Συντομότερες ζωές μέχρι και κατά 2,5 χρόνια ζουν οι σκύλοι που ζυγίζουν περισσότερο από το ιδανικό σωματικό τους βάρος σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήχθησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και δημοσιεύθηκαν αναδρομικά στο Journal of Veterinary Internal Medicine, αποκάλυψαν ότι η ζωή των σκύλων που ήταν υπέρβαροι ήταν σχεδόν δυόμιση χρόνια συντομότερη σε σύγκριση με τα σκυλιά που είχαν το ιδανικό σωματικό βάρος.

Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 50.000 σκύλους που ανήκαν στις 12 από τις πιο δημοφιλείς ράτσες. Οι επιπτώσεις του αυξημένου βάρους παρατηρήθηκαν σε όλες τις ράτσες ωστόσο το μέγεθος της επίδρασης διαφοροποιείται μεταξύ πέντε μηνών για τους αρσενικούς Γερμανικούς Ποιμενικούς και δύο χρόνια και έξι μήνες για τα αρσενικά Yorkshire Terrier.

Χαμηλότερη ποιότητα ζωής

Υπολογίζεται ότι περίπου το 26% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 47,6% στις ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους ένα σκύλο. Ωστόσο παρά την αγάπη για τα συμπαθή τετράποδα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν προσέχουν τη διατροφή του κατοικίδιου τους και με την πάροδο των ετών επέρχονται σοβαρές συνέπειες στην υγεία του. Η παχυσαρκία των κατοικίδιων βρίσκεται σε σταθερή άνοδο με τα τελευταία στοιχεία να αναφέρουν πως σχεδόν το 35% σκυλιών και γατών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρα.

Ωστόσο η έρευνα δεν εξέτασε τους λόγους πίσω από τα περιττά κιλά των σκύλων. Σύμφωνα με μία επισκόπηση της οργάνωσης Better Cities For Pets (Καλύτερες Πόλεις για τα Κατοικίδια) περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων πάντα ή πολύ συχνά δίνουν φαγητό στο κατοικίδιό τους αν παρακαλάνε για αυτό ενώ σχεδόν το 22% των ιδιοκτητών μερικές φορές παραταΐζει το κατοικίδιό του για να το κρατήσει χαρούμενο.

Ο καθηγητής Ιατρικής Μικρών Ζώων στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Alex German, τονίζει «Οι ιδιοκτήτες συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι το σκυλί τους είναι υπέρβαρο, και πολλοί μπορεί να μην αναλογίζονται επίσης την επίδραση που τα περιττά κιλά θα μπορούσαν να έχουν στην υγεία τους. Το περιττό βάρος του αγαπημένου τους κατοικίδιου είναι πολύ πιθανό να του δημιουργήσει προβλήματα όπως αρθριτικά, αναπνευστικές δυσκολίες και διάφορους τύπους καρκίνου καταδικάζοντάς το σε εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα ζωής και περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής του.

«Για πολλούς ιδιοκτήτες το να δίνουν εκλεκτούς μεζέδες και αποφάγια είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνουν την αφοσίωση και την αγάπη στο κατοικίδιό τους. Προσέχοντας όμως τι τρώει ο σκύλος αυξάνονται οι πιθανότητες του για μακροζωίας αλλά και για υψηλή ποιότητα ζωής για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

Εκτιμάται ότι μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες κατοικίδιων υπολογίζει το πόσο φαγητό δίνει στο κατοικίδιό του με το υπόλοιπο ποσοστό πάντα ή πολύ συχνά να υπολογίζει την ποσότητα του φαγητού που νομίζουν ότι το κατοικίδιό τους χρειάζεται για κάθε μερίδα.