Θαυματουργός είναι (και) για την υγεία του σκύλου ο καρπός της μηλιάς, καθώς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Και δεν είναι μόνον αυτές, οι ωφέλιμες ιδιότητες του μήλου.
Αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για τη διατροφή του σκύλου σας. «Ένα μήλο την ημέρα, τον… κτηνίατρο τον κάνει πέρα, για να παραφράσουμε τη γνωστή παροιμία, και να την προσαρμόσουμε στη δική μας περίπτωση, που αφορά τον σκύλο μας, καθώς το μήλο έχει πολλά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό του.
Είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες, γεμάτο απαραίτητες βιταμίνες, όπως οι Α, C, Κ, που είναι σημαντικές για πολλές σωματικές λειτουργίες», αναφέρει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, και μας απαριθμεί τα κύρια οφέλη που έχουν τα μήλα για την υγεία του σκύλου.
Βασικά οφέλη για τον οργανισμό του σκύλου
– Το μήλο αποτελεί μια υγιή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από μολυσματικές ασθένειες.
Επίσης, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες τα καταστρέφουν, κι έτσι μακροχρόνια θωρακίζεται ο οργανισμός καλύτερα.
Η βιταμίνη A υποστηρίζει την όραση, το δέρμα και το τρίχωμα. Η βιταμίνη Κ βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών, οι οποίες δυναμώνουν τα κόκκαλα και συντελούν στην πήξη του αίματος, αλλά και συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, όπως και στη διακοπή της αιμορραγίας.
– Μειώνει τις φλεγμονές και έχει αντισταμινική δράση. Εκτός από τη βιταμίνη C, το μήλο περιέχει κι άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως την κερκετίνη, την κατεχίνη, τη φλοριζίνη και το χλωρογενικό οξύ, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Συγκεκριμένα, η κερκετίνη, η οποία ανήκει στα φλαβονοειδή, παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών, ενώ, παράλληλα, πολεμά τα συμπτώματα της αλλεργίας. Έτσι, μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό, την κοκκινίλα, το ξύσιμο και τη φλεγμονή.
Αν ο σκύλος σας ξύνεται, προσθέστε στη διατροφή του μήλο. Τα φρέσκα μήλα μας δίνουν 4.4 mg κερκετίνης ανά 100 γραμμάρια μήλου.
– Κάτι άλλο φοβερό που προσφέρουν τα μήλα στον σκύλο μας, είναι ότι βοηθούν στην καθαρή αναπνοή και στη διατήρηση καθαρών δοντιών.
Τα μήλα περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο βοηθά στο «γυάλισμα» των δοντιών.
– Είναι πολύ καλά για τη χώνεψη και την πεπτική λειτουργία. Τα μήλα, ως μια καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στη γαστρεντερολογική λειτουργία και υγεία.
Ένα μεσαίο μήλο περιέχει 4.37 γραμμάρια διαλυτής και αδιάλυτης ίνας.
Όπως συμβαίνει και με τη φυτική ίνα της κολοκύθας, ο ρόλος της είναι διπλός. Η διαλυτή ίνα, που είναι η πηκτίνη, βοηθά το σώμα να απορροφήσει νερό και να δημιουργήσει ένα τζελ, το οποίο επιβραδύνει τη χώνεψη και την απορρόφηση της ζάχαρης στο αίμα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ωφέλιμη για σκύλους με διάρροια ή διαβήτη, ενώ η αδιάλυτη ίνα βοηθά στη δυσκοιλιότητα.
Πριν δώσετε μήλο στον σκύλο σας, όπως επισημαίνει η κυρία Παλαιολογοπούλου, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
1. Τα μήλα είναι ασφαλή, αλλά θα πρέπει να αφαιρέσετε τον πυρήνα και τα κουκούτσια. Τα κουκούτσια περιέχουν μικρή ποσότητα μιας τοξικής ουσίας που λέγεται κυάνιο, οπότε δεν θα πρέπει να του τα προσφέρουμε. Ο πυρήνας μπορεί να κάτσει στον λαιμό του σκύλου και να πνιγεί.
2. Καλύτερα να επιλέξετε βιολογικά μήλα, καθώς τα συμβατικά βρίσκονται από τα πρώτα στη λίστα της «βρώμικης ντουζίνας». Η λεγόμενη «βρώμικη ντουζίνα» είναι η λίστα με τα προϊόντα τα οποία είναι τα πιο επιβαρυμένα με τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Για να προστατεύσουν τα μήλα από τα έντομα και τους μύκητες, τα ραντίζουν με αρκετά μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων.
Οπότε, καλό θα ήταν να προτιμάμε τα βιολογικά, τόσο για τον σκύλο μας όσο και για εμάς.
3. Θέλει προσοχή με την ποσότητα. Μην το παρακάνετε, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί πεπτική διαταραχή στο στομάχι, ή διάρροια, αν δοθεί μεγάλη ποσότητα.
Πώς να σερβίρετε τα μήλα στον σκύλο σας
– Μπορείτε να τα κόψετε σε λεπτές ή πιο μεγάλες φέτες, και να του τα δώσετε όπως είναι, ωμά, αφού τους αφαιρέσετε τη φλούδα.
– Μπορείτε να τα πολτοποιήσετε και να προσθέσετε τον πολτό στην τροφή του, μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά. Μπορείτε και να τα τρίψετε στον τρίφτη, για να δώσετε μεγαλύτερα κομμάτια.
– Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να τα πολτοποιήσετε στο multi, να προσθέσετε νερό ή ζωμό και να τα βάλετε σε παγοθήκη, έτσι ώστε να τα δώσετε ως παγάκια, είτε να τα μασουλήσει, είτε να διαλυθούν στο νερό του.
– Μπορείτε να φτιάξετε κομπόστα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Δηλαδή, να τα βράσετε και να γίνουν σαν μαρμελάδα.
– Μπορείτε να φτιάξετε υγιεινές σπιτικές λιχουδιές, όπως:
Συνταγή
Σε ένα μπολ ανακατεύετε:
1 ½ κούπα αλεύρι βρώμης μαζί με 1/2 κούπα κομπόστα μήλου, 1/4 κούπα τριμμένο καρότο, γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο, νερό ή σπιτικό ζωμό (broth), 1 κουτ. γλυκού σπόρους τσία, ή αλεσμένους σπόρους κολοκύθας.
Πλάθετε τη ζύμη και φτιάχνετε μπισκότα, ή μικρές μπουκιές. Στο ταψάκι τοποθετείτε χαρτί ψησίματος και τα βάζετε να ψηθούν, σε θερμοκρασία περίπου 180 βαθμών Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνετε να κρυώσουν. Διατηρούνται στο ψυγείο, σε αεροστεγές σακουλάκι. Μία συνταγή εύκολη, νόστιμη και υγιεινή!
Όπως διευκρινίζει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, «με όλες αυτές τις πληροφορίες βλέπουμε, για άλλη μια φορά, πως η φύση έχει φτιάξει καρπούς, οι οποίοι έχουν τη δύναμη και τη σοφία να φροντίσουν το σώμα, να προσφέρουν υγεία και να προστατεύουν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα τα οφέλη, και εμείς μπορούμε πλέον αυτή τη γνώση να την προσφέρουμε, ώστε να επωφεληθούν και τα ζωάκια μας».
▪ Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
● Canine Nutrigenomics: The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health, 2015, W Jean Dodds , Diana R Laverdure
● https://petfoodfacts.mercola.com
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/are-apples-good-for-dogs/
● https://thebark.com