Ευεργετικές επιδράσεις (και) στην υγεία του σκύλου έχει η έκθεσή του -με μέτρο- στις ηλιακές ακτίνες.
Μια σωστή δόση ηλιακού φωτός, μεταξύ άλλων, δυναμώνει τα οστά, εξασφαλίζει καλό ύπνο και κάνει τον αγαπημένο μας φίλο, χαρούμενο.
Και «όσο έχουμε άνοιξη, και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο ανεβαίνει η διάθεση για βόλτες με τα αγαπημένα μας κατοικίδια κατά τις ηλιόλουστες μέρες.
Όπως, πιθανόν, θα έχετε παρατηρήσει, οι βόλτες στον ήλιο αρέσουν πολύ και στους μικρούς μας φίλους.
Και, σίγουρα, τους έχετε δει να κάθονται σε σημεία του σπιτιού που λούζει το φως του ήλιου», λέει η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη.
Ο ήλιος «σύμμαχος» στην υγεία του σκύλου
Η έκθεση του σκύλου στον ήλιο «όσο βρισκόμαστε ακόμη στην άνοιξη, και οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο υψηλές, τον βοηθά να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του, και έτσι να εξοικονομήσει την ενέργεια που, υπό άλλες συνθήκες, θα δαπανούσε για τη θερμορύθμισή του.
Μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Επίσης, όσοι έχουν ηλικιωμένα κατοικίδια με προβλήματα υγείας στις αρθρώσεις τους, όπως η αρθρίτιδα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η θερμότητα που λαμβάνουν τα ζωάκια τους από την έκθεση στο ηλιακό φως τα ανακουφίζει προσωρινά από τον πόνο.
Ένα, ακόμη, θετικό που προκύπτει από την έκθεση στο ηλιακό φως για τους μικρούς μας φίλους, είναι η παραγωγή μελατονίνης.
Η μελατονίνη παράγεται στον σκύλο με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, και βοηθά στη βελτίωση του ύπνου, αλλά και στη διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου.
Μια, ακόμη, ορμόνη στην παραγωγή της οποίας βοηθά η έκθεση στο ηλιακό φως, αν και στα κατοικίδια είναι ακόμη υπο έρευνα, είναι η σεροτονίνη.
Η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, είναι μια αντικαταθλιπτική ορμόνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση, την όρεξη και την κοινωνικότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα κατοικίδιά μας είναι χαρούμενα τις ηλιόλουστες μέρες, όπως ακριβώς κι εμείς.
Επίσης, από την έκθεση στον ήλιο παράγει το κατοικίδιό μας βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό του, με αποτέλεσμα να έχει υγιή οστά.
Ωστόσο, παρόλα τα θετικά που προκύπτουν για τα κατοικίδιά μας από την έκθεσή τους στον ήλιο, η υπερβολική έκθεση, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού που η ηλιακή ακτινοβολία είναι αυξημένη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα», προειδοποιεί η κυρία Σερέτη.
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί προβλήματα στον σκύλο. Πώς να τα αποφύγετε
Η ηλιακή ακτινοβολία με μέτρο, λοιπόν, είναι φιλική για τον σκύλο, όμως η υπερβολική έκθεσή του στον ήλιο απειλεί την υγεία του.
«Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι η θερμοπληξία.
Εάν το κατοικίδιό σας ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο και παρουσιάσει ζάλη, αδυναμία ή αταξία στο περπάτημα, απώλεια συνείδησης, ή εμετό, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.
Επίσης, παρόλο που οι αγαπημένοι μας φίλοι έχουν τρίχωμα, μπορεί να πάθουν και αυτοί έγκαυμα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Πέρα από το δέρμα τους, προσοχή πρέπει να δίνουμε και στις πατούσες τους, καθώς είναι πολύ ευαίσθητες, ειδικά όταν το έδαφος καίει.
Γι’ αυτό, καλό είναι να προσέχουμε τα εδάφη στα οποία πατάει το κατοικίδιό μας.
Μάλιστα, ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν μπορεί το κατοικίδιό μας να περπατήσει σε αυτόν τον δρόμο, είναι να ακουμπήσουμε το δάχτυλο μας στο έδαφος. Αν αντέχουμε 7 συνεχόμενα δευτερόλεπτα, σημαίνει ότι και το κατοικίδιό μας μπορεί να περπατήσει τη συγκεκριμένη ώρα στην τοποθεσία αυτή.
Τέλος, για αποφυγή της αφυδάτωσης θα πρέπει να έχουμε πάντα ένα γεμάτο μπολάκι με νερό για τον σκύλο μας, καθώς οι ανάγκες του τις θερμές μέρες είναι αυξημένες», τονίζει η κυρία Σερέτη και καταλήγει: «Για να μην αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, καλό είναι να θυμόμαστε πάντα να μην αφήνουμε τα ζώα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εκτεθειμένα στο ηλιακό φως τις ώρες που η θερμοκρασία και η ηλιακή ακτινοβολία είναι αυξημένες».