Το δάγκωμα για τον σκύλο είναι μία φυσιολογική ενέργεια, και την κάνει για πολλούς λόγους.
Μπορεί να μας δαγκώσει επειδή παίζει, για να μας τραβήξει την προσοχή, ακόμη και γιατί πονάει, ή φοβάται.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, τα περισσότερα δαγκώματα συμβαίνουν στο σπίτι.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ο σκύλος μας δεν θέλει να μας κάνει κακό – μάλιστα, τις περισσότερες φορές, αμέσως μετά την επίθεση, «μαζεύεται» από μόνος του.
Πότε δαγκώνει ο σκύλος
«Δαγκώνει, κυρίως, σε στιγμές έντονου παιχνιδιού και υπερέντασης, ή σε περιπτώσεις παρεξήγησης, όταν βαριέται, ή όταν άθελά μας τροφοδοτούμε αυτή τη συμπεριφορά.
Κάποιοι σκύλοι, επίσης -συνήθως μικρόσωμοι-, δαγκώνουν για να τραβήξουν την προσοχή μας, ενώ τα κουτάβια δαγκώνουν όταν βγάζουν τα καινούργια τους δοντάκια, ή επειδή με το στόμα ανακαλύπτουν τον κόσμο.
Ένας σκύλος μπορεί, επίσης, να δαγκώσει επειδή πονάει, φοβάται, φυλάει (μια περιοχή, έναν άνθρωπο, το φαγητό, ή τα παιχνίδια του), έχει γεννήσει, ή έχει το ένστικτο του θηράματος», εξηγεί η κα Γρυπάρη.
Παράλληλα, τονίζει το πόσο σημαντικό είναι -στην περίπτωση της επιθετικότητας– να γνωρίζουμε τα σημάδια και να “διαβάζουμε” τη «γλώσσα του σώματός του», με τα οποία μας προειδοποιεί.
Πώς θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μάς προειδοποιεί ότι θα δαγκώσει
Ο σκύλος, λοιπόν, στην περίπτωση της επιθετικότητας, πριν φτάσει στο σημείο να δαγκώσει, θα μας προειδοποιήσει.
Τα σημάδια που το «μαρτυρούν» σε γενικές γραμμές είναι, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, τα εξής:
1) αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω
2) ανασήκωμα τριχώματος
3) φαίνεται το άσπρο των ματιών
4) γρύλισμα
5) «πάγωμα» σώματος ως αντίδραση σε ένα άγγιγμα, ή βλέμμα μας
Πώς μπορείτε να αποφύγετε ένα δάγκωμα
Από την πρώτη ημέρα που θα έρθει ο σκύλος στο σπίτι, θα πρέπει να ξεκινήσει η εκπαίδευση για μείωση ή εξάλειψη του δαγκώματος, τονίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων και εξηγεί τους τρόπους.
1) Αποφεύγουμε το άγριο παιχνίδι. Ένας σκύλος θα δείξει, ήδη, από κουτάβι μια πιο επιθετική συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση δεν “παλεύουμε” μαζί του για παιχνίδι, και αποφεύγουμε παιχνίδια τύπου, “διελκυστίνδα” με τον κόμπο ή άλλο αντικείμενο. Σε περίπτωση που παίζουμε μαζί του “διελκυστίνδα”, πρέπει πάντα εμείς να κερδίζουμε το αντικείμενο, για να του δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να είναι συνεργάσιμος για να συνεχιστεί το παιχνίδι.
2) Διορθώνουμε με το “ΜΗ” και του δίνουμε να δαγκώσει ένα από τα παιχνίδια του. Πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τη σωστή ενέργεια, ώστε να απομακρύνουμε τον σκύλο από τα σημεία που θέλει να δαγκώσει.
3) Εκτονώνουμε τον σκύλο μας. Η άσκηση είναι υγεία για τον σκύλο, τόσο σωματική όσο και πνευματική. Με την εκτόνωση έχει πολύ λιγότερη όρεξη για δάγκωμα.
4) Βασική εκπαίδευση. Γνωρίζοντας τις βασικές εντολές, ο σκύλος μαθαίνει να είναι πιο δεκτικός, άρα πιο συνεργάσιμος, και να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με εμάς. Η εντολή “άστο” είναι πολύ σημαντική σε περιπτώσεις δαγκώματος, όπως και η διόρθωση “μη”.
5) Κοινωνικοποίηση. Ειδικά στις περιπτώσεις ενός επιθετικού ή φοβικού σκύλου, η συνεχής (αλλά ελεγχόμενη) επαφή με διάφορους ανθρώπους βοηθά τον σκύλο να είναι πιο ισορροπημένος, άρα λιγότερο στρεσαρισμένος.
6) Στείρωση.
7) Μένουμε ψύχραιμοι. Σε περιπτώσεις που συναντήσουμε έναν επιθετικό σκύλο στον δρόμο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε στη θέση μας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επαφή με τον σκύλο (βλέμμα, χάδι, γλυκόλογο), ή σπασμωδικές κινήσεις.
Ο σκύλος θα “διαβάσει” την ψυχολογία μας: εάν είμαστε ήρεμοι (όσο μπορούμε), θα του το μεταδώσουμε. Επίσης, εάν κρατάμε κάποιο αντικείμενο, δεν προσπαθούμε να διώξουμε με αυτό τον σκύλο, αλλά το τοποθετούμε μεταξύ ημών και αυτού, ώστε να διεκδικήσουμε τον χώρο μας.
Απομακρυνόμαστε, μόνον όταν ο σκύλος καταλάβει ότι δεν είμαστε απειλή για εκείνον και, ως εκ τούτου, χάσει το ενδιαφέρον του και φύγει μακριά.
Μην ξεχνάτε! Κάθε περίπτωση δαγκώματος είναι διαφορετική, όσον αφορά τόσο τα αίτια, όσο και τη μέθοδο διόρθωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε επακριβώς τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά στον σκύλο μας, ώστε να υιοθετήσουμε την πιο αποτελεσματική μέθοδο διόρθωσης.
- Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Διαβάστε επίσης