Η αγάπη για τον σκύλο μας δεν αρκεί, για να αναπτυχθεί μια ισορροπημένη σχέση μαζί του.
Μια σχέση ζωής.
Το “άλφα και το ωμέγα” είναι η εμπιστοσύνη.
Ένας κηδεμόνας σκύλου, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αγαπημένου του φίλου, πρέπει να κάνει τα σωστά βήματα, έτσι ώστε να έχει στο πλευρό του έναν ψυχικά και πνευματικά υγιή σύντροφο.
«Η αγάπη, σίγουρα, είναι ένα ωραίο συναίσθημα, που προσφέρει πολλά σε ένα ζώο: το βοηθά να ξεπεράσει τις φοβίες του, να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του, να νιώσει αποδοχή και ζεστασιά.
Πολλές φορές ακούω κηδεμόνες σκύλων να μιλούν για το πόση αγάπη προσφέρουν στους τετράποδους συντρόφους τους, πώς με την αγάπη κατάφεραν να διορθώσουν προβληματικές συμπεριφορές, και ότι η αγάπη είναι το μόνο που χρειάζονται οι σκύλοι…», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτό που αποτελεί το πιο πολύτιμο συστατικό στη σχέση με τον σκύλο μας, είναι η εμπιστοσύνη.
«Η εμπιστοσύνη ενισχύει την ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη του σκύλου, καθώς και τη συναισθηματική του νοημοσύνη: τον κάνει να νιώθει πιο ασφαλής, πιο σίγουρος γι’ αυτό που πρέπει να κάνει, και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που μπορεί να κάνει.
Ο σκύλος είναι ψύχραιμος και μπορεί να διαχειριστεί πολλές καταστάσεις -ακόμη και αυτές που τον στρεσάρουν!-, ενώ η αντίληψή του είναι πιο οξυμένη», τονίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων και συμπληρώνει: «Ο κηδεμόνας, λοιπόν, δεν πρέπει μόνο να εκδηλώνει αγάπη προς τον σκύλο του, αλλά οφείλει και να του εμπνέει εμπιστοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να του λέει: «Είμαι ένα πρόσωπο πάνω στο οποίο μπορείς να βασιστείς, και θα είμαι πάντα εδώ για σένα!».
Η εμπιστοσύνη προϋποθέτει την αγάπη, η αγάπη όχι απαραίτητα την εμπιστοσύνη: όταν αγαπάμε τον τετράποδο σύντροφό μας και τον φροντίζουμε, σίγουρα τον κάνουμε να νιώθει όμορφα. Εάν, όμως, δεν υπάρχει παράλληλα σωστή καθοδήγηση, όταν χρειάζεται, υποστήριξη και προστασία όταν πρέπει, ο σκύλος μας δεν θα νιώσει ποιοτικό δέσιμο μαζί μας, και η επικοινωνία μας θα παρουσιάζει κενά, διότι δεν θα μας εμπιστεύεται ουσιαστικά».
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας κηδεμόνας για να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη του σκύλου του
Ένας κηδεμόνας σκύλου, για να χαίρει της εμπιστοσύνης του, θα πρέπει, σύμφωνα με την κυρία Γρυπάρη, να έχει τα εξής χαρακτηριστικά γνωρίσματα:
1) Ισορροπημένη ψυχολογία: Θα πρέπει να νιώθει καλά και, κυρίως, να προβάλλει θετική ενέργεια. Οποιοδήποτε στρες λόγω οικογενειακών ή επαγγελματικών αιτιών, θα επηρεάσει αρνητικά και την ψυχολογία του σκύλου, ο οποίος θα αρχίσει να νιώθει αποπροσανατολισμένος.
2) Να είναι ευγενικός, αλλά ταυτόχρονα να βάζει κανόνες: Να είναι, δηλαδή, ήπιος, αλλά και δυναμικός όταν ζητάει κάτι από τον σκύλο του.
3) Να γνωρίζει τι μπορεί να πετύχει ο σκύλος του, και να μη ζητάει, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα από εκείνον.
4) Να μπαίνει στη θέση του σκύλου: Να ξέρει, δηλαδή, πώς νιώθει και γιατί συμπεριφέρεται έτσι.
5) Να σέβεται τον σκύλο του: Να μην τον κακοποιεί, να μην τον πιέζει να κάνει παραπάνω απ’ ό,τι μπορεί, να μην τον χτυπάει, να μην του φωνάζει, να μην τον στρεσάρει, να μην τον τρομοκρατεί, να έχει την υπομονή που χρειάζεται ώστε να του μάθει κάποια πράγματα και να ικανοποιεί τις ανάγκες του.
6) Να είναι ικανός να λύνει προβλήματα: Να καθοδηγεί σωστά και με ασφάλεια τον σκύλο οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ξαφνικά.
7) Να είναι ρεαλιστής και ευέλικτος: Να ξέρει σε τι μπορεί να ανταποκριθεί ο σκύλος του κάθε φορά, και να αλλάζει τους στόχους του.
8) Να έχει αυτοκυριαρχία, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση: Να μην παρασύρεται από τα συναισθήματά του, να μην αγχώνεται, και ακόμα κι αν έχει την τάση να θέλει να φωνάξει στον σκύλο του, να προσπαθεί να το ελέγξει.
9) Να κάνει εικόνα αυτό που θέλει να πετύχει με τον σκύλο του: Να είναι αισιόδοξος, να μην παραιτείται εύκολα και να μην τα παρατάει.
10) Να βλέπει τη μικρή πρόοδο που σημειώνει ο σκύλος του κάθε μέρα και να επιβραβεύει την προσπάθειά του.
Τέλος, όπως ισχυρίζεται η κυρία Γρυπάρη, «η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που γεννιέται σχεδόν αμέσως και δεν χρειάζεται πολύ κόπο.
Η εμπιστοσύνη, αντίθετα, χτίζεται μέρα με τη μέρα, με πολύ προσεκτικά βήματα και αρκετή προσπάθεια. Την αγάπη, μας τη δίνουν απλόχερα οι σκύλοι. Την εμπιστοσύνη τους, όμως, πρέπει να την κερδίσουμε. Και αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μας νίκες στη ζωή!».
▪ Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.