Ο σκύλος και η γάτα είναι δύο από τα πιο αξιαγάπητα ζώα συντροφιάς.
Δύο τρυφερά πλάσματα, αλλά τόσο διαφορετικά ως προς την προσωπικότητα και τις ανάγκες τους, που μας χαρίζουν αλησμόνητες στιγμές.
Ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να τα προσθέσουν στην οικογένεια τους.
Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να τα βάλουμε στη ζωή μας θα πρέπει να αναλογιστούμε εάν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες τους, έτσι ώστε να τους προσφέρουμε τη ζωή που τους αξίζει.
«Η επιλογή ανάμεσα σε σκύλο ή γάτα είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση.
Τρυφερά, χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα σκυλάκια και γατάκια «συναγωνίζονται» επάξια για την προσοχή μας.
Μας προσφέρουν απλόχερη αγάπη και συντροφικότητα, αλλά και άφθονες στιγμές γέλιου.
Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που ζουν με σκύλο ή με γάτα έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο άγχος, και, γενικότερα να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής», λέει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.
Επισημαίνει ότι, προτού αποφασίσουμε να βάλουμε στη ζωή μας ένα ζωάκι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υιοθεσία είναι μεγάλη ευθύνη, καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια δέσμευση του κηδεμόνα πως θα τους προσφέρει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον.
«Οι ανάγκες τους, έως έναν βαθμό, είναι ίδιες: χρειάζονται καλό φαγητό, καθαρό νερό, ασφαλή και καθαρό χώρο, κτηνιατρική φροντίδα, αλλά πάνω απ’ όλα χρόνο και αγάπη.
Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλούς παράγοντες, έτσι ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.
Πέρα από τις οποιεσδήποτε προσωπικές προτιμήσεις, που μπορεί να έχουμε, καθοριστικό ρόλο παίζουν ο τρόπος ζωής μας, οι απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογενειακής ζωής, ο τόπος κατοικίας, η ηλικία, η υγεία και ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε», επισημαίνει η κτηνίατρος και προσθέτει: «Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, από μια γάτα, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των φυλών.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες θυσίες και να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του καινούριου μας συντρόφου. Καθώς όμως οι σκύλοι και οι γάτες διαφέρουν σημαντικά στις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία τους, οι αναγκαίες αλλαγές, αναλόγως, ποικίλλουν».
Αρχικά λοιπόν, σύμφωνα με την κα Sereti, θα πρέπει να ενημερωθούμε για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου και να εξετάσουμε κατά πόσο ταιριάζουν με τη ζωή, τις συνήθειες και τον χαρακτήρα μας.
Σκύλος: έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία και την καθημερινή βόλτα
«Το γνωστό στερεότυπο που θέλει τους κηδεμόνες σκύλων να είναι πιο δραστήριοι και εξωστρεφείς έχει μια βάση στην πραγματικότητα.
Οι σκύλοι είναι δραστήριοι, ενεργητικοί και χρειάζονται συχνές βόλτες και άσκηση για να εκτονώσουν την ενέργεια τους.
Αν είσαι άνθρωπος δραστήριος, αγαπάς τις βόλτες στην εξοχή, και έχεις χρόνο για τρεις περιπάτους καθημερινά, ένας χαρωπός σκύλος θα ταιριάξει απόλυτα στη ζωή σου και θα σε συνοδεύει, με μεγάλη χαρά, σε ταξίδια και εξόδους», διευκρινίζει η κα Sereti.
Αναφέρει ότι οι φυλές διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους, καθώς οι περισσότεροι μεγαλόσωμοι σκύλοι χρειάζονται μεγάλο χώρο για καθημερινό τρέξιμο, ενώ ένας μικρόσωμος σκύλος θα είναι ευτυχισμένος ακόμη και σε ένα διαμέρισμα, αρκεί να μην στερείται τις συχνές βόλτες. Βέβαια, υπάρχουν και μικρόσωμες φυλές που έχουν ανάγκη την καθημερινή εκτόνωση, όπως για παράδειγμα τα Τζακ Ράσελ.
