Η σκέψη μας στους ανθρώπους που χάθηκαν. Σε εκείνους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής.

Χιλιάδες στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη. Και η φωτιά συνεχίζει να καίει. Να «καταπίνει» σπίτια, δέντρα, ζώα.

Φρικτό θάνατο βρήκαν από την πύρινη λαίλαπα, άγρια, παραγωγικά και ζώα συντροφιάς.

Κάποια από αυτά έχουν διασωθεί και κάποια είναι ζωντανά, αυτό θέλουμε να πιστεύουμε, στις καμένες εκτάσεις.

Για αυτές τις ψυχές που ζουν ακόμα, για τους σκύλους που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές, αξίζει να μάθετε πώς μπορείτε να τους διασώσετε, αν κάποιος σκυλάκος εμφανιστεί μπροστά σας. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας λιχουδιές, περιλαίμιο και λουρί/οδηγό.

Πώς να συμπεριφερθείτε σε έναν φιλικό πυρόπληκτο σκύλο

«Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι είναι ένας σκύλος που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Είναι μακριά από τους ανθρώπους του και βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Εάν συναντήσετε έναν φιλικό και συνεργάσιμο σκύλο, τον προσεγγίζετε ήρεμα. Χωρίς υπερβολικό ενθουσιασμό. Ενώ τον πλησιάζετε, κρατάτε στο χέρι σας μια λιχουδιά. Για να τον δελεάσετε.

Στην περίπτωση που έρθει προς εσάς, και πάλι δεν κάνετε υπερβολικές κινήσεις. Να είστε προσεκτικοί και ήπιοι», συμβουλεύει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε, όπως υπογραμμίζει η κα Αγγλικάκη, τον σωστό τρόπο προσέγγισης ενός άγνωστου σκύλου, σε οποιαδήποτε στιγμή. Κι όταν λέμε τον σωστό, εννοούμε τον τρόπο που θα τον κάνει να νιώσει άνετα.

«Καθόμαστε χαμηλά, στο ύψος των ματιών του, και αποφεύγουμε να τον κοιτάμε στα μάτια. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να απλώσουμε λίγο το χέρι μας, ώστε αν θέλει να το μυρίσει.

Στην περίπτωση που θελήσει να το μυρίσει, είναι ένα σημάδι ότι μας εμπιστεύεται. Τον χαϊδεύουμε στο λαιμό και στα πλαϊνά του, για λίγα δευτερόλεπτα.

Αν δείχνει άνετος -και αυτό θα το καταλάβουμε από τη «γλώσσα του σώματός» του-, τότε μπορούμε να τον χαϊδέψουμε για λίγο πάνω από το κεφάλι.

Αυτό το κάνουμε για να τον προετοιμάσουμε να του φορέσουμε τον οδηγό, σε περίπτωση που έχει περιλαίμιο.

Αν δεν φοράει κολάρο, και δεν έχουμε, αναγκαστικά χρησιμοποιούμε τον οδηγό ως θηλιά, λόγω έκτακτής ανάγκης. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν το συνιστούμε.

Τον παροτρύνουμε να μας ακολουθήσει, έχοντας τροφή μαζί μας, και τον βάζουμε στο αυτοκίνητό μας, εάν έχουμε, ή τον καθοδηγούμε προς το σπίτι μας.

Με ποιον τρόπο πρέπει να συμπεριφερθείτε σε έναν φοβικό πυρόπληκτο σκύλο

Ο τρόπος προσέγγισης είναι ο ίδιος, απλώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να σας εμπιστευτεί, διευκρινίζει η κα Αγγελικάκη και τονίζει ότι πρέπει να διατηρήσετε την απόσταση στην οποία ο σκύλος παραμένει και σας κοιτάζει. Να του δώσετε τον χρόνο να σας πλησιάσει ο ίδιος.

«Μπορείτε να του πετάτε λιχουδιές, με ήρεμες κινήσεις για να μην τρομάξει. Όταν αρχίσει να τις τρώει, είναι ένα δείγμα ότι, σιγά – σιγά κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του.

