Η γάτα, όταν περιποιείται τον εαυτό της, είναι χάρμα οφθαλμών! Με την ασυνήθιστη ευκινησία και επιδεξιότητά της μπορεί να καθαρίσει κάθε της τρίχα.
Ενεργεί με ιδιαίτερη επιμέλεια, ενώ οι στάσεις που παίρνει, προκειμένου να καθαρίσει διάφορα σημεία του σώματός της, σε κάνουν να χαμογελάς.
Το νερό δεν υπάρχει στο… μπάνιο της.
Και «είναι γνωστό ότι οι περισσότερες γάτες απεχθάνονται το νερό.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους σκύλους, που λατρεύουν το κολύμπι και το παιχνίδι με το νερό, οι γάτες αποφεύγουν, όσο μπορούν, να βραχούν.
Είναι πολύ προσεκτικές με την προσωπική τους φροντίδα και υγιεινή, ενώ η γούνα τους, όταν βραχεί, συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού και αργεί πολύ να στεγνώσει, προκαλώντας τους έντονη δυσφορία και ενόχληση.
Επιπλέον, οι γάτες, συνήθως, δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας για την προσωπική τους καθαριότητα, καθώς φροντίζουν συστηματικά το τρίχωμά τους», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti και συμπληρώνει: «Ωστόσο, κάποιες μακρύτριχες ράτσες, όπως οι γάτες Περσίας για παράδειγμα, δεν μπορούν να κρατήσουν το τρίχωμά τους καθαρό από βρωμιές και κόμπους, και χρειάζονται συστηματικό βούρτσισμα και μπάνιο για να μένουν υγιείς.
Επίσης, γάτες μεγάλης ηλικίας, υπέρβαρες, ή με αρθριτικά προβλήματα, αδυνατούν να καθαριστούν καλά, με αποτέλεσμα τα σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν να γεμίζουν κόμπους, και το δέρμα να παρουσιάζει ερεθισμούς, ξηροδερμία, ακόμη και μολύνσεις.
Ακόμη, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου ο κηδεμόνας θα χρειαστεί να παρέμβει. Αν, δηλαδή, η γάτα έρθει σε επαφή με βλαβερές ουσίες, όπως είναι η βενζίνη, το λάδι μηχανής και το γράσο, ή εάν κολλήσει πάνω της κάποιο υγρό που δεν μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με βούρτσισμα, όπως το ρετσίνι, το μπάνιο είναι η μόνη λύση».
Επειδή οι γάτες δεν αγαπούν καθόλου να βρέχουν τη γούνα τους, το μπάνιο, όπως επισημαίνει η κα Sereti, είναι μια κατάσταση που μπορεί να τους προκαλέσει έντονο άγχος. Έτσι, πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε την εμπειρία όσο πιο ευχάριστη μπορούμε.
Πώς θα πείσετε τη γάτα σας να κάνει μπάνιο
Αν, λοιπόν, θέλετε να προσφέρετε μια εμπειρία χαλάρωσης στη γατούλα σας, όπως λέει η κα Sereti, και ταυτόχρονα να αποφύγετε γρατσουνίσματα και δαγκωνιές, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε, είναι να βάλετε τη γάτα σας για μπάνιο όταν θα είναι όσο πιο χαλαρή γίνεται.
Παίξτε μαζί της, για να κουραστεί και για να εκτονωθεί, πριν μπείτε για μπάνιο, και, φυσικά μην ξεχάσετε να της κόψετε τα νύχια.
Ένα καλό βούρτσισμα θα την απαλλάξει από περιττές τρίχες και θα αφαιρέσει τους κόμπους, κάνοντας το πλύσιμο και το στέγνωμα πιο εύκολο.
Καλό είναι να έχετε ένα δεύτερο άτομο μαζί σας, έτσι ώστε να κρατά τη γάτα, ενώ εσείς την πλένετε και τη στεγνώνετε.
Επίσης, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη και κανατάκι, αντί να βάλετε τη γάτα απευθείας στην μπανιέρα, ή στο ντους.
Καλύψτε την επιφάνεια με ένα πλαστικό αντιολισθητικό πατάκι και γεμίστε τη λεκάνη με μικρή ποσότητα ζεστού νερού – όχι καυτού.
Μη βάλετε τη γάτα απότομα μέσα στο νερό και μη γεμίσετε τη λεκάνη μέχρι πάνω, γιατί θα τρομάξει.
Ξεκινώντας από τον αυχένα προς την ουρά, ρίξτε σιγά – σιγά νερό και χρησιμοποιήστε αραιωμένο ειδικό σαμπουάν για γάτες, κάνοντας απαλό μασάζ.
Τα ανθρώπινα προϊόντα είναι άκρως ακατάλληλα για τις γάτες, που έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση, οπότε οποιαδήποτε ξένη μυρωδιά στο τρίχωμά τους είναι ενοχλητική.
Μην ξεχνάτε να καθησυχάζετε τη γατούλα σας και να την επιβραβεύετε για να παραμείνει ήρεμη.
Μη βρέξετε απευθείας το κεφάλι, και προσέξτε πολύ να μην μπει νερό στα αυτιά της γάτας σας.
Καλό είναι να προτιμήσετε να καθαρίστε την περιοχή με ένα βρεγμένο πανάκι, με πολύ μικρή ποσότητα σαμπουάν.
Ξεπλύνετε πολύ καλά το τρίχωμα με ζεστό νερό για να αφαιρεθούν όλα τα υπολείμματα του σαμπουάν.
Τυλίξτε τη γατούλα σε μια μεγάλη πετσέτα και σκουπίστε πολύ καλά για να στραγγίσει το περισσότερο νερό.
Η γούνα της γάτας στεγνώνει πολύ δύσκολα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι για το στέγνωμα.
Αν αφήσετε τη γάτα να στεγνώσει μόνη της, ειδικά αν έχει κρύο, είναι πολύ επικίνδυνο να κρυώσει.
Τέλος, χρησιμοποιήστε βαμβάκι -και όχι μπατονέτες- για να καθαρίσετε και να στεγνώσετε το εσωτερικό των αυτιών.
Αν βγήκατε αλώβητοι από αυτήν την περιπέτεια, δώστε στη γάτα σας την αγαπημένη της λιχουδιά για επιβράβευση.
- Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».
Διαβάστε επίσης
Σκύλος ή γάτα; Ανακαλύψτε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο