Τώρα που θα αρχίσουν οι ζέστες, και η γατούλα σας θα αναζητά το πιο δροσερό σημείο, να ξέρετε ότι ο οργανισμός της έχει ανάγκη από ενυδάτωση για να μην πάθει θερμοπληξία.

Μπορείτε, λοιπόν, να την κεράσετε παγωμένη τροφή, η οποία θα κατεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός της και, παράλληλα, θα της προσφέρει απόλαυση και διασκέδαση.

Γιατί θα τη δει και ως παιχνίδι.

«Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη εποχή. Όμως θέλει προσοχή, γιατί η γάτα μας υποφέρει από τη ζέστη, και λόγω του τριχώματός της. Ειδικά τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη, θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι πάντα σωστά ενυδατωμένη. Και να βρίσκεται, όσο γίνεται, σε δροσερό μέρος, ώστε να αποφύγουμε συμπτώματα θερμοπληξίας», επισημαίνει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Ποια είναι τα συμπτώματα θερμοπληξίας

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η γατούλα μας έχει πάθει θερμοπληξία, είναι, σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου, λαχάνιασμα, σιελόρροια, ανησυχία, δυσκολία στην αναπνοή, ανεβασμένοι καρδιακοί παλμοί, αδιαθεσία.

«Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι θα πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, δροσερό νερό.  Φρέσκο και καθαρό, επειδή μόνον έτσι θα είναι δελεαστικό να το πιεί. Γιατί οι γάτες, από τη φύση τους, δεν καταναλώνουν πολύ νερό, καθώς το λαμβάνουν από την τροφή τους, τρώγοντας θηράματα.

Εκτός, όμως, από το νερό μπορούμε να της προσφέρουμε παγωμένη τροφή σε μορφή πάγου, η οποία θα τη δροσίσει και, παράλληλα, θα κατεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός της. Η γάτα μας απορροφά και αποβάλλει θερμότητα από τις πατούσες της.  Συνεπώς, είναι σημαντικό τα πατουσάκια της να παραμένουν δροσερά τις ημέρες του καύσωνα», τονίζει η κυρία Παλαιολογοπούλου. Και προτείνει να φτιάξουμε παγάκια τροφής ,τα οποία θα γλύψει, αλλά και θα παίξει με αυτά, χρησιμοποιώντας τις πατούσες της.

Μας δίνει δύο συνταγές.

Παγάκια ψαρικών

Συστατικά

1. Τόνος/σαρδέλα κονσέρβα, ή βρασμένη σαρδέλα: Στραγγίζουμε τον τόνο/σαρδέλα από το λάδι και από τη φρέσκια βρασμένη σαρδέλα αφαιρούμε τα εντόσθια.

2. Νερό – ιδανικά προτιμάμε νερό φίλτρου, ή εμφιαλωμένο, ώστε να είναι όσο γίνεται απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον τόνο ή τη σαρδέλα με λίγο νερό, και με ένα πιρούνι πολτοποιούμε λίγο τα ψαρικά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε μια παγοθήκη το μίγμα και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, τόσο όσο να καλυφτεί ομοιόμορφα η επιφάνεια.

Αφήνουμε το μίγμα στην κατάψυξη για, τουλάχιστον, έξι ώρες. Μέχρι να παγώσει εντελώς.

Δίνουμε στη γάτα μας δύο – τρία παγάκια την ημέρα, τα οποία βάζουμε σε μεγάλο ρηχό πιάτο, ή τοποθετούμε σε ένα σουπλά και το αφήνουμε στο πάτωμα, έτσι ώστε να μπορεί να παίξει με αυτά, πριν τα γλύψει.

Μπορούμε να προσθέσουμε τα παγάκια στο νερό της, έτσι ώστε να πάρει τη γεύση της τροφής και να τη βοηθήσουμε να καταναλώσει πιο ευχάριστα το νερό της.

Παγάκια κοτόπουλου

Συστατικά

1. Ζωμός από κοτόπουλο

2. Κομματάκια κοτόπουλου

Με την ίδια διαδικασία ρίχνουμε το μίγμα του ζωμού, με τα κομματάκια κοτόπουλου, μέσα στις παγοθήκες, αφού έχουμε αφαιρέσει το παραπάνω λάδι/λίπος, που μπορεί να βγάλει κατά το μαγείρεμα το κοτόπουλο.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεσμένο ωμό καρότο μαζί με τα κομματάκια κοτόπουλου, εφόσον τα δέχεται η γάτα μας.

Είναι δύο βασικές συνταγές, λαχταριστές για τις περισσότερες γάτες, και αποτελούν μια καλή βάση, σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου. Και καθώς οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, θα δελεαστούν περισσότερο με τα παγάκια που περιέχουν κυρίως κρέας ή ψαρικά, παρά λαχανικά και φρούτα.

«Για τον λόγο αυτό, προτιμούμε απλές και σίγουρες λύσεις για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Να πούμε εδώ, ότι τα παγάκια από σκέτο ζωμό μπορούμε να τα έχουμε διαθέσιμα και για άλλες χρήσεις, όπως όταν η γάτα μας είναι άρρωστη και θέλουμε να ενυδατωθεί, όταν θέλουμε να προσθέσουμε ζωμό στην τροφή της, ή όταν θέλουμε να ενισχύσουμε γευστικά την τροφή της.

Εκτός από τα παγάκια τροφής, εναλλακτικά μπορούμε να της προσφέρουμε παγωμένα λαχανικά, όπως είναι ο αρακάς. Τον καταψυγμένο αρακά μπορούμε να τον βάλουμε στο πάτωμα, κι έτσι η γάτα θα παίξει με αυτό το παγωμένο μπαλάκι, χρησιμοποιώντας τις πατούσες της. Κάτι που θα τη βοηθήσει να δροσιστεί.

Εδώ μας ενδιαφέρει η ενασχόλησή της με κάτι παγωμένο και διασκεδαστικό μαζί, κι όχι να το καταναλώσει», επισημαίνει η κυρία Παλαιολογοπούλου.

Στην περίπτωση που δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε τα παγάκια τροφής, η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας έχει εναλλακτική λύση: «μπορείτε να ρίξετε, απλά, στο πάτωμα λίγα παγάκια, με τα οποία θα διασκεδάσει παίζοντας.

Υπάρχουν, λοιπόν, απλές και υγιεινές λύσεις για ό,τι μας προβληματίζει, έτσι ώστε να βοηθήσουμε με φυσικό τρόπο τα ζωάκια μας, που τις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού έχουν ανάγκη από δροσιά και ενυδάτωση».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.