Αφιερωμένη στα ζώα είναι η σημερινή ημέρα, 4 Οκτωβρίου, για να μας υπενθυμίσει να εφαρμόσουμε τις όποιες ηθικές υποχρεώσεις έχουμε απέναντί τους.
Αλήθεια; Που θα «διασκεδάσουν» οι «εορτάζοντες », σήμερα; Στον αφιλόξενο δρόμο; Στο τσίρκο ή στον ζωολογικό κήπο;
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο οκτάμηνο του 2021 σχηματίσθηκαν 1.052 δικογραφίες για κακοποιήσεις ζώων. Συνελήφθησαν 196 άτομα για ανάλογες παραβάσεις, ενώ οι περιπτώσεις βεβαίωσης διοικητικού προστίμου από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες έφτασαν τις 907.
Επίσης, οι καταγγελίες από ιδιώτες έφτασαν τις 2.182, ενώ από Φιλοζωικές Οργανώσεις – Σωματεία και διάφορους άλλους φορείς και υπηρεσίες ήταν 281. Το συνολικό ύψος διοικητικών προστίμων άγγιξε το 1.610.204,00 €.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο αξιωματικός (αστυνόμος Β’) στη Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, – την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται εν γένει με το ζήτημα της προστασίας των ζώων-, Νικόλαος Κολιός, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Κασπίρη και η Ρόζα Ρούσσου, ιδρυτικό μέλος-εθελόντρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, μιλούν για τα ζώα.
Νικόλαος Κολιός: «Τα φαινόμενα κακοποίησης τείνουν να παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία»
«Για την απαράκλητη πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων υπάρχει αγαστή συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το επισπεύδον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
Κάθε φορά που γίνεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία της Αστυνομίας, ακόμα και στη Δ/νση μας καταγγελία από πολίτες, φορείς, ή/ και καταγγελίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιούνται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των περιστατικών .
Δηλαδή, κάθε φορά που η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, και συγκεκριμένα το Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού, γίνεται αποδέκτης καταγγελιών που αφορούν σε κακοποιήσεις ζώων εκδίδει άμεσα διαταγή προς τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.
Αιτείται από αυτές την υποβολή, με εμπεριστατωμένη αναφορά, υπηρεσιακών και δικονομικών ενεργειών, καθώς και κάθε άλλου πληροφοριακού στοιχείου που σχετίζεται με την εκάστοτε υπόθεση.
Με τον προσφάτως εκδοθέντος νόμο (ΦΕΚ 169/18-9-21 – Ν. 4830) το αδίκημα της κακοποίησης ή/και η θανάτωσης των ζώων έχει μετατραπεί πλέον σε κακούργημα και παράλληλα δε, αυστηροποιήθηκε και το πλαίσιο των επιβαλλόμενων διοικητικών προστίμων.
Ως εκ τούτου, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο λόγω των διατάξεων του εν λόγω νόμου όσο και των συγχρονισμένων δράσεων και της άμεσης ανταπόκρισης των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, τα φαινόμενα κακοποίησης τείνουν να παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία.
Κατά καιρούς πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις των αστυνομικών που υπηρετούν σε επιχειρησιακές μονάδες (αστυνομικά τμήματα, Δ/σεις Αστυνομίας) που αποσκοπούν στην ορθή διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, καθώς και στην εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.
Οι εκπαιδεύσεις σαφώς και αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταπόκρισης των αστυνομικών, καθώς και στην ευαισθητοποίηση τους επί θεμάτων που άπτονται της προστασίας των ζώων.
Τέλος, το ενδιαφέρον του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα έκδηλο και το θέμα της εξάλειψης της κακοποίησης των ζώων αποτελεί, μεταξύ άλλων, πρωταρχικό του μέλημα».
Νατάσα Μπομπολάκη: Ο διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων
«Μια ημέρα που απαιτείται, πλέον, να της δοθεί ένα άλλο περιεχόμενο από αυτό που έχει μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τις σημερινές ανάγκες.
Κατά την άποψή μου, ο ίδιος ο καθορισμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, είναι μια θεμελιώδους σημασίας λανθασμένη επιλογή, καθώς ως ζώα λογίζονται όλα τα άλλα έμβια όντα, στεριάς, θάλασσας και αέρα εκτός των ανθρώπων.
Ο διαχωρισμός αυτός, ανθρώπων και ζώων, που αναπαράγεται και καλλιεργείται και μέσα από τον καθορισμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, είναι, κατά βάση, μία από τις καταλυτικές αιτίες των δεινών του πλανήτη και των μη ανθρώπινων ζώων, αλλά και των ανθρώπινων ζώων.
Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη δεν είναι, ούτε ήταν, σε αρμονία και ισορροπία, όπως προστάζει η μητέρα φύση.
