Πολλοί σκύλοι, όταν «βροντά και αστράφτει ο ουρανός…», δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και καταλαμβάνονται από έντονο φόβο.

Και «δεν είμαστε λίγοι, που διερωτόμαστε, κάθε φορά που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, «τι μπορώ να κάνω για το σκυλάκι μου που φοβάται τις καταιγίδες;».

Πολλοί είναι οι σκύλοι που φοβούνται τους κεραυνούς. Άλλοι κρύβονται, άλλοι γαβγίζουν, ενώ κάποιοι φτάνουν ακόμη και στο σημείο να αυτοτραυματίζονται.

Για τα περισσότερα σκυλιά, αυτό που τους προκαλεί φόβο είναι ο ήχος, ενώ νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η διαφορά της βαρομετρικής πίεσης είναι εξίσου πιθανό να επηρεάζει τον σκύλο μας», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

Εξηγεί ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που αισθάνεται κανείς -και στη δική μας περίπτωση το σκυλάκι μας- όταν κάποιος/κάτι τον απειλεί. Και ο κεραυνός μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα απειλητικός για πολλούς σκύλους, καθώς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν από πού προέρχεται.

Τα πυροτεχνήματα, επίσης.

Πώς μπορούμε να απαλύνουμε τον φόβο του σκύλου

«Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, ακόμη κι αν οι κεραυνοί δεν έχουν εκδηλωθεί στη δική μας περιοχή, ο σκύλος μας είναι ικανός να τους ακούει από πολύ πιο μακριά», διευκρινίζει η κα Ρηγάκη και συνεχίζει: «Αρχικά, το πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να φέρουμε τον σκύλο μας μέσα στο σπίτι, αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο τον προφυλάσσουμε από τη βροχή και τον αέρα, και παράλληλα μειώνουμε την ένταση του ήχου των κεραυνών.

Οι μικροί μας φίλοι πρέπει να παραμένουν εντός του σπιτιού μέχρι να περάσει το καιρικό φαινόμενο, αλλά και να φοράνε κολάρο με τα στοιχεία του κηδεμόνα τους, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που, εν μέσω καταιγίδας, τρομοκρατημένοι σκύλοι, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν, το σκάνε».

Στη συνέχεια, όπως συμβουλεύει η κα Ρηγάκη, μπορούμε να δυναμώσουμε την ένταση της τηλεόρασης, ή του ηχοσυστήματος, έτσι ώστε να καλύψουμε, όσο γίνεται, τον εξωτερικό θόρυβο.

Υπάρχουν μουσικά κομμάτια τα οποία ηρεμούν τα σκυλάκια μας, και είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε, αν ανατρέξουμε στο Διαδίκτυο.

«Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν τη χρήση ρούχων που έχουν σχεδιαστεί από ειδικά ελαστικά, τα οποία ασκούν ήπια και σταθερή πίεση, με αποτέλεσμα πολλά σκυλάκια, όταν τα φοράνε, να νιώθουν πιο ασφαλή», ενημερώνει η θετική εκπαιδεύτρια.

Ωστόσο, πολλά είναι τα σκυλάκια τα οποία, στην πρώτη δυσκολία, θα τρέξουν στον κηδεμόνα τους, λέει η θετική εκπαιδεύτρια.

Αν ο δικός σας σκυλάκος τρέχει στην αγκαλιά σας κάθε φορά που βροντά, πρέπει να γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η δική σας συμπεριφορά, και πόσο τον επηρεάζει.

«Είναι σημαντικό, λοιπόν, και εμείς να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

Το να σας βλέπει ψύχραιμους το κατοικίδιό σας, τού δίνει παρηγοριά. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν φοβάται και σας βλέπει κι εσάς αγχωμένους, αντιλαμβάνεται ότι ο φόβος του είναι δικαιολογημένος, με αποτέλεσμα αυτός να ενισχύεται. Καλό είναι να είστε δίπλα του, να του μιλάτε ήρεμα, ή και να το χαϊδεύετε.

Στην περίπτωση, όμως, που ο φόβος του σκύλου μας είναι σε τέτοιο βαθμό, που τίποτα από τα παραπάνω δεν τον καθησυχάζει, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε με κάποιον θετικό εκπαιδευτή.

Θα μας δείξει τον κατάλληλο τρόπο για να δουλέψουμε με το σκυλάκι μας, ώστε να του δώσουμε, με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, να καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται. Μειώνοντας, έτσι, αισθητά το άγχος του, ή ακόμα και εξαφανίζοντάς το εντελώς.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι είναι ευθύνη μας να προστατεύουμε τον σκύλο μας, και να μην τον εκθέτουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, στις οποίες στρεσάρεται».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.

Διαβάστε επίσης