Υποδεχόμαστε τους ανθρώπους που επισκέπτονται το σπίτι μας με εγκαρδιότητα, και το ίδιο επιθυμούμε να κάνει και ο σκύλος μας.
«Όταν αγοράζουμε ή υιοθετούμε έναν σκύλο, έχουμε στο μυαλό μας την ευχάριστη εικόνα ότι όταν θα έρχονται επισκέπτες στο σπίτι μας, εκείνος θα τους υποδέχεται με ενθουσιασμό, φέρνοντας τα παιχνίδια του, και ζητώντας τα χάδια τους. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα, πολλές φορές, είναι διαφορετική», αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, κύριος Σοφοκλής Μακρινός.
Διευκρινίζει μάλιστα ότι οι σκύλοι, ακόμη και σε μικρή ηλικία -κάτω του ενός έτους-, μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως, για παράδειγμα, να γρυλίζουν, όταν κάποιος επισκέπτης πλησιάζει το κρεβατάκι τους.
«Αυτή η προειδοποίηση του σκύλου δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί και να παραμεληθεί, με το σκεπτικό ότι θα ‘συνηθίσει’ όσο μεγαλώνει. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι, όταν ο σκύλος μας είναι αντιδραστικός με κάτι που τον αγχώνει, είναι πολύ σπάνιο ‘απλά να το συνηθίσει’. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται όλο και πιο έντονα», τονίζει ο κ. Μακρινός.
Τι κάνετε στην περίπτωση ενός αντιδραστικού σκύλου
Για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου, θα πρέπει να είμαστε πολύ παρατηρητικοί, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που τον ενοχλεί. «Όπως σε κάθε είδος αντιδραστικότητας, εξετάζουμε πρώτα τον ιατρικό παράγοντα. Ο σκύλος μπορεί κάπου να πονάει, και έτσι να είναι πιο επιφυλακτικός με τους ξένους. Αφού σιγουρευτούμε ότι είναι υγιής, το πρώτο βήμα που κάνουμε είναι, να βρούμε τι πραγματικά τον ενοχλεί. Έτσι, κάνουμε μια λίστα με πράγματα ή καταστάσεις που του προκαλούν δυσφορία. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά παρατηρητικοί, κάνοντας τη λίστα αυτή. Για παράδειγμα, ο σκύλος μπορεί να φοβάται τα χοντρά μπουφάν, ενώ εμείς να νομίζουμε ότι φοβάται τους ανθρώπους. Έτσι, αν ένας επισκέπτης μπαίνει στο σπίτι φορώντας μπουφάν, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι, να του ζητήσουμε να το βγάλει.
Αν σιγουρευτούμε ότι ο σκύλος μας ανησυχεί καθαρά και μόνο με τους ανθρώπους, κι όχι με κάποια άλλη παράμετρο, είναι ώρα να αρχίσουμε την απευαισθητοποίηση. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε, όταν δουλεύουμε οποιαδήποτε μορφή αντιδραστικότητας, είναι τα όρια του σκύλου μας. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: έστω ότι έχουμε έναν σκύλο που δεν νιώθει άνετα στην παρουσία άλλων σκύλων, και τους γαβγίζει, τραβώντας το λουρί. Το ‘κλειδί’ είναι να βρούμε σε ποια απόσταση από τον άλλον σκύλο νιώθει ο δικός μας ασφαλής. Υπάρχουν σκύλοι που νιώθουν άνετα στα πέντε μετρά, άλλοι στα 20, άλλοι στα 100, και ούτω καθ’ εξής. Αφού βρούμε την απόσταση αυτή, ξεκινάμε να δουλεύουμε τον σκύλο μας στην ‘ασφαλή περιοχή’ του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το σπίτι μας. Υπάρχουν σκύλοι που αντιδρούν μόνον όταν ο επισκέπτης περάσει στο σαλόνι, άλλοι όταν είναι στην είσοδο, άλλοι όταν είναι στον διάδρομο, και άλλοι όταν ο επισκέπτης είναι ακόμα έξω στην αυλή. Αφού βρούμε σε ποια απόσταση νιώθει άνετα με τον επισκέπτη, αρχίζουμε να τον απευαισθητοποιούμε στο σημείο αυτό», εξηγεί ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων.
Από τη θεωρία στη πράξη
Ο κ. Μακρινός καθοδηγεί: «Υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Ας πούμε ότι ο επισκέπτης είναι στον διάδρομο, πριν από την είσοδο του σπιτιού. Έχουμε πολλές μικρές λιχουδιές και τις ρίχνουμε στο πάτωμα. Έτσι, ο σκύλος αρχίζει να μη συγκεντρώνεται στο ερέθισμα του επισκέπτη, αλλά στις λιχουδιές. Το να τις αφήνουμε στο πάτωμα είναι σημαντικό, γιατί ο σκύλος αυτόματα αρχίζει να μυρίζει. Η όσφρηση είναι από τις αγαπημένες δραστηριότητες του σκύλου, και τον ηρεμεί. Έτσι, με μια άσκηση πετυχαίνουμε θετική σύνδεση με τον επισκέπτη (λιχουδιές), αλλά και μείωση του στρες, μέσω της όσφρησης.
Στη συνέχεια μπορούμε να μάθουμε τον σκύλο να πηγαίνει στο κρεβατάκι του, ή στη θέση του, και να μένει εκεί. Αυτό, άμα το πετύχουμε με θετική εκπαίδευση, ο σκύλος θα το βλέπει σαν ένας μέρος που του προσφέρει ασφάλεια. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, όσο δουλεύουμε τον σκύλο μας να μην έρχεται σε επαφή με το ερέθισμα. Για να το κάνουμε κατανοητό, αν ο σκύλος νιώθει απειλή όταν μπαίνει κάποιος στο σαλόνι μας, ξεκινάμε την απευαισθητοποίηση από μια απόσταση που τον κάνει να νιώθει ασφαλής. Για παράδειγμα, από τον διάδρομο. Όσο διάστημα διαρκεί η εκπαίδευση δεν δεχόμαστε επισκέψεις, πάρα μόνο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.
Σίγουρα, το να έχουμε έναν σκύλο που αγχώνεται με την παρουσία ξένων στο σπίτι είναι μια άσχημη εμπειρία, και για εμάς, και για τους επισκέπτες μας. Αλλά, κυρίως, για τον σκύλο μας. Αν, όμως, είμαστε προσεκτικοί, κάνουμε τα πράγματα που αναφέραμε, και, παράλληλα, δεν πιέζουμε τον σκύλο μας, θα δείτε ότι θα κάνει άλματα προς μια πιο αρμονική συμβίωση».
* Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University ofEdinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.
Διαβάστε επίσης
Ο σκύλος γαβγίζει μέσα στο αυτοκίνητο – Έτσι θα τον σταματήσετε