Στις αρχές του καλοκαιριού οι σκύλοι είθισται να ρίχνουν το τρίχωμά τους.

Η διαδικασία αυτή για πολλούς κηδεμόνες σκύλων είναι μπελάς, καθώς όλο το σπίτι είναι «διακοσμημένο» με τρίχες. Έτσι, αποφασίζουν να τον ξυρίσουν.

Άλλοι, πάλι, ειδικά εκείνοι που έχουν έναν σκύλο με πυκνό τρίχωμα, σκέφτονται ότι μια καλή ιδέα είναι να τον ξυρίσουν, για να τον ανακουφίσουν από τη ζέστη.

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία κηδεμόνων σκύλων, που σκέφτονται… μ’ έναν σμπάρο δύο τρυγόνια: θα απαλλαγούμε από τις τρίχες, και θα τον δροσίσουμε κιόλας.

Ωστόσο, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σκύλος δεν δροσίζεται εάν του ξυρίσουμε τη γούνα. Το τρίχωμά του δεν τον προστατεύει μόνον από το κρύο, αλλά και από τη ζέστη.

Αν τον ξυρίσουμε στη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε επειδή πιστεύουμε ότι θα τον δροσίσουμε, είτε για να γλυτώσουμε την τρίχα μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας θα υποφέρει.

Η τρίχα προστατεύει και από τη ζέστη. Αν του την αφαιρέσουμε, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει.

Όσο πιο κοντό κούρεμα επιλέγουμε για τον σκύλο, τόσο πιο πολύ ζεσταίνεται. Δεν ανακουφίζεται από τη ζέστη με αυτόν τον τρόπο, κάθε άλλο.

Τα σκυλιά δεν αποβάλλουν θερμοκρασία από το δέρμα τους, αλλά από τις πατούσες, και με το ιδιαίτερο λαχάνιασμά τους», επισημαίνει η εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ, και groomer, Hana Nakou.

Πολλές φυλές, όπως εξηγεί η κυρία Nakou, έχουν διπλό τρίχωμα.

Συνδυάζουν, δηλαδή, τη μακριά και σκληρή τρίχα με ένα πυκνό χνούδι από κάτω. Οι δύο αυτοί τύποι τρίχας δεν μεγαλώνουν με τους ίδιους ρυθμούς.

Όταν, λοιπόν, μπαίνει το καλοκαίρι, ρίχνουν το πυκνό χνούδι, το οποίο τα κρατούσε ζεστά το χειμώνα.

Εάν ξυρίσουμε έναν σκύλο που διαθέτει διπλό τρίχωμα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με δερματικά προβλήματα. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας, όπως και καψίματος από τον ήλιο. Αυτό ισχύει και για τα σκυλιά που διαθέτουν μονό τρίχωμα.

Κάθε τύπος τριχώματος έχει διαφορετική τεχνική κουρέματος. Για παράδειγμα, οι σκύλοι Τζακ Ράσελ, Σνάουτσερ, Τεριέ, θα πρέπει να κάνουν stripping, επειδή διαθέτουν διπλό μανδύα και πρέπει η τρίχα να βγει από τη ρίζα της.

Όπως επισημαίνει η εκτροφέας, τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα χρειάζονται χτένισμα, για να μη δημιουργούνται κόμποι και μπαλώματα.

Επίσης, με το τακτικό βούρτσισμα, όπως διευκρινίζει η κυρία Hana, μειώνουμε την απώλεια τρίχας, ενώ παράλληλα αναπνέει το δέρμα του σκύλου. Και μένει η καλοκαιρινή τρίχα, που είναι πιο λεπτή.

Το μπάνιο βοηθάει στην πτώση της τρίχας, σύμφωνα με την κυρία Hana, εάν πρώτα βουρτσίσουμε πολύ καλά τον σκύλο, έτσι ώστε να φύγουν οι νεκρές τρίχες. Διαφορετικά, στο τρίχωμά του θα σχηματιστούν τσίβες, και θα είναι πιο δύσκολο μετά το μπάνιο να τον χτενίζουμε.

«Βεβαίως και μπορούμε να κουρέψουμε τους σκύλους, αρκεί να αφήσουμε δύοτρεις πόντους τρίχα.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις σκυλιών που μπορεί να χρειάζονται κοντό κούρεμα, όπως, για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα, που θέλουν την ηρεμία τους και δεν αντέχουν τη συχνή περιποίηση, τα σκυλιά που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, εκείνα που δεν κάθονται να τα χτενίσεις», διευκρινίζει η κυρία Hana.

Τέλος, για να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα το μέγεθος του λάθους που κάνουμε εάν ξυρίσουμε τον σκύλο μας, η κυρία Hana αναφέρει ότι έχει καταγραφεί η θερμοκρασία σώματος ενός σκύλου Γκόλντεν Ριτρίβερ, του οποίου το μισό μέρος ήταν ξυρισμένο και το υπόλοιπο, όχι.

Η θερμοκάμερα έδειξε ότι η θερμοκρασία σώματος εκεί που δεν υπήρχε τρίχωμα άγγιζε τους 30,8 βαθμούς, ενώ στο σημείο που είχε γούνα έφτανε τους 24 βαθμούς.

Συμπέρασμα; Η τρίχα προστατεύει και ρυθμίζει τη θερμοκρασία σώματος.

Η κυρία Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ, και groomer

Η κυρία Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής (West Highland White Terrier) και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012. Απέκτησε το πρώτο της West Highland WhiteTerrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων. Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Έχει δύο παιδιά.