Είναι τα πλάσματα που μας χρειάζονται περισσότερο. Δεν καταφέρνουν να διατηρηθούν στη ζωή στον δρόμο, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πάσης φύσεως αντιξοότητες.

«Τα τυφλά γατάκια αυξάνονται στην Ελλάδα, εξαιτίας της μη επαρκούς στείρωσης και της μετάδοσης του ερπητοϊού, του καλυκοϊού και των χλαμύδιων από τη μαμά γάτα στα μωρά γατάκια.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα, τα γατάκια τυφλώνονται, ή αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στα μάτια. Δεν μπορούν να ζήσουν στον δρόμο», εξηγεί η δημιουργός – υπεύθυνη εθελόντρια οργάνωσης της Γατοομάδας Θεσσαλονίκης και Αθήνας και της υποΟμάδας τους Blind Cats Rescue Adoption Gr και ψυχολόγος, Ασημίνα Κουλουκούρη.

Τα γατάκια που έχουν πρόβλημα στα ματάκια τους, θα πρέπει να μεταφέρονται εσπευσμένα σε κτηνίατρο, όπως επισημαίνει η κα Κουλουκούρη, καθώς εάν η κατάσταση τους βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με κατάλληλη θεραπεία μπορούν να σωθούν. Και επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ειδικά καταφύγια για τυφλές γατούλες.

Οι εθελοντές της Ομάδας Blind Cats Rescue Adoption Gr, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουν παράρτημα στην Αθήνα, διασώζουν τυφλά γατάκια: τα μεταφέρουν σε κτηνιάτρους/οφθαλμίατρους, όπου τους χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία, τα φιλοξενούν στα σπίτια τους και τα προωθούν για υπεύθυνη υιοθεσία.

Τα φιλοξενούν στα σπίτια τους (foster homes), όπως διευκρινίζει η κα Κουλουκούρη, για να μαθαίνουν να ζουν σε σπίτι.

«Στην αρχή τα βάζουμε σε έναν μικρό χώρο για να προσαρμοστούν και, στη συνέχεια, τα αφήνουμε ελεύθερα. Τα τυφλά γατάκια είναι πολύ αστεία και χαριτωμένα. Ο τρόπος που κινούνται και παίζουν, είναι πιο αστείος από όσα βλέπουν. Είναι πλήρως αυτόνομα, και αν τους δείξεις πού είναι η άμμος και η τροφή/νερό, ξεχνάς ότι δεν έχουν μάτια. Δεν κάνουν ζημιές, δεν πολυ-σκαρφαλώνουν, και είναι πιο προσεκτικά στον χώρο, όπου κινούνται. Παίζουν πιο μαζεμένα από τα άλλα, και είναι πολύ τρυφερά.

Πραγματικά, σε ευγνωμονούν που τα έσωσες. Έχουν αυξημένες τις άλλες τους αισθήσεις, ιδίως της αφής. Αναζητούν πολύ την ανθρώπινη επαφή, εκτός εάν είναι φοβικά», περιγράφει η εθελόντρια.

Μέσω της Ομάδας τους, οι εθελοντές επιθυμούν να ευαισθητοποιήσουν και τα ενημερώσουν τον κόσμο για τα τυφλά γατάκια που είναι σε όλη την Ελλάδα και κινδυνεύουν .

Αν και υπάρχει κάποια ευαισθητοποίηση του κόσμου, ως προς τα τυφλά γατάκια, όπως αναφέρει η κα Κουλουκούρη, η υιοθεσία τους δεν είναι στην προτεραιότητά του μέσου Έλληνα. Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί δεν αντέχει να τα βλέπει σε αυτήν την κατάσταση, ειδικά τα γατάκια με εμφανή πάθηση στα μάτια.

Η ΥποΟμάδα Blind Cats Rescue Adoption Gr της Γατοομάδας Θεσσαλονίκης/Αθήνας, εκτός από την φιλοξενία και την περίθαλψη που προσφέρει στα τυφλά γατάκια, τα εμβολιάζει, και τους κάνει τεστ για λοιμώδη νοσήματα και τύφο και, αν δεν υιοθετηθούν, τα στειρώνει. Κι όλα αυτά με τη βοήθεια των εθελοντών, αλλά και των πολιτών, που εκτιμούν αυτό το ιδιαίτερο έργο. «Είμαστε ευγνώμονες στους κτηνιάτρους και στις κτηνιατρικές κλινικές, αλλά και στην εταιρεία που μας δωρίζει τροφές, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και μας βοηθούν», υπογραμμίζει η κα Κουλουκούρη.

Βοηθήστε ένα τυφλό γατάκι. Μπορείτε να το φιλοξενήσετε, να γίνετε εικονικός γατο-γονιός, να το μεταφέρετε, ή, ακόμα καλύτερα, να το υιοθετήσετε.

Επικοινωνήστε με τους εθελοντές και ενημερωθείτε!

Η οργάνωση Γατο-ομάδα Θεσσαλονίκης Αθήνας

https://www.facebook.com/ThessalonikiBlindCatRescueGroup

Η σελίδα για τα τυφλά γατάκια

ΤΥΦΛΑ ΓΑΤΑΚΙΑ – BLIND CAT RESCUE GR

https://www.facebook.com/BLIND.CAT.RESQUE.ADOPTION.GR.OFFICIAL

Η ομάδα για τα τυφλά γατάκια

https://www.facebook.com/groups/blindcatrescueandadoptiongrgroup

Διαβάστε επίσης