Αλλάζουν τις ζωές των ενήλικων σκύλων που ζουν στα καταφύγια, καθώς αναλαμβάνουν να τους βρουν το παντοτινό τους σπίτι.
Τους ανοίγουν τις πόρτες των κλουβιών τους και τους φιλοξενούν στο σπίτι τους, τους εκπαιδεύουν, τους κοινωνικοποιούν και τους βοηθούν να ξαναβρούν την χαμένη αυτοπεποίθησή τους. Τους προετοιμάζουν για το νέο τους σπίτι και, μόλις βρουν την ισορροπία τους, τους προωθούν για υιοθεσία.
«Υιοθέτησα την Κίρα, τη μεγάλη μου αγάπη, πριν από έξι χρόνια από καταφύγιο, και μου άλλαξε τη ζωή.
Με έμαθε να αγαπώ, να δίνω, να ξυπνάω κάθε πρωί με όρεξη για βόλτα. Κάθε μέρα μου δείχνει πώς να ζω στο σήμερα και να χαίρομαι με απλά πράγματα.
Έχω γυρίσει πολλά καταφύγια, και έχω δει πόσα υπέροχα σκυλιά ζουν πίσω από κάγκελα για χρόνια – συχνά για πάντα. Έτσι θέλησα, από τη μία να βοηθήσω αυτά τα σκυλιά και, από την άλλη, να δώσω σε κάποιους τυχερούς ανθρώπους την ευκαιρία να τα αγαπήσουν και να δουν τη δική τους ζωή να αλλάζει προς το καλύτερο. Στη LuvMi είμαστε όλοι εθελοντές από πολύ διαφορετικούς χώρους, και δουλεύουμε για να αναδείξουμε αυτά τα σκυλιά και να τους δώσουμε μια ευκαιρία στο όνειρο», αναφέρει η ιδρύτρια και συντονίστρια της LuvMi (μη κερδοσκοπική οργάνωση), Εύη Ζαμάνου.
Η LuvMi, λοιπόν, «αποφυλακίζει» ενήλικα σκυλιά (άνω του ενός έτους) από καταφύγια, και στη συνέχεια τα παραδίδει σε εθελοντές για να τα φιλοξενήσουν. Και καλύπτει όλα τα έξοδα του σκύλου, όπως διευκρινίζει η κα Ζαμάνου. Μάλιστα, τον εθελοντή τον επισκέπτεται θετικός εκπαιδευτής σκύλων για να τον συμβουλεύσει ως προς την κοινωνικοποίηση του σκύλου, αλλά και για να του μάθει βασικές εντολές. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση και ετοιμάζεται για τη νέα του ζωή. Εν ολίγοις, γίνεται η επανένταξή του στην κοινωνία.
«Τα σκυλιά που ζουν στα καταφύγια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλάζουν συμπεριφορά, καθώς νιώθουν ψυχική πίεση. Χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και γίνονται αντικοινωνικά, επειδή δεν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους. Είναι εγκλωβισμένα, απομονωμένα, και φτάνουν στο σημείο να ιδρυματοποιούνται. Ο κόσμος φοβάται να υιοθετήσει έναν σκύλο από καταφύγιο, μήπως είναι επιθετικός, άρρωστος, ή λερώνει μέσα στο σπίτι», αναφέρει η κα Ζαμάνου.
Όλοι οι σκύλοι της LuvMi προέρχονται από καταφύγια και βρίσκονται σε φιλοξενία, που σημαίνει ότι έχουν προσαρμοστεί στο να ζουν σε σπίτι.
Επίσης, ο σκύλος που φιλοξενείται έχει «ξεδιπλώσει» τον χαρακτήρα του και, αν διαπιστωθεί τυχόν προβληματική συμπεριφορά, διορθώνεται με τη βοήθεια των θετικών εκπαιδευτών της LuvMi.
Με αυτόν τον τρόπο, εκείνος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει έναν σκυλάκο μαθαίνει για τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του.
Επίσης, οι άνθρωποι της LuvMi βοηθούν τη νέα οικογένεια του σκύλου, δίνοντάς της πολύτιμες συμβουλές ως προς την εκπαίδευσή του και τις ανάγκες του.
«Περιγράφουμε τη συμπεριφορά του σκύλου, τι του αρέσει και τι όχι. Τους δίνουμε συμβουλές και τους βοηθάμε ως προς τη βασική εκπαίδευση. Διατηρούμε τακτική επαφή με τους ανθρώπους για να προλάβουμε τυχόν προβληματάκια», επισημαίνει η ιδρύτρια και συντονίστρια της LuvMi και συμπληρώνει: «Αυτό που είναι εντυπωσιακό με τα σκυλιά, είναι το πόσο γρήγορα ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους όταν πάρουν αγάπη. Βρίσκουν τη χαρά της ζωής, αναζητούν τα χάδια, αρχίζουν να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται με τους ομοίους τους, αλλά και με τους ανθρώπους. Καθημερινά σου λένε «ευχαριστώ», σου εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους. Γίνονται αυτό που έχουμε στο μυαλό μας: σύντροφοι, μέλη της οικογένειάς μας».
Βέβαια, κάθε σκύλος έχει τους δικούς του χρόνους για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και να βγάλει αυτόν τον υπέροχο χαρακτήρα του. Και εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που έχει παραμείνει σε καταφύγιο, διευκρινίζει η κα Ζαμάνου.
Η LuvMi συνεργάζεται όχι μόνον με καταφύγια, αλλά και με φιλοζωικές οργανώσεις, καθώς και με ιδιώτες που έχουν σκυλάκια σε πανσιόν.
«Ένας από τους λόγους που το κάνουμε, είναι να καταρρίψουμε τις προκαταλήψεις που θέλουν αυτά τα σκυλιά που βρίσκονται στα καταφύγια, επιθετικά, άγρια, άρρωστα, καταθλιπτικά. Υπάρχουν «διαμάντια» που ζουν σε κλουβιά και μένουν στα αζήτητα. Υιοθετούμε και δεν αγοράζουμε», λέει η κα Ζαμάνου.
Η LuvMi χρειάζεται εθελοντές για αυτό το σπουδαίο έργο. Όσοι περισσότεροι, τόσοι σκύλοι θα «αποχαιρετήσουν» μια για πάντα τα κάγκελα του καταφυγίου.
Όποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής, ή να βοηθήσει το έργο της LuvMi, μπορεί να επισκεφτεί τις εξής σελίδες:
– https://luvmi.gr/
– LuvMi (fb)
– Luvmiadoptmi (instagram)
Διαβάστε επίσης