Ο σκύλος έχει τον δικό του, μοναδικό τρόπο να εκφράζει την αγάπη του για τον άνθρωπό του.

Είναι ένα βαθιά συναισθηματικό ζώο, και έχει απόλυτη ανάγκη τον κηδεμόνα του.

«Όνειρο κάθε κηδεμόνα είναι, ο σκύλος του να τον αγαπάει. Και τι δεν θα δίναμε, άλλωστε, να μπορούσαμε να μάθουμε πώς νιώθει για εμάς. Αν νιώθει κι εκείνος την ίδια αγάπη που νιώθουμε εμείς γι’ αυτόν», λέει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.

Για να μας λυθεί κάθε απορία, η κα Ιατρού μάς ενημερώνει ότι το 2015 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioral Processes μια μελέτη του νευροεπιστήμονα Γκρέγκορι Μπερνς, ο οποίος μελέτησε τους εγκεφάλους των σκύλων.

Διαπίστωσε ότι τα σκυλιά συνδέουν τη μυρωδιά του κηδεμόνα τους με την απόλαυση.

Χρησιμοποιώντας σάρωση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), η ομάδα ανακάλυψε ότι όταν τα σκυλιά μυρίζουν τους κηδεμόνες τους, ο κερκοφόρος πυρήνας του εγκεφάλου τους ενεργοποιείται διαφορετικά. Ο εγκέφαλός τους δεν αντιδρά το ίδιο σε οποιοδήποτε άλλη μυρωδιά.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον Takefumi Kikusui στο Πανεπιστήμιο Azabu της Ιαπωνίας έδειξε πως η ορμόνη οκυτωκίνη απελευθερώνεται σε σκύλους και ανθρώπους όταν αλληλεπιδρούν με κάποιον που τους αρέσει.

«Αυτή η ορμόνη αγάπης αυξάνει τον δεσμό που μοιραζόμαστε, ειδικά όταν οι σκύλοι μάς κοιτούν στα μάτια.

Ακόμα κι αν δεν είναι αγάπη, φαίνεται ότι υπάρχει μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των δύο ειδών.

Αν και δεν μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους με λόγια, τα σκυλιά έχουν έναν απροσδόκητα μεγάλο αριθμό τρόπων για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για εμάς», διευκρινίζει η κα Ιατρού.

Ο σκύλος, λοιπόν, μπορεί να μην έχει φωνή για να πει «σ’ αγαπώ», όμως την εκδηλώνει με διάφορες συμπεριφορές.

Η κα Ιατρού μάς αποκαλύπτει 11 τρόπους με τους οποίους ο σκύλος δείχνει την αγάπη του.

1) Κουνάνε την ουρά τους όταν βρίσκονται κοντά μας

Η ουρά ενός σκύλου επικοινωνεί διαφορετικά συναισθήματα, όπως ευτυχία, φόβο, ένταση, ή επιθετικότητα.

Γενικά, όσο πιο χαλαρή είναι η ουρά ενός σκύλου, τόσο πιο χαλαρός είναι και ο ίδιος. Όταν το σκυλί μας είναι χαρούμενο που μας βλέπει, πολλές φορές κουνάει την ουρά του με τόση ένταση, ώστε φαίνεται σαν να κουνάει ολόκληρο το πίσω μέρος του σώματός του. Αυτό είναι ένα βέβαιο σημάδι ότι ο σκύλος μάς αγαπά και μάς εμπιστεύεται.

2) Μας κοιτάνε βαθιά μέσα στα μάτια

Η παρατεταμένη ματιά είναι μια προσπάθεια σύνδεσης με εσάς και αφοσίωσης προς το πρόσωπό σας.

3) Μας ακολουθούν

Όταν ο σκύλος σάς ακολουθεί, να ξέρετε ότι αισθάνεται ασφαλής μαζί σας. Αντιπροσωπεύετε την ασφάλεια, η οποία κάνει το σκυλί σας να αισθάνεται ήρεμο και γαλήνιο. Καθώς το σκυλί σας μεγαλώνει, αυτό μετατρέπεται σε αίσθηση αφοσίωσης και αγάπης.

4) Γλείφουν το πρόσωπό μας

Το σκυλί γλείφει τα πρόσωπα των ανθρώπων για διάφορους λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές είναι, απλώς, ένδειξη συντροφικότητας.

Τα κουτάβια θα γλείψουν το πρόσωπο της μητέρας τους, ενστικτωδώς, ως τρόπο επικοινωνίας. Ακόμα και αφού μεγαλώσουν, τα σκυλιά διατηρούν αυτή τη συμπεριφορά.

