Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.

Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή αυτά που ζουν πάνω στο δέρμα του σκύλου, υπάρχει φυσικός τρόπος αντιμετώπισης, όπως μας διαβεβαιώνει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

«Όσοι ασχολούμαστε με τη φυσική διατροφή των ζώων μας και με τις εναλλακτικές θεραπείες, αναζητούμε και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χημικά και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Δεν αναφέρομαι σε ένα αδέσποτο ζωάκι γεμάτο από τσιμπούρια και ψύλλους, που θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και δραστικά, αλλά στα δικά μας, οικόσιτα σκυλιά. Στα ζωάκια μας, τα οποία τρέφονται με καλή σπιτική διατροφή, που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ζουν σε υγιές περιβάλλον, και είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.

Με ένα ολιστικό φυσικό σύστημα προστασίας των ζώων μας ελαχιστοποιούμε πολύ περισσότερο τις πιθανότητες να αποκτήσουν ψύλλους ή τσιμπούρια.

Ειδικά τα τσιμπούρια, μεταδίδουν σημαντικές ασθένειες στους σκύλους, όπως είναι η ερλιχίωση και η μπαμπέσια».

Για να απομακρύνετε από τον περιβάλλοντα χώρο σας τα επικίνδυνα παράσιτα και να προστατεύεστε τον σκύλο σας με φυσικό τρόπο από αυτά, η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, προτείνει:

1) Αν έχετε αυλή/κήπο/μπαλκόνι μπορείτε να φυτέψετε σε γλάστρες φυτά που κρατάνε μακριά, ειδικά τους ψύλλους, άλλα και άλλα παράσιτα, όπως και έντομα.

Τα φυτά αυτά είναι, η λεβάντα, το φασκόμηλο, το λεμονόχορτο, ο βασιλικός, ο δυόσμος και το δεντρολίβανο.

Τα φυσικά έλαια αυτών των φυτών, που αναδύονται στην ατμόσφαιρα, εμποδίζουν τους ψύλλους να μπουν στο σπίτι σας.

Ειδικά αν τοποθετήσετε τις γλάστρες σε καίρια σημεία, όπως κοντά σε πόρτες, παράθυρα ή περιμετρικά στον κήπο.

2) Οι τροφές και τα συστατικά που κρατάνε ψύλλους και τσιμπούρια μακριά είναι:

α) Το σκόρδο. Εκτός του ότι είναι φυσικό αντιβιοτικό, απωθεί ψύλλους και τσιμπούρια, από μέσα προς τα έξω, λόγω, προφανώς, της έντονης μυρωδιάς που αναδύει.

Μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας φρέσκο βιολογικό σκόρδο (περίπου 1/4 για κάθε 10 κιλά). Μην ξεπεράσετε, όμως, τις δύο σκελίδες σκόρδο την ημέρα, ακόμη και αν έχετε πολύ μεγαλόσωμο σκύλο, γιατί μπορεί να του προκαλέσει αναιμία, ή πεπτικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθήστε το ζωάκι σας και μειώστε την ποσότητα, ή τη συχνότητα, αναλόγως.

Μπορείτε να το κόψτε σε κομματάκια -για να μην πνιγεί- και να του το δώσετε, ανοίγοντάς του το στόμα και σπρώχνοντάς το προς τα μέσα.

Όπως, δηλαδή, θα δίνατε ένα χάπι.

Αν δυσκολευτείτε, κρύψτε το μέσα στην τροφή του.

Αν και πάλι δεν το φάει, κάντε ένα μπαλάκι με λίγο ζυμάρι και βάλτε το μέσα. Σπρώξτε το στο στόμα του σκύλου σας. Με το ζυμάρι θα κολλήσει, και έτσι δεν θα μπορέσει να το ξεδιαλέξει, όπως κάνουν κάποια πολύ έξυπνα και χαριτωμένα ζωάκια με την τροφή τους!

β) Το μηλόξυδο. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν «αγαπούν» το ισορροπημένο ph του σκύλου, κάτι που εξισορροπεί το μηλόξυδο.

Επιλέξτε ωμό, βιολογικό, αφιλτράριστο και απαστερίωτο μηλόξυδο, για καλύτερα αποτελέσματα.

Δώστε στον σκύλο σας μισό κουταλάκι του γλυκού, για κάθε 12 κιλά. Μπορείτε να το προσθέσετε στο νερό ή το φαγητό του.

3) Μπορείτε να φτιάξετε λοσιόν με αιθέρια έλαια.

«Προσωπικά φτιάχνω στον φαρμακοποιό μου μια λοσιόν, με τρία – τέσσερα αιθέρια έλαια, και ψεκάζω, μία φορά την εβδομάδα, τον σκύλο μου στη ράχη, έτσι ώστε να μην μπορεί εύκολα να το γλύψει» λέει η κ. Παλαιολογοπούλου.

Η λοσιόν θα πρέπει να έχει ως βάση κάποιο λάδι (μπορείτε να βάλετε αμυγδαλέλαιο, λάδι jojoba ή κάποιο άλλο λάδι βάσης) και προσθέτετε λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια, που προτείνονται για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.

Προσοχή, δεν ρίχνουμε απευθείας τα αιθέρια έλαια στο δέρμα. Πρέπει πάντα να διαλύονται σε βάση λαδιού. Δύο πολύ σημαντικά είναι η σιτρονέλλα (και γενικά η κατηγορία των εσπεριδοειδή) και το γεράνι.

Ειδικά το ροζ γεράνι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των τσιμπουριών. Ένα άλλο βασικό είναι η λεβάντα.

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες. Αν αντιδράσει σε κάποιο από τα συστατικά, τότε σταματήστε τη χρήση του.

Κάντε την έρευνά σας πριν ξεκινήσετε. Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ασφαλή για τους σκύλους.

Επιλέξτε καλής ποιότητας βάση καθώς και βιολογικά αιθέρια έλαια. Για να έχετε μια καλύτερη κάλυψη, μπορείτε να ψεκάσετε μια υφασμάτινη μπαντάνα και να τη φορέσετε στον λαιμό του σκύλο σας, για επιπλέον ενίσχυση.

4) Το συχνό βούρτσισμα με την ειδική χτένα είναι πολύ σημαντικό για τη φροντίδα και την υγιεινή του σκύλου σας. Μπορείτε να ψεκάσετε λίγη λοσιόν στη βούρτσα του σκύλου σας, κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε.

5) Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν προτιμούν το καθαρό δέρμα.

Μπορείτε να του κάνετε μπάνιο με ένα χειροποίητο φυσικό σαμπουάν κάθε τρεις εβδομάδες, ή μια φορά τον μήνα.

Δείτε τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
– 300 ml νερό

– 60 ml gel Αloe Vera

– 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό σαπούνι Καστίλλης σε νιφάδες*

– 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο

– 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας

– 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

– 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το νερό, το gel αλόης και το σαπούνι Καστίλλης, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε τις σταγόνες των αιθέριων ελαίων και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα, ή με τα χέρια σας, φορώντας γάντια.

Βάζετε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι για σαμπουάν. Όταν κάνετε τον σκύλο σας μπάνιο, αφήστε το σαμπουάν να δράσει για 5-10 λεπτά.

Ξεβγάζετε καλά.

Ο σκύλος σας θα μυρίζει υπέροχα, και τα αιθέρια έλαια θα έχουν δράσει κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών. Παράλληλα, θα κρατήσουν μακριά κουνούπια και άλλα έντομα.

Αν δεν βρείτε σαπούνι Καστίλλης σε νιφάδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι Καστίλλης, ουδέτερο βιολογικό -θα το βρείτε σε κατάστημα με βιολογικά- και, απλά, μειώστε λίγο την ποσότητα του νερού.

6) Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι εξωτερικά παράσιτα, και αναζητούν αδύναμους και εξασθενημένους οργανισμούς, προκειμένου να προσκολληθούν και να τραφούν από αυτούς.

Εάν ο σκύλος είναι υγιής, το πιο πιθανό είναι να τον αφήσουν ήσυχο και να πάνε σε κάποιον άλλον οργανισμό.

Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι το “κλειδί” της καλής υγείας για τα ζωάκια μας.

Προτιμήστε φρέσκες, μη επεξεργασμένες τροφές, και συγκεκριμένα τροφές με σύμπλεγμα βιταμινών Β (κρέας, όργανα, αυγά, λιπαρά ψάρια) και με ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, προβιοτικά (κεφίρ, ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση).

Προσέχουμε και φροντίζουμε τα ζωάκια μας με φυσικά συστατικά. Γιατί είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε το καλύτερο!

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

● https://www.facebook.com/notes/349647382981009/
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/new-fda-warning-about-flea-and-tick-medications/
● http://www.dogsnaturallymagazine.com/best-home-remedies-fleas/
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/why-flea-and-tick-products-are-a-bad-idea-and-4-natural-repellent-recipes/
● http://www.dogsnaturallymagazine.com/natural-solutions-tick-season/
●https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2016/07/16/flea-and-tick-control.aspx
● https://organicdailypost.com/worried-ticks-25-natural-remedies-get-rid/

Διαβάστε επίσης