Δεν είναι λίγες οι σκυλο-φάτσες που δεν έχουν καμία επιθυμία να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας. Που δεν τους προκαλεί κανένα ενδιαφέρον, ή, όταν την αντικρίζουν, διακατέχονται από φόβο.
Και «τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η παραλία.
Τι πιο φυσικό, λοιπόν, από το να θέλουμε το σκυλάκι μας να μας συνοδεύσει στις εξορμήσεις μας στην κοντινότερη πλαζ; Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε, όταν εκείνο φοβάται τη θάλασσα;
Το πιο σημαντικό είναι να μην ασκήσουμε καμία πίεση στον σκύλο μας για να μπει στη θάλασσα.
Καλό είναι, τις πρώτες φορές, να πάμε απλά για μία παραθαλάσσια βόλτα.
Με αυτόν τον τρόπο του δίνουμε την ευκαιρία να δει από μία ασφαλή απόσταση τη θάλασσα», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη, και συμπληρώνει: «Συνεχίζοντας τη γνωριμία του σκύλου μας με αυτόν τον τεράστιο όγκο νερού, πρέπει να του δείξουμε ότι η παραλία είναι ένα μέρος όπου πηγαίνουμε για να παίξουμε και να περάσουμε όμορφα.
Οπότε, είναι σημαντικό να πάρουμε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι, αλλά και να είμαστε προετοιμασμένοι να φύγουμε, αν δούμε ότι το σκυλάκι μας δεν αισθάνεται, ακόμη, άνετα στην ακροθαλασσιά».
Η κυρία Ρηγάκη επισημαίνει ότι το να μάθει ο σκύλος μας να κολυμπά, αλλά, κυρίως, να διασκεδάζει στη θάλασσα, είναι μία διαδικασία που, ενδεχομένως, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι ίδιο για όλα τα σκυλιά.
Υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές, όπως εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, που έχουν μία έμφυτη αδυναμία στο υγρό στοιχείο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μάθουν όλα τα σκυλάκια να μας συνοδεύουν στη θάλασσα.
«Όταν θα φτάσουμε στο σημείο, ο σκύλος μας να μας ακολουθεί στην θάλασσα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας το νερό του, αλλά και να μπορούμε να του παρέχουμε μία θέση στη σκιά.
Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου μας, άλλωστε, θα πρέπει να είναι η βασική μας έγνοια», τονίζει η κυρία Ρηγάκη και κάνει τον εξής παραλληλισμό: «Όπως μπορεί να έχουμε στην παρέα μας κάποιον, ο οποίος έρχεται στην παραλία, αλλά δεν αρέσκεται να κάνει απλωτές και μακροβούτια, έτσι και το σκυλάκι μας έχει προτιμήσεις που πρέπει να σεβαστούμε. Εξάλλου, σημασία έχει να περνάμε όλοι καλά».
Και να θυμάστε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, ο σκύλος επιτρέπεται να κολυμπά στη θάλασσα σε απομονωμένες παραλίες, όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι. Σε περίπτωση που εμφανιστούν, οι κηδεμόνες οφείλουν τον βγάλουν έξω από το νερό και να του φορέσουν το λουράκι του.
▪ Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.