Τα σκυλιά μπορεί, επίσης, να γλείψουν με υποτακτικό τρόπο, ή ως… χειρονομία οικειότητας όταν υπάρχει ένας σταθερός δεσμός. Οπότε, μπορείτε σίγουρα να το εκλάβετε ως σημάδι αγάπης από το σκυλί σας.

5) Πηδάνε επάνω μας από τη χαρά τους

Το άλμα σε ανθρώπους θεωρείται, γενικά, μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, και οι περισσότεροι κηδεμόνες εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους να μην πηδούν σε ανθρώπους.

Ωστόσο, αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε, ενστικτωδώς, ότι το άλμα είναι ένα σημάδι αγάπης, γι ‘αυτό δίνουμε συχνά στα σκυλιά μας ανάμικτα σήματα όταν μας χαιρετούν με ενθουσιασμό, ανεβαίνοντας πάνω μας.

6) Θέλουν να κοιμούνται κοντά μας

Τα σκυλιά κουλουριάζονται, επίσης, μεταξύ τους. Επειδή είστε ο καλύτερος φίλος και η οικογένειά τους, είναι φυσικό να θέλουν να κοιμηθούν κοντά σας (και δίπλα σας, αν τα αφήσετε).

Το αν αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή, ή όχι, είναι αμφιλεγόμενο, αλλά το γεγονός ότι θέλουν να κοιμηθούν κοντά σας δείχνει έναν βαθύ δεσμό αγάπης και εμπιστοσύνης.

7) Μας χαμογελούν

Ναι, τα σκυλιά χαμογελούν πραγματικά! Αν έχετε σκεφτεί ποτέ ότι έχετε δει το σκυλί σας να χαμογελά, μάλλον έχετε δίκιο. Τα σκυλιά μιμούνται τις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου. Το χαμόγελο ενός σκύλου μπορεί να σηματοδοτήσει την αγάπη και την αφοσίωσή του προς τον άνθρωπό του.

8) Αναγνωρίζουν το όνομά μας

Αν και γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να μάθουν τα ονόματά τους, ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μπορούν να μάθουν και τα δικά σας.

Όχι μόνο το σκυλί σας μπορεί να αναγνωρίσει το όνομά σας, αλλά και θα ενθουσιαστεί όταν το ακούσει από κάποιον τρίτο, πιστεύοντας ότι μπορεί να εμφανιστείτε.

9) Θέλουν την αγκαλιά μας

Η αγκαλιά, εφόσον ο σκύλος μας το επιθυμεί και το επιδιώκει, μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ μας – κάτι που αποτελεί μια εξαιρετική δικαιολογία για να χουζουρέψετε λίγο παραπάνω στον καναπέ μαζί του.

Εάν ο σκύλος σας θέλει να αγκαλιάζει, σας δείχνει ότι σας αγαπά και θέλει να είναι κοντά σας.

10) Αισθάνονται τη θλίψη μας

Εάν ο σκύλος σας αισθανθεί ότι είστε δυσαρεστημένοι, ίσως προσπαθήσει να σας παρηγορήσει.

Τα περισσότερα σκυλιά είναι πολύ συντονισμένα με τα συναισθήματα των κηδεμόνων τους, και, συχνά, ανταποκρίνονται σε αυτά.

Τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν έμφυτα ότι είστε λυπημένοι, ή «παλεύετε» με κάτι.

Συχνά θα βρουν έναν τρόπο να σας αγκαλιάσουν, να ακουμπήσουν το κεφάλι τους πάνω σας, ή, γενικά, να είναι κοντά σας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

11) Αναστατώνονται όταν νιώσουν ότι «χάνουν» τον άνθρωπό τους

Μερικά σκυλιά θα αναστατωθούν, αν πιστέψουν ότι ο κηδεμόνας τους είναι αναίσθητος, ή δεν ανταποκρίνεται. Μπορεί να προσπαθήσουν να γλείψουν το κεφάλι και το πρόσωπό του, απεγνωσμένα, σε μια προσπάθεια να τον «αναζωογονήσουν».

Τα σκυλιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν την αγάπη όπως εμείς, οι άνθρωποι, όμως με βάση τις έρευνες για τη βαθύτερη κατανόηση των πολλών τρόπων με τους οποίους το σκυλί σας σάς δείχνει αφοσίωση και εμπιστοσύνη, μπορούμε να πούμε πως, ναι: με τον τρόπο τους αγαπούν, και μας το δείχνουν.

H σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού

  • Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχοςτου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο.
    Και, όπως υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».

 

Διαβάστε επίσης