Όταν μας πλησιάσει και δεχτεί την τροφή από το χέρι μας, ακολουθούμε τη διαδικασία που αναφέραμε», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

Τι να κάνετε όταν μεταφέρετε τον σκύλο στο σπίτι σας

Όταν μεταφέρετε το ζωάκι στο σπίτι σας, και κρίνετε ότι χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο κτηνιατρείο, συμβουλεύει η κα Αγγλικάκη και ενημερώνει ότι ιδιώτες κτηνίατροι και ιδιωτικές κλινικές παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, αφιλοκερδώς, σε πυρόπληκτα ζώα. Μάλιστα, πολλές κλινικές διανυκτερεύουν.

«Εάν δεν έχει εμφανή τραύματα, του προσφέρουμε νερό. Δεν πιέζουμε τον σκύλο να πιεί, εάν δεν θέλει. Καλό θα ήταν να τον πάμε και στον κτηνίατρο.

Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να τον φιλοξενήσουμε, ψάχνουμε για φιλοξενία στα social media.

Έχει προσφερθεί πολύς κόσμος να φιλοξενήσει ζωάκια από τις πληγείσες περιοχές. Για παράδειγμα, μέσω της Dogs’ Voice μπορείτε να αναζητήσετε φιλοξενία, και, εάν θέλετε, να δηλώσετε και εθελοντής.

Πώς να του συμπεριφερθείτε στο σπίτι

Σύμφωνα με τη θετική εκπαιδεύτρια, θα πρέπει να του συμπεριφέρεστε με πράο τρόπο, και οι κινήσεις σας να είναι κι αυτές, ήρεμες.

Φροντίστε το περιβάλλον του να είναι ήρεμο, έτσι ώστε να ηρεμήσει και να ξεπεράσει το σοκ. Να προσαρμοστεί στο νέο χώρο και στις συνθήκες, μέχρι να βρεθεί φιλοξενία.

Όταν προσαρμοστεί, εξακολουθείτε να του συμπεριφέρεστε με ήρεμες κινήσεις, επισημαίνει η κα Αγγελικάκη.

Συμβουλές για όσους θέλουν να φιλοξενήσουν ένα πυρόπληκτο σκυλάκο

«Είναι αυτονόητο ότι, όταν το σκυλάκι έρθει σπίτι μας, το προσεγγίζουμε με τον σωστό τρόπο που προαναφέραμε.

Το περιβάλλον είναι ήρεμο, δεν θέλουμε εντάσεις, δεν το πιέζουμε για χάδια και το βγάζουμε βόλτα εάν θέλει.

Στην περίπτωση που δείχνει ότι θέλει και δεν θέλει, για να ξεμπλοκάρει του δίνουμε λιχουδιές και τον καθοδηγούμε προς τα έξω», εξηγεί η κα Αγγελικάκη και συμπληρώνει: «Επιπλέον, εάν το σκυλάκι είναι φοβικό και δεν επιθυμεί να μας πλησιάσει, περνάμε από κοντά του, του μιλάμε γλυκά, και το κοιτάμε για λίγο. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν θέλει να φάει από το χέρι, δεν το πιέζουμε, και αν αρνηθεί τη λιχουδιά, την αφήνουμε κάτω.

Παρατηρούμε εάν θα τη φάει, ενώ εμείς δεν είμαστε στο χώρο του. Από τη «γλώσσα του σώματός» του κρίνουμε κατά πόσο η προσέγγισή μας το βοηθάει, ή το στρεσάρει περισσότερο.

Η κα Αγγελικάκη καταλήγει ότι και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή ενός φιλικού και ενός φοβικού σκύλου, θα πρέπει να τους δώσουμε τον χρόνο που θέλουν για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στο νέο περιβάλλον. Και ένας φοβικός σκύλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη

Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής StarDogs Trainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.

Διαβάστε επίσης