Στη γνωριμία σκύλου και μωρού επανερχόμαστε. Για να μάθουμε, αυτή τη φορά, πώς θα συστήσουμε στον σκύλο το μωρό, που μόλις ήρθε στο σπίτι.
Αφού, λοιπόν, αναφερθήκαμε στην προετοιμασία του σκύλου για το νέο μέλος της οικογένειας, ήρθε η στιγμή να δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να συμπεριφερθούμε στον σκύλο την ώρα που το μωρό περνά την πόρτα του σπιτιού.
Όπως επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Μαυρομαρά, «η σωστή προετοιμασία του σκύλου, για όταν θα έρθει το μωρό στο σπίτι, είναι, όντως, πολύ σημαντική, αλλά είναι μόνο η αρχή.
Η άφιξη του μωρού θα φέρει τον σκύλο αντιμέτωπο με μια πληθώρα νέων ήχων, οσμών και εικόνων, που θα του ταράξουν την καθημερινότητα.
Βασικό είναι να θυμόμαστε ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με παιδιά ή σκυλιά, ή παιδιά με σκυλιά μαζί, δεν είναι εξ’ ορισμού «έτοιμο». Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον σκύλο να φερθεί όπως πρέπει στο παιδί, ούτε το αντίστροφο.
Χρειάζεται πολλή δουλειά, με προγραμματισμένες και επιτηρούμενες συναντήσεις, υπομονή και επιμονή».
Τι να κάνετε πριν πάτε στο μαιευτήριο και μετά τη γέννηση του μωρού
Πριν ετοιμάσετε τη βαλίτσα για το μαιευτήριο, η κα Μαυρομαρά προτείνει να έχετε συνεννοηθεί με μέλος της οικογένειας, ή φίλο που το σκυλί γνωρίζει καλά, για τις ημέρες που θα λείπετε στο μαιευτήριο.
Το ιδανικό, όπως υποστηρίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, είναι να μην αλλάξει περιβάλλον ο σκύλος, οπότε όποιος επιλέξετε θα ήταν καλό να έρθει να μείνει στο σπίτι σας.
Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης να έχετε πολλές μικρές επισκέψεις, και, ίσως, διανυκτερεύσεις στο σπίτι που θα φιλοξενήσει τον σκύλο σας εκείνες τις ημέρες.
«Αφού γεννηθεί το μωρό, μπορείτε να πάτε ένα ρουχαλάκι του φορεμένο στο σπίτι, ώστε ο σκύλος να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του παιδιού.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η πρώτη επαφή», τονίζει η κα Μαυρομαρά.
Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι
Και έφτασε η στιγμή που πήρατε εξιτήριο από το μαιευτήριο. Πριν ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού, η κυρία Μαυρομαρά έχει να σας δώσει μια συμβουλή: «Καθώς θα έχετε λείψει κάποιες μέρες –εδώ που τα λέμε, και 5 λεπτά όταν λείπουμε, τα σκυλιά μας ενθουσιάζονται όταν μας βλέπουν να επιστρέφουμε- ο σκύλος θα χαρεί πολύ και θα βρίσκεται σε ένταση.
Θα πρέπει να έχει πάει μια μεγάλη βόλτα και να έχει εκτονωθεί σωστά, προτού φτάσετε στο σπίτι».
Η είσοδος στο σπίτι θα γίνει σταδιακά, λέει η κα Μαυρομαρά. Θα μπορούσε πρώτα να μπει ένας από τους δύο, ώστε ο σκύλος να εκφράσει τον ενθουσιασμό του που σας βλέπει.
«Λίγη ώρα αφότου θα έχει εκτονώσει τη χαρά του, θα πρέπει να του βάλετε το λουρί. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι το σκυλί σας είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο, θα ήταν συνετό να του βάλετε το λουρί, ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος των κινήσεών του προς το μωρό – φανταστείτε εκεί που πάει να το μυρίσει, ξαφνικά το μωρό να κουνήσει ή να κλωτσήσει τα πόδια του, ή να αρχίσει να κλαίει!», επισημαίνει η κυρία Μαυρομαρά.
Παράλληλα, πρέπει να φροντίσετε να έχετε διαθέσιμες τις αγαπημένες του λιχουδιές, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλο συμπεριφοράς, ώστε να γίνει θετικός συσχετισμός με το μωρό.
