Φθινόπωρο, και είναι η εποχή που οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να πάνε τον αγαπημένο τους φίλο στον κτηνίατρο. Για να τον ελέγξουν για, τυχόν, μολύνσεις και δερματικές παθήσεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
«Είτε πήραμε μαζί στην εξοχή τα κατοικίδιά μας είτε έμειναν στο σπίτι μας, ή σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ενέργειες, έτσι ώστε να φροντίσουμε την υγεία τους», τονίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε, πρώτα από όλα, είναι η αποπαρασίτωση, όπως λέει η κτηνίατρος, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζετε να δίνετε στον σκύλο σας χάπια για τα ενδοπαράσιτα, έτσι ώστε, εάν κόλλησε κάποιο σκουλήκι του στομάχου ή του εντέρου, να εξαλειφθεί, πριν πολλαπλασιαστεί.
«Φυσικά, συνεχίζουμε να χορηγούμε, προληπτικά, αγωγή και για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.
Οι ψύλλοι ζουν όλο το χρόνο και τα τσιμπούρια συνεχίζουν να «παραμονεύουν» μέχρι να πέσει, αρκετά, η θερμοκρασία.
Για να προστατεύσουμε, λοιπόν, τον σκύλο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλα, ή να του δώσουμε χάπι», συμβουλεύει η κτηνίατρος.
Στην περίπτωση που ο σκυλάκος σας ήταν δεινός κολυμβητής, ή τον κάνατε πολύ συχνά μπάνιο, θα πρέπει, όπως λέει η κτηνίατρος, να ελέγξετε τα αυτιά του, για πιθανή ωτίτιδα.
«Η υγρασία που παραμένει μέσα στα αυτιά, δημιουργεί όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη παρασίτων, που του προκαλούν ωτίτιδα.
Μετά την επιστροφή μας από την εξοχή ελέγχουμε πάντα το δέρμα του ζώου μας για, τυχόν, αμυχές, σπυράκια, ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση που μπορεί να παρουσιάσει, λόγω καθημερινής επαφής με τη φύση ή/και έντονης δραστηριότητας», επισημαίνει η κυρία Μπαρδάνη.
Επίσης, κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, καλό είναι να κάνετε στους σκύλους σας προληπτική εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ), όπως επισημαίνει η κυρία Μπαρδάνη, που διευκρινίζει:
«Είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται, κατά τους θερινούς μήνες, από τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας, και ο χρόνος επώασης είναι δύο έως επτά μήνες.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πολύ συχνό. Ένα νόσημα, που μπορεί να μη δείξει συμπτώματα στο ζώο μας, παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό, καλό είναι να ελέγχουμε τους σκύλους μας προληπτικά.
Μετά το καλοκαίρι, λοιπόν, καλό είναι να επισκεφτούμε με τα ζώα μας τον κτηνίατρό τους, για να τα εξετάσει κλινικά και αιματολογικά σε όποια περίπτωση χρειάζεται».
Διαβάστε επίσης