Με το πέρασμα των αιώνων και με τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν – ιδίως από την ώρα που ο άνθρωπος βγήκε από τις σπηλιές και ανέπτυξε τις πρώτες κοινωνίες- η δυσαρμονία στις σχέσεις ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, και η πλήρης εκμετάλλευση των δεύτερων προς όφελος των συμφερόντων των πρώτων, μεγαλώνει κάθε μέρα και πιο πολύ. Με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμη και ο ίδιος ο πλανήτης μας.
Η εκμετάλλευση δισεκατομμυρίων ζώων, για τις διατροφικές ανάγκες του είδους μας έχει οδηγήσει σε αποψίλωση δισεκατομμυρίων στρεμμάτων δασών, προκειμένου να αναπτυχθούν όλο και περισσότερες βιομηχανίες υπερεντατικής εκτροφής δις ζώων, όπου καταναλώνονται δις τόνοι νερού για την συντήρησή τους κλπ.
Και αυτό φυσικά, συνδέεται με την κλιματική αλλαγή που δοκιμάζει τον πλανήτη μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων επομένως, θα έπρεπε να αφορά και τα ανθρώπινα ζώα και τα μη ανθρώπινα. Να μην είναι μια ημέρα κούφιων αναφορών στα υπόλοιπα ζώα, αλλά να είναι μια ημέρα περίσκεψης, που να σηματοδοτεί σκέψεις, προβληματισμούς, πρακτικές, πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ανατροπή των σημερινών παγκόσμιων μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης των κρατών.
Να σηματοδοτεί την αδήριτη ανάγκη αλλαγής της ατομικής στάσης, συμπεριφοράς και αντίληψης των ανθρώπων γιατί όλο αυτό το πλέγμα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη ανθρώπων, ζώων, αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη.
Η στάση μας απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον χρειάζεται εκ θεμελίων αλλαγές και πλήρη αναθεώρηση σε συλλογικό, και ταυτόχρονα, και σε ατομικό επίπεδο των πρακτικών, πολιτικών και αντιλήψεων, που μας οδήγησαν εδώ .
Διαφορετικά βαδίζουμε ολοταχώς προς την «έκτη μαζική εξαφάνιση» του γήινου βιόκοσμου: μία πλανητικής κλίμακας καταστροφή που τα αίτιά της, αυτή τη φορά θα είναι απολύτως ανθρωπογενή.
Ήδη, σηματοδοτείται από φαινόμενα όπως η εξαφάνιση των ειδών, η καταστροφή των τροπικών δασών, η ερημοποίηση, η εξάλειψη των πόρων και η υπερθέρμανση του πλανήτη».
Ελένη Κασπίρη: «Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι μία μέρα υπενθύμισης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης»
«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης για τα δικαιώματα και την ευζωία των ζώων και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου.
Είναι όμως, στ’ αλήθεια γιορτή αυτή η μέρα;
Θεωρώ, πως καμία μέρα δεν μπορεί να είναι γιορτή, όταν εκατομμύρια ζώα κακοποιούνται, σκλαβώνονται και θανατώνονται.
Τους αφαιρείται η ζωή για την τροφή και την ένδυσή μας, βασανίζονται στα επιστημονικά εργαστήρια, ζουν σκλαβωμένα στα πάρκα και στα τσίρκο για τη ψυχαγωγία του ανθρώπου, βασανίζονται με σκοπό το κέρδος -γαϊδουράκια, άλογα, εκτροφές, κυνομαχίες.
Να πω για τους φίλους μας τους σκύλους και τις γάτες, που αμέτρητα κακοποιούνται και δολοφονούνται; Για τα αναρίθμητα που ζουν στους δρόμους και στα καταφύγια;
Μεγάλη και τραγική η λίστα των ζώων που υποφέρουν εξ’ αιτίας της ανθρώπινης σκληρότητας και αλαζονείας…
Όλοι γνωρίζουμε, ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα πλάσματα και ότι έχουν δικαιώματα, αλλά επιλέγουμε να το ξεχνάμε και αξίζει πραγματικά να αναρωτηθούμε γιατί συμπεριφερόμαστε τόσο άδικα και ανήθικα σε αυτά τα αθώα και ανυπεράσπιστα πλάσματα;
Η λογική και η γνώση, υπεροχή και προτέρημά μας…
Πώς όμως, τις χρησιμοποιούμε; Κάνοντας κακό σε όσους βρίσκονται στο έλεός μας και δεν μπορούν να αντιδράσουν;
Που βρίσκεται ο πολιτισμός, η καλλιέργεια, η “ανωτερότητά” μας ως είδος;
Η καλοσύνη, η συμπόνια, η δικαιοσύνη, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, ποια θέση έχουν στη ζωή μας;
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι μία μέρα υπενθύμισης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Είναι μια ευκαιρία να κινητοποιηθούμε και να δράσουμε, αλλά δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο σε αυτή τη μέρα. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται διαρκώς αν θέλουμε να ζούμε σε έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλα ανεξαιρέτως τα πλάσματα!
Η 4η Οκτωβρίου, δεν είναι γιορτή!
Γιορτή θα είναι η μέρα που θα καταλάβουμε, ότι ο πλανήτης δεν μας ανήκει, ότι τα ζώα είναι συγκάτοικοί μας και υπάρχουν για τους δικούς τους λόγους πάνω στη γη.
Η ζωή και η ελευθερία τους δεν αξίζουν λιγότερο από τη δική μας και κανείς δεν μας έδωσε το δικαίωμα να τα απαξιώνουμε έτσι.
Να δεχθούμε, ότι είναι έμψυχα, συναισθανόμενα όντα κι έχουν τις ίδιες αντιδράσεις στον πόνο, στον φόβο, στη σκλαβιά και στον θάνατο. Να σεβαστούμε τα συναισθήματά τους και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμά τους σε μια όμορφη και αξιοπρεπή ζωή!
Όταν θα πάψουμε να είμαστε τόσο εγωιστές και αλαζόνες, μόνο τότε θα είναι μια μεγάλη και αληθινή γιορτή για τα ζώα!
Τότε θα έχουμε κερδίσει επάξια τον τίτλο “ανώτερος”».
Ρόζα Ρούσσου: «Η Ημέρα των Ζώων θα είναι για εμάς γιορτή όταν κανένα έμβιο όν δεν θα υποφέρει»
«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων δεν είναι ημέρα γιορτής, κυρίως για τα ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των ιπποειδών (άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια).
Στη χώρα μας, όπου η νομοθεσία φροντίζει το συμφέρον των εμπόρων και όχι την ευζωία των ζώων, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους. Ούτε καν η καταγραφή τους ενώ οι κοινωνίες έχουν «εκπαιδευτεί» να τα χρησιμοποιούν ως άψυχα εργαλεία.
Μόλις πρόσφατα, με την ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς, ο «νομοθέτης» αφαίρεσε από τα ιπποειδή την δυνατότητα να ανήκουν και στην κατηγορία των ζώων συντροφιάς.
Οπότε μόνο ως γιορτή δεν μπορούμε να δούμε αυτή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Ημέρα των Ζώων για τους εθελοντές είναι κάθε μέρα που παλεύουμε να πείσουμε τις Αρχές πως τα ιπποειδή είναι έμβια όντα.
Κάθε ήττα και κάθε νίκη είναι για εμάς Ημέρα των Ζώων. Με τη νίκη προχωράμε, με την ήττα διορθώνουμε και γινόμαστε πιο δυνατοί.
Κάθε φορά που ένα παιδί ενδιαφέρεται να μάθει την ιστορία ενός ιπποειδούς που έχουμε σώσει είναι μια καλή ημέρα για εμάς, και ας μην είναι 4 Οκτώβρη.
Όταν περάσαμε τη νομοθεσία για την απαγόρευση σφαγής των ιπποειδών στην Ελλάδα, ήταν για εμάς Ημέρα των Ζώων.
Όταν γυρίζουμε στο σπίτι μας άφραγκοι γιατί ένα έκτακτο περιστατικό συνέβη, και έπρεπε να φροντίσουμε ένα ακόμα ιπποειδές, είναι για εμάς Ημέρα των Ζώων.
Όταν κερδίζουμε την εμπιστοσύνη ενός πλάσματος, που έχουν χτυπήσει ανελέητα αφήνοντας το νηστικό, για να μάθει να σέβεται το χέρι που το ταΐζει, όπως λένε οι εκμεταλλευτές τους, είναι για εμάς Ημέρα των Ζώων.
Όταν καταφέρνουμε έστω και ένας άνθρωπος να συνειδητοποιήσει την κακοποίηση των ιπποειδών στη χώρα μας και αποφασίζει να γίνει η φωνή τους, για εμάς είναι Ημέρα των Ζώων.
Η Ημέρα των Ζώων θα είναι για εμάς γιορτή όταν κανένα έμβιο όν δεν θα υποφέρει, δεν θα κακοποιείται, δεν θα αλυσοδένεται χωρίς νερό και φαγητό, δεν θα φυλακίζεται μόνο του μέχρι να πεθάνει.
Δυστυχώς, τα ιπποειδή ανήκουν για κάθε πολιτική εξουσία σε εκείνα τα άλλα ζώα τα οποία δεν τα θεωρούν «φίλους» μας».
Διαβάστε επίσης
Αδέσποτες γατούλες: Το φαγητό που τις προστατεύει και δεν κοστίζει – Ενημερωθείτε