Επίσης, είναι κρίσιμο να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί. Γιατί εάν εσείς είστε νευρικοί και αγχωμένοι για την πρώτη επαφή του σκύλου με το μωρό, τότε το σκυλί θα νιώσει τα συναισθήματά σας και θα αντιδράσει ανάλογα, διευκρινίζει η κα Μαυρομαρά.
«Κρατήστε τη φωνή σας σε ένα ήρεμο και χαρούμενο τόνο, καθώς αυτός που κρατάει το λουρί ζητάει από το σκυλί να εκτελέσει κάποιες βασικές εντολές, επιβραβεύοντάς τον, ώστε η προσοχή του να είναι μοιρασμένη μεταξύ της εισόδου σας στο σπίτι με το μωρό στην αγκαλιά, και της λιχουδιάς.
Εάν το σκυλί γίνει κάπως πιο κινητικό, λόγω της περιέργειάς του, ή της χαράς του που σας βλέπει, μην το μαλώσετε, μην προκαλέσετε κάποιον πανικό και μη φωνάξετε, γιατί τότε θα συνδυάσει την είσοδο του μωρού με κάτι δυσάρεστο.
Για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακριβώς τέτοιες καταστάσεις, είναι καλό να έχουμε το σκυλί με του λουρί του», τονίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς,.
Σύμφωνα με την κα Μαυρομαρά, ο σκύλος θα θελήσει να μυρίσει και να εξετάσει αυτό το καινούργιο πλάσμα που ήρθε στο σπίτι. Μπορείτε να επιλέξετε να το κάνετε αμέσως μόλις μπείτε, ή να περιμένετε λίγη ώρα, μέχρι να βολευτείτε στο σπίτι.
Συμβουλεύει να επιλέξετε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, ενώ έχετε ακόμα το σκυλί στο λουρί. Να καθίσετε σε ένα σημείο που να μπορεί να σας πλησιάσει, και να τον καλέσετε να έρθει προς το μέρος σας ήρεμα και χαρούμενα. Αποφύγετε οποιαδήποτε νευρική συμπεριφορά.
«Για αρχή, και για να αισθάνεστε κι εσείς καλύτερα, μπορείτε να τον αφήσετε να μυρίσει, απλά, τις πατούσες του μωρού.
Θυμηθείτε: μικρά βήματα, μικρές επιτυχίες, αποφεύγοντας για αρχή την επαφή με το πρόσωπο.
Κάθε φορά που θα μυρίζει, μετά να του ζητάτε να κάτσει, ή να ξαπλώσει, και να τον επιβραβεύετε.
Αν δείτε τον σκύλο χαλαρό και ικανοποιημένο από αυτή την πρώτη επαφή, μπορεί ο άνθρωπος που κρατάει το λουρί να του τραβήξει την προσοχή με παιχνίδι, ή χάδια.
Να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα και μετά να επαναλάβετε τη διαδικασία», συνιστά η κα Μαυρομαρά.
Στην περίπτωση που δείτε τον σκύλο να αγχώνεται, ή να οπισθοχωρεί, μην τον πιέσετε, όπως λέει η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, και μην προσπαθήσετε να τον καλοπιάσετε για να γυρίσει να μυρίσει το μωρό.
Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την κα Μαυρομαρά, να του δώσετε χώρο και χρόνο, και να σεβαστείτε την επιθυμία του. Θα πρέπει να ξέρει ότι το να απομακρυνθεί και να επανέλθει με τον δικό του ρυθμό, είναι μέσα στις επιλογές του.
Τέλος, η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς υπογραμμίζει ότι: «η πρώτη αυτή συνάντηση είναι ζωτικής σημασίας, για να μπορέσετε μετά να αρχίσετε να χτίζετε μια ωραία, ήρεμη πραγματικότητα με το παιδί και το σκυλί σας.
Δώστε προσοχή στη “γλώσσα σώματος” του σκύλου σας, παραμείνετε ήρεμοι και στηριχθείτε στην οποιαδήποτε επιτυχία, όσο μικρή και να είναι».
▪ Η κυρία Ειρήνη Μαυρομαρά είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της Dog Friendly Academy και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Παράλληλα, είναι εθελόντρια στον Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΣΠΑΖ).
Και, όπως λέει: «Η βασική μου εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι να βοηθάω τους ανθρώπους για να χτίζουν μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα σκυλιά τους».
Διαβάστε επίσης