Επιβλητικό παράστημα, εντυπωσιακό τρίχωμα και μια καρδιά που χτυπά για τους ανθρώπους του.

Αγύριστο κεφάλι, προστατευτικός με τα μέλη της οικογενείας του και κτητικός με τον χώρο του. Είναι ο σκύλος της φυλής Θιβετιανό Μαστίφ.

Ένας σκύλος – φύλακας, όπως τονίζουν οι εκτροφείς της φυλής, Κωνσταντίνος Καζολιάς και Δημήτρης Σαραφείδης. Το έχει στο DNA του.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

«Είναι ανεξάρτητος, προστατευτικός, πιστός στην οικογένειά του και κτητικός με την περιοχή του. Δύο έννοιες, η οικογένεια και η περιοχή, που συνδέονται μεταξύ τους.

Θα ζητήσει από την οικογένειά του την επαφή και τη στοργή, όπως και τα χάδια της. Δεν θεωρεί τον εαυτό του κατοικίδιο, αλλά ισότιμο μέλος της οικογένειας. Είναι τρυφερός και δείχνει την αγάπη του.

Επιφυλακτικός με ό,τι εισέρχεται στην περιοχή του, και διαρκώς σε επιφυλακή όταν κάποιος ξένος επισκέπτεται την οικογένειά του. Θα ελέγχει πού πάει. Είναι πάντα σε επαγρύπνηση με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Έπειτα από κάποια ώρα, όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Είναι ένας σκύλος σύντροφος, φύλακας, συνοδοιπόρος στη ζωή, λόγω της φύσης του.

Ένας ανεξάρτητος, μοναδικός χαρακτήρας που δρα μέσα στην οικογένεια.

Βασικό χαρακτηριστικό, το βαθύ γάβγισμά του. Είναι θορυβώδης φυλή», περιγράφουν οι κ.κ. Καζολιάς και Σαραφείδης.

Το γάβγισμά του μαλακώνει, όπως αναφέρουν οι εκτροφείς, όταν πλησιάζουν τον χώρο τους παιδιά αγνώστων. Ένα γάβγισμα, που ανακοινώνει την άφιξή τους.

Όσο καλή σχέση κι αν έχει ένα σκυλί με ένα παιδί, δεν τα αφήνουμε πότε χωρίς επίβλεψη.

Οι εκτροφείς της φυλής Θιβετιανό Μαστίφ, Δημήτρης Σαραφείδης (αριστερά) και Κωνσταντίνος Καζολιάς (δεξιά)

Η σχέση με τους ομοίους τους εξαρτάται από τον χαρακτήρα κάθε σκυλιού της φυλής. Σε εξωτερικούς χώρους, όταν αντικρίσουν άλλον σκύλο, μπορεί να εκδηλώσουν φιλική συμπεριφορά και να παίξουν μαζί του, ή να αδιαφορήσουν. Εντός του χώρου τους, όμως, θα πρέπει η γνωριμία να γίνει σταδιακά, επισημαίνουν οι εκτροφείς και συμπληρώνουν ότι χρειάζεται σωστή κοινωνικοποίηση.

Είναι ένας σκύλος που μπορεί να ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση, αλλά ακολουθεί το ένστικτό του.

Και ως ισχυρογνώμων, θα ακούσει εφόσον το κρίνει σωστό.

Γι΄αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι εκτροφείς, δεν συνιστάται η βόλτα χωρίς λουρί. Δεν θα σε ακούσει με την πρώτη. Έχει… άποψη, και δεν του την αλλάζεις.

Είναι ένας σκύλος που «πιστεύει» ότι έχει τα ίδια δικαιώματα με την οικογένειά του.

Όπως μας ενημερώνουν οι εκτροφείς, ο Θιβετιανός Μαστίφ έχει επιλεγεί για σκύλος θεραπείας και για φύλαξη χώρου.

