Η… βαρεμάρα είναι μια κατάσταση που βιώνει και ο σκύλος, μόνον που εκείνος δεν θα μείνει ούτε λεπτό ήσυχος. Θα βρει τρόπους να την ξεπεράσει.
Μάλιστα, με έναν τρόπο που δεν θα αρέσει καθόλου στους κηδεμόνες.
Γι’ αυτό, όταν αρχίζει τις καταστροφές στο σπίτι, αναρωτηθείτε μήπως ο σκυλάκος σας… βαριέται που ζει, αλλά και γιατί έχει φτάσει σε αυτήν την κατάσταση.
Γιατί «το επίπεδο βαρεμάρας εξαρτάται από την εποχή (το καλοκαίρι και γενικότερα σε ζεστά μέρη έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας), την ηλικία, το πόσες ώρες τα ζωάκια μένουν μόνα τους.
Επίσης, από το τι κάνουμε όταν είμαστε μαζί τους, πόσες βόλτες πάνε, πώς και πόσο εκτονώνονται όταν βρισκόμαστε σπίτι.
Σίγουρα, το να εκπληρώνουμε τις βιολογικές τους ανάγκες (φαγητό, νερό και φυσικές ανάγκες) είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως εξίσου σημαντικό είναι να ικανοποιούμε τις κοινωνικές και πνευματικές ανάγκες τους!», τονίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Μαυρομαρά.
Οι συμπεριφορές που εκδηλώνει ο σκύλος όταν βαριέται
Όταν, λοιπόν, ο σκύλος βαριέται, θα ψάξει να βρει τρόπους, όπως λέει η κα Μαυρομαρά, για να εκτονώσει αυτή τη βαρεμάρα. Συνήθως, οι τρόποι αυτοί οδηγούν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως:
● Μασούλημα αντικειμένων: όσα παιχνίδια και να έχει, θα προτιμήσει να μασουλήσει τα «απαγορευμένα»
● Καταστροφές: καταστρέφει τα παιχνίδια του, το μαξιλάρι του, ή προσωπικά σας αντικείμενα
● Γαύγισμα: γαυγίζει υπερβολικά ή/και κλαψουρίζει, ενδεχομένως, χωρίς προφανή λόγο
● Γλείψιμο: γλείφεται επίμονα σε διάφορα μέρη του σώματός του, κυρίως στις πατούσες. Το γλείψιμο, από κάποιο σημείο κι έπειτα, μπορεί να προκαλέσει πληγή
● Υπερ-κινητικότητα: πηγαίνει πάνω – κάτω στο σπίτι, χωρίς κάποιο λόγο
● Κατούρημα: κατουράει μέσα στο σπίτι, πάνω σε έπιπλα, ίσως και στο κρεβάτι του
● Κοπροφαγία: αρχίζει και τρώει τα κόπρανά του.
«Με όποιον τρόπο και να εκδηλώνει τη βαρεμάρα του ο σκύλος, θα πρέπει κάθε συμπεριφορά, αρχικά, να τη δείτε μεμονωμένα και να αποκλείσετε οποιοδήποτε παθολογικό/ιατρικό αίτιο.
Στη συνέχεια θα πρέπει να διερωτηθείτε, μήπως ο σκύλος σας υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, κι όχι από βαρεμάρα», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς και συμπληρώνει: «για να περιμένετε κάποια πράγματα από τον σκύλο σας, θα πρέπει να του έχετε δώσει έστω μια βασική εκπαίδευση. Εάν, λοιπόν, έχετε καλύψει αυτούς τους παράγοντες, θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καλύπτετε την ανάγκη του σκύλου σας για σωματική και πνευματική εκτόνωση».
Πώς θα αντιμετωπίσετε τη βαρεμάρα του σκύλου
Για να καταπολεμήσετε τη σκυλίσια βαρεμάρα, η κα Μαυρομαρά προτείνει τα εξής:
1. Εναλλάσσετε τα παιχνίδια του: μην του αφήνετε όλα τα παιχνίδια μονίμως στη διάθεσή του. Κρατήστε κάποια σε μέρος που δεν τα βλέπει, και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να τα αλλάζετε με αυτά που του έχετε διαθέσιμα.
2. Βόλτες, βόλτες και πάλι βόλτες. Μια από τις πιο βασικές ανάγκες του σκύλου και ο καλύτερος τρόπος εκτόνωσης, αλλά και ψυχαγωγίας. Του δίνετε τη δυνατότητα να μυρίσει, να εξερευνήσει, ενώ, παράλληλα, ασκείται σωματικά. Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτως μεγέθους και ηλικίας, χρειάζονται τις βόλτες, απλά μπορεί να αλλάζει η διάρκεια και η απόσταση που μπορούν -και πρέπει- να διανύσουν.
3. Διάφορα παιχνίδια που θα τον βάλουν να ασκήσει το μυαλό του και τις φυσικές του ικανότητες, όπως την όσφρηση, που είναι πολύ σημαντική για τα σκυλιά. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος όπως π.χ. χαλάκια φαγητού, ενώ στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε βίντεο για κατασκευές τέτοιων παιχνιδιών στο σπίτι.
4. Εκπαίδευση: η εκπαίδευση δεν είναι μόνο για τις βασικές «εντολές» και για να μάθουμε στο σκυλί μας καλούς τρόπους. Η εκπαίδευση μπορεί να πάει παραπέρα, και μέσω αυτής να αναπτύξετε ένα φοβερό δέσιμο με τον σκύλο σας. Παράλληλα, μπορείτε να τον βάζετε στη διαδικασία να σκέφτεται πώς θα κερδίσει την επιβράβευση, και μέσω αυτής της προσπάθειας να διασκεδάζετε παρέα!
5. Κοινωνικοποίηση: οι σκύλοι είναι κοινωνικά όντα και θέλουν την παρέα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάτε σε όλα τα πάρκα σκύλων με πολλά, και πολλές φορές ανεξέλεγκτα, σκυλιά. Αν έχετε εντοπίσει 1-2 σκυλιά με τα οποία τα πάει καλά, τότε φροντίστε να γνωριστείτε με τους ανθρώπους και να κανονίζετε ραντεβού για παιχνίδι!
6. Παιχνίδια με φαγητό: μπορείτε να βάζετε ποσότητα από το φαγητό του σκύλου σας μέσα σε κατάλληλα παιχνίδια και να του το δίνετε όταν είναι να φύγετε για τη δουλειά. Έτσι, τις πρώτες ώρες της απουσίας σας να απασχολείται με αυτό. Μπορείτε να βρείτε puzzle toys, ή να του κρύβετε το φαγητό του σε διάφορες μεριές, για να το ψάχνει.
Η κα Μαυρομαρά καταλήγει στο ότι «ένας σκύλος που είναι εκπαιδευμένος, εκτονωμένος και κουρασμένος είναι ένας σκύλος ευτυχισμένος. Και μαζί με αυτόν θα είστε και εσείς πιο χαρούμενοι και ήρεμοι». Σίγουρα, δεν γίνεται κάθε μέρα να έχουμε τα ίδια επίπεδα ενέργειας και να ασχολούμαστε το ίδιο. Μπορείτε, όμως, να τον κρατάτε απασχολημένο όσο λείπετε και να φροντίσετε να βάλετε στην καθημερινή ρουτίνα σας χρόνο για τον σκύλο σας».
▪ Η κυρία Ειρήνη Μαυρομαρά είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της Dog Friendly Academy και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Και, όπως λέει: «Η βασική μου εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι να βοηθάω τους ανθρώπους για να χτίζουν μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα σκυλιά τους».
Διαβάστε επίσης