«Μεγάλο προτέρημα αποτελεί η ενστικτώδης συμπεριφορά τους να προστατεύουν τον χώρο και την οικογένειά τους. Μικρός ή μεγάλος, ο σκύλος σου μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο και να υπερασπιστεί γενναία τους ανθρώπους του.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την κοινωνική φύση του σκύλου και την ανάγκη του για συντροφικότητα. Οι σκύλοι έχουν ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία κι έτσι δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια για όποιον λείπει πολλές ώρες από το σπίτι και δεν θα τους διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο.
Γενικά, ο σκύλος είναι, από πολλές απόψεις, απαιτητικός: χρειάζεται χρόνο για βόλτες, για παιχνίδι αλλά και για συστηματική και θετική εκπαίδευση.
Παρόλο που τα σκυλιά εκπαιδεύονται εύκολα – από τη φύση τους ανταποκρίνονται στον άνθρωπο, τον οποίο βλέπουν ως κηδεμόνα και θέλουν να τον ευχαριστήσουν δείχνοντας μεγάλη προθυμία στο να μάθουν εντολές-, η εκπαίδευσή τους θέλει χρόνο και υπομονή για να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογραμμίζει η κτηνίατρος.
Ιδιαίτερα χρονοβόρα είναι η εκπαίδευση του κουταβιού, λέει η κα Sereti, καθώς χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή, έτσι ώστε να μην παγιωθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το λέρωμα μέσα στο σπίτι, οι ζημιές και η επιθετικότητα.
Γάτες: ανεξάρτητες αλλά και τρυφερές
«Κατά γενική ομολογία, οι γάτες είναι λιγότερο απαιτητικές στη φροντίδα και πολύ πιο ανεξάρτητες.
Ιδανικά κατοικίδια για διαμέρισμα, καθώς χρειάζονται λίγο χώρο, δεν έχουν ανάγκη να βγουν έξω και δεν κάνουν φασαρία. Δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να μένουν μόνες στο σπίτι, ειδικά αν έχουν για παρέα άλλες γάτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν την προσοχή του κηδεμόνα τους.
Οι γάτες είναι εξαιρετικά τρυφερά ζώα, αλλά προτιμούν να εκδηλώνουν την αγάπη τους με τους δικούς τους όρους και όταν έχουν διάθεση», αναφέρει η κτηνίατρος.
Οι γάτες, όπως λέει η κα Sereti, σέβονται τον προσωπικό σου χώρο και απαιτούν τον δικό τους. Από τη φύση τους είναι μοναχικοί κυνηγοί. Δεν εξαρτώνται από την αγέλη για την επιβίωσή τους.
Αν και δεν εκπαιδεύονται εύκολα, η ανεξαρτησία τους δεν αποτελεί πρόβλημα, λέει η κτηνίατρος και επισημαίνει ότι τα γατάκια μαθαίνουν αμέσως να χρησιμοποιούν την αμμολεκάνη, καθώς ενστικτωδώς νιώθουν την ανάγκη να σκεπάζουν με άμμο/χώμα τις ακαθαρσίες τους.
«Αν προτιμάς να μένεις στο σπίτι ή δεν έχεις τη δυνατότητα για τακτικούς περιπάτους, κι αν δεν έχεις τον χρόνο και την υπομονή που χρειάζεται ένας σκύλος, τότε οι γάτες είναι ιδανικά κατοικίδια για σένα.
Ας σκεφτούμε λοιπόν, με ποιο ζώο ταιριάζει η προσωπικότητά μας και κατά πόσο μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή, έτσι ώστε να έχουμε μια αρμονική συμβίωση μαζί του.
Οι δραστικές αλλαγές δεν είναι καλή ιδέα και είναι προτιμότερο να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Αν μένεις σε διαμέρισμα και δεν αγαπάς την άσκηση, δεν μπορείς να υιοθετήσεις ένα Λαμπραντόρ και να έχεις την απαίτηση η συμβίωση να είναι πετυχημένη» τονίζει η κα Sereti και καταλήγει: «Παρά τις διαφορές τους έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες και κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας πρέπει να τις καλύπτει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να εξασφαλίσει την ευημερία και την ευτυχία όλης της οικογένειας.
Σκύλος ή γάτα; Ένα πράγμα είναι σίγουρο: πρέπει να συμφιλιωθείς με τις τρίχες».
▪ Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».
Διαβάστε επίσης