Το πασχαλινό τραπέζι με το ευωδιαστό φαγητό είναι πειρασμός, τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο.
Και είναι ακατανίκητος.
Γι’ αυτό, εκείνος (ο σκυλάκος) θα κάνει τα πάντα για να τον κεράσετε ένα γευστικό έδεσμα. Θα πάρει το ύφος -όλο ικεσία- του δυστυχισμένου και πεινασμένου, ή ακόμη μπορεί να αρχίζει να γαβγίζει, ή να κλαψουρίζει.
Πριν, όμως, σας πείσει να του προσφέρετε έναν λαχταριστό μεζέ, σκεφτείτε ότι αυτές οι τροφές μπορεί να βλάψουν την υγεία του.
«Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε τον σκύλο μας μαζί μας στο τραπέζι και μας βλέπει να τρώμε, ενώ μυρίζει όλα αυτά τα φαγητά, είναι λογικό να θέλει να του δώσουμε κάτι. Και προσπαθεί με κάθε τρόπο, είτε κλαίγοντας, είτε γαβγίζοντας, να μας κάνει να υποκύψουμε, δίνοντάς του μια λιχουδιά.
Έτσι, πολλοί κατοικιδιογονείς, επειδή τα λυπούνται ή επειδή θέλουν να τα ηρεμήσουν, μπορεί να δώσουν στα σκυλάκια τους μεζεδάκια που υπάρχουν στο πασχαλινό τραπέζι.
Ωστόσο, πολλά από αυτά μπορεί να είναι βλαβερά, ή και επικίνδυνα, για τους μικρούς μας φίλους», προειδοποιεί η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη.
Οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον σκύλο μας
Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μην ικανοποιήσετε τη λαιμαργία του σκυλάκου σας, έτσι ώστε να προστατεύσετε την υγεία του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυρία Σερέτη, οι τροφές που δεν πρέπει να του δώσουμε είναι:
1. Κόκκαλα από το αρνί/κατσίκι
Παρόλο που έχει τονιστεί πολλές φορές πως τα κόκκαλα είναι απαγορευμένα για τα κατοικίδια, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλου επιμένουν να τα δίνουν, καθώς θεωρούν ότι είναι στη φύση του σκύλου να τα τρώει.
Τα κόκκαλα μπορεί να προκαλέσουν πολυάριθμα προβλήματα στον σκύλο μας.
Καθώς ο σκύλος μασάει το κόκκαλο, προκειμένου να το καταπιεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει κάποιο δόντι.
Τα μικρότερα κομμάτια που προκύπτουν είναι, συνήθως, μυτερά και μπορεί να τραυματίσουν τη στοματική κοιλότητα του ζώου.
Επίσης, τα αιχμηρά αυτά κομμάτια που προκύπτουν από το κόκκαλο είναι δυνατόν να τρυπήσουν, τόσο τον οισοφάγο του σκύλου μας, όσο και το έντερό του, με δυσάρεστες συνέπειες για το κατοικίδιό μας, όπως είναι η περιτονίτιδα, στην τελευταία περίπτωση.
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα κόκκαλα, αυτά μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη σε διάφορα σημεία του εντέρου, αλλά και στον οισοφάγο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος από κόκκαλο που έχει προκαλέσει έμφραξη σε κάποιο σημείο του πεπτικού συστήματος του ζώου. Μια κατάσταση που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή των μικρών μας φίλων.
2. Τρόφιμα με πολύ λίπος
Σε αυτά περιλαμβάνονται, η πέτσα από αρνί ή κοτόπουλο, αλλά και διάφορα τηγανιτά φαγητά που μπορεί να υπάρχουν στο τραπέζι, όπως τηγανιτές πατάτες και τηγανιά από χοιρινό ή και κοτόπουλο.
Είναι βέβαιο πως αρέσουν πάρα πολύ στους μικρούς μας φίλους. Ωστόσο, πρέπει να συγκρατηθούμε και να μην τους δώσουμε, καθώς τα λίπη που υπάρχουν σε αυτά θα αναστατώσουν το πεπτικό τους σύστημα τους, ενