Τα σκυλιά που αντιδρούν στο λουρί, τείνουν να γρυλίζουν, να γαβγίζουν ή/και να κινούνται προς πράγματα που τα κάνουν νευρικά ή φοβισμένα.
Αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να είναι άλλα σκυλιά, οχήματα, ζώα, ή άνθρωποι, και μπορεί να είναι συγκεκριμένα, όπως: παιδιά, άνδρες, άτομα που φορούν καπέλα, ή αρσενικά/θηλυκά σκυλιά.
Τα σκυλιά που εμφανίζουν αυτές τις συμπεριφορές, προσπαθούν να αποτρέψουν την επαφή με τα υπόλοιπα ερεθίσματα, κάνοντας την απειλή να εξαφανιστεί, ή αυξάνοντας την απόσταση ανάμεσα σε αυτά και την απειλή. Αυτή η συμπεριφορά μαρτυρά φόβο και ανασφάλεια.
• Μη διανοηθείτε να μαλώσετε το κουτάβι σας, αν δεν θέλετε να χειροτερέψετε τη συμπεριφορά αυτή.
• Δώστε όση απόσταση χρειάζεται μεταξύ του κουταβιού και του ερεθίσματος που το τρομάζει. Η σωστή απόσταση είναι εκείνη στην οποία το σκυλάκι δεν νιώθει την ανάγκη να αντιδρά, και είναι διαφορετική για κάθε σκύλο.
• Δημιουργήστε θετικούς συσχετισμούς με αυτά τα ερεθίσματα.
• Επικοινωνήστε με κάποιον θετικό εκπαιδευτή, ώστε να δουλέψετε μαζί τις φοβίες του σκύλου.
3) Βίαιο παιχνίδι με άλλα σκυλιά
Στην ιδανική περίπτωση το κουτάβι σας έμαθε πώς να παίζει, όταν ήταν ακόμη με τη μητέρα και τα υπόλοιπα αδέρφια του.
Αν γινόταν αρκετά βίαιο, η μητέρα ή τα υπόλοιπα αδέρφια το διόρθωναν με ένα κλαψούρισμα ή γρύλισμα, ή ακόμη και το απέφευγαν, μέχρι να ηρεμήσει και να επανέλθει σε φυσιολογικά πλαίσια παιχνιδιού.
Αν, παρόλα αυτά, το κουτάβι σας δεν πρόλαβε να μάθει, και είναι βίαιο προς άλλα σκυλιά, οφείλετε να επεμβαίνετε και να το καθοδηγείτε σωστά, όταν βλέπετε πώς παρενοχλεί έναν άλλον σκύλο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ τους.
Μια τέτοια σύγκρουση, σε νεαρή ηλικία, θα οδηγήσει σε έναν φοβισμένο σκύλο αργότερα, νταή στο παιχνίδι του, και επιθετικό με άλλα σκυλιά.
• Απομακρύνετε για λίγο το κουτάβι σας από το παιχνίδι, τραβώντας του την προσοχή με κάτι δελεαστικό.
• Δώστε του κάτι να μασουλήσει, ώστε να αποβάλει την έντασή του και να ηρεμήσει δίπλα σας.
• Παίξτε εσείς μαζί του. Η διελκυστίνδα είναι ένα υπέροχο παιχνίδι, όταν προσπαθείτε να αποσπάσετε την προσοχή και να κουράσετε το κουτάβι σας.
• Περπατήστε το λίγο, ώστε να χαλαρώσει.
4) Άγχος αποχωρισμού
Αν το κουτάβι σας γαυγίζει, αφοδεύει, ή και καταστρέφει πράγματα στο σπίτι, όσο εσείς λείπετε, μπορεί να πάσχει από άγχος αποχωρισμού.
Σε αυτή την περίπτωση, μην αφήσετε τον καιρό να περάσει, μη μαλώσετε το κουτάβι σας, και επικοινωνήστε με κάποιον εκπαιδευτή – σύμβουλο συμπεριφοράς, ώστε να σας καθοδηγήσει.
• Ξεκινήστε, περπατώντας σε μικρή απόσταση από το κουτάβι σας. Εάν παραμείνει ήρεμο, ανταμείψτε αυτή την ηρεμία του.
• Απομακρυνθείτε ξανά, αλλά αυτή τη φορά φύγετε από το δωμάτιο για λίγο. Επιστρέψτε, και αν το κουτάβι σας είναι ακόμα ήρεμο και ήσυχο, επιβραβεύστε ξανά.
• Συνεχίστε να το επαναλαμβάνετε και, σταδιακά, αυξήστε τον χρόνο που λείπετε από το κουτάβι σας.
• Όταν καταφέρετε να το κάνετε αυτό μέσα, δοκιμάστε να φύγετε από το σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα και, σταδιακά, αυξήστε τον χρόνο μακριά από το κουτάβι σας.
• Διατηρήστε την ατμόσφαιρα ήρεμη και ήσυχη όταν φεύγετε και όταν επιστρέφετε σπίτι. Αυτό θα διδάξει στο κουτάβι σας ότι το να έρχεστε και να φεύγετε, είναι φυσιολογικό, και ότι δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται.
• Διδάξτε στο κουτάβι σας να χρησιμοποιεί διαδραστικά παιχνίδια, όπως παιχνίδια διανομής λιχουδιών ή πάζλ, ώστε να έχει κάτι να το κρατά απασχολημένο όσο λείπετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για το κουτάβι και δεν μπορεί να τα καταπιεί.
Τέλος, η κα Ιατρού υπογραμμίζει: «Για να μεγαλώσετε ένα κουτάβι με αυτοπεποίθηση, χαρούμενο και με καλή συμπεριφορά, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση τιμωρίας.
Η τιμωρία περιλαμβάνει οτιδήποτε έχει σκοπό να τρομάξει ή να εκφοβίσει το κουτάβι σας, συμπεριλαμβανομένων της επίπληξης ή της σωματικής τιμωρίας.
Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να φαίνεται ότι σταματούν μια συμπεριφορά βραχυπρόθεσμα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματικές στο να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της συμπεριφοράς μακροπρόθεσμα.
Η χρήση τιμωρίας θα βλάψει, επίσης, τη σχέση σας με το κουτάβι σας. Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται με τη χρήση τιμωρίας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα προβλημάτων άγχους και επιθετικότητας, από τα σκυλιά που εκπαιδεύονται με θετικές μεθόδους».
- Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο. Η ίδια υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».
Διαβάστε επίσης