Ένας σκύλος που προσαρμόζεται σε όλα τα περιβάλλοντα και τις καιρικές συνθήκες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα κινηθεί νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, που η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Ειδικά στην Αθήνα.

Ωστόσο, καθώς προσαρμόζεται στους ρυθμούς/συνήθειες και στον τρόπο ζωής της οικογένειάς του, θα βγει και το μεσημέρι μια μικρή βόλτα.

Αν και μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα, ιδανικό για εκείνον είναι, το σπίτι του να διαθέτει αυλή.

Αλλά το βράδυ θα πρέπει να κοιμάται μέσα στο σπίτι, καθώς έχει έντονο το ένστικτο της φύλαξης χώρου και θα γαβγίζει.

«Του αρέσει να κάθεται σε ψηλά σημεία, έτσι ώστε να έχει πανοραμική θέα και να επιτηρεί τον χώρο του.

Ως κουτάβι θα παίξει, θα φάει και θα κοιμηθεί. Είναι ζημιάρικο και αγαπά να μασουλά ξύλο.

Γι΄αυτό χρειάζεται εκπαίδευση με σωστή χρήση του crate. Να μάθει να έχει τον χώρο του.

Είναι πολύ καθαρά σκυλιά μέσα στο σπίτι, και ως κουτάβια θα επιλέξουν ένα σημείο για να κάνουν την ανάγκη τους. Όταν ξεκινούν τις βόλτες τους, σταματούν αυτή τη διαδικασία.

Ως ενήλικες θα σε τραβήξουν να τα βγάλεις έξω. Για να φτάσουν στο σημείο να κάνουν την ανάγκη τους μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να έχουν ζοριστεί πολύ. Διαφορετικά, αυτή η πράξη τους δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά», εξηγούν οι εκτροφείς.

Όπως επισημαίνουν, το Θιβετιανό Μαστίφ δεν ενδείκνυται για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων. Μόνο με προϋποθέσεις. Να έχουν φροντίσει να ενημερωθούν για τη φυλή και να απευθυνθούν σε έναν υπεύθυνο εκτροφέα, ο οποίος θα τους συμβουλεύσει και θα τους καθοδηγήσει σωστά. «Ένας υπεύθυνος εκτροφέας δεν θα δώσει το κουτάβι του σε έναν ενδιαφερόμενο που δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτησή του. Κάθε ενδιαφερόμενος περνά από συνέντευξη, κι έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν είναι κατάλληλος», τονίζουν οι εκτροφείς.

Σωματική ανάπτυξη – τρίχωμα

Όπως μας ενημερώνουν οι εκτροφείς, ένα αρσενικό Θιβετιανό Μαστίφ, έχει ελάχιστο ύψος 66 εκατοστών -δεν υπάρχει ανώτατο- και τα κιλά του κυμαίνονται από 45 έως 75, με απόκλιση πέντε κιλών.

Το ελάχιστον ύψος στα θηλυκά είναι 61 εκ., ενώ τα κιλά τους κυμαίνονται από 35 έως 65. Έχουν περίοδο μία φορά τον χρόνο, συνήθως πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. Γεννούν προς το τέλος του χειμώνα – αρχές άνοιξης, τρία με οκτώ κουτάβια.

Έχουν στιβαρή παρουσία και είναι μια φυλή αργής ανάπτυξης, η οποία για τα θηλυκά ολοκληρώνεται στην ηλικία των δύο έως τριών ετών, και στα αρσενικά, των τεσσάρων έως έξι. Τότε, ωριμάζουν.

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η γυριστή, με πλούσιο τρίχωμα, ουρά τους.

Υπάρχει ποικιλία χρωμάτων, όπως: μαύρο, καφέ, μπλε – γκρι, ολόκληρα ή με σημάδια πύρινα, ξανθό με διάφορες αποχρώσεις που φτάνουν μέχρι το κόκκινο.

Συνήθως, έχουν ένα άσπρο σημάδι στο στήθος. Τα λευκά σημάδια στις πατούσες σε ένα διακριτικό βαθμό, είναι αποδεκτά.

Ζουν 10-15 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Περιποίηση – φροντίδα

Δεν μαδάει, σύμφωνα με τους εκτροφείς, αλλά παρουσιάζει έντονη τριχόπτωση την άνοιξη, καθώς πετάει το τρίχωμα του και μένει με το καλοκαιρινό: για δύο μήνες αποβάλλει τον υπο-μανδύα του.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει ελάχιστη τριχόπτωση.

Είναι σαν να έχεις δύο διαφορετικούς σκύλους: φουντωτό τον χειμώνα, και με πιο αραιό τρίχωμα το καλοκαίρι.

Το εξωτερικό τρίχωμά του, όσο μεγαλώνει, γίνεται πιο πλούσιο.

Ένα καλό χτένισμα μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό, και χρειάζεται για να ελέγχουμε και το δέρμα του.

Ο εκτροφέας, Δημήτρης Σαραφείδης

Εάν ζει σε σπίτι, χρειάζεται μπάνιο κάθε ενάμισι μήνα, ιδανικά από επαγγελματία, γιατί πρέπει να στεγνώσει καλά το σκυλί.

Μάλιστα, εάν ο ιδιοκτήτης του είναι επιμελής στο εβδομαδιαίο του χτένισμα, μπορεί ο σκύλος να χρειάζεται μπάνιο κάθε δύο μήνες, καθώς με το βούρτσισμα αφαιρούνται η σκόνη και η επιφανειακή βρωμιά.

Δεν κρυώνει – το χιόνι είναι για εκείνον… η χαρά της ζωής.

Παθαίνει φρενίτιδα!

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, είναι μία υγιής φυλή, λένε οι κ.κ. Καζολιάς και Σαραφείδης, και συμπληρώνουν ότι: «Θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις δυσπλασίας ισχύων και αγκώνων, πρωτίστως οι γονείς.

Επίσης, να εξετάζονται τα μάτια τους για εντρόπιο και εκτρόπιο, και να παρακολουθείται ο θυρεοειδής.

Χρειάζονται μέτρια άσκηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, τον πρώτο χρόνο. Δεν τα ζορίσουμε, δεν τα πιέζουμε σωματικά.

Τρώνε μια φυσιολογική ποσότητα -λιγότερο από το αναμενόμενο- και πάντοτε τους προσφέρουμε καλή ποιότητα τροφής».

Ιστορία

Όπως αναφέρουν οι εκτροφείς, «θεωρούνται πρόγονοι σχεδόν όλων των μολοσσοειδών φυλών.

Ανήκουν στην ομάδα 2 της Federation Cynologique International (FCI), δηλαδή στις μολοσσοειδείς φυλές.

Ιστορική μνεία στη φυσική τους δύναμη – παρουσία και στον ξεχωριστό τρόπο σκέψης τους: υπάρχουν αναφορές από τον Αριστοτέλη και από τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο στην Ασία.

Ήταν σκυλιά που τα συναντούσαμε μαζί με τους νομάδες στα Ιμαλάϊα και στα μοναστήρια, τα όποια και φρουρούσαν.

Τα σκυλιά που ζούσαν με τους νομάδες ήταν γνωστά ως Do-khyi, που σημαίνει «σκυλί που είναι δεμένο». Στα μοναστήρια τούς είχε δοθεί η ονομασία Tsang –khyi.

Η διαφορά μεταξύ τους ήταν ότι τα σκυλιά – φύλακες των μοναστηριών ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος, πιο βαριά και στιβαρά, ενώ τα Do-khyi ήταν ελαφρώς μικρότερα, για να εξυπηρετούν τους νομάδες στον τρόπο ζωής τους.

Τα πρώτα γνωστά Θιβετιανά που ήρθαν στον δυτικό κόσμο ήταν δώρο προς τη βασίλισσα Ελισάβετ προς το τέλος του 19ου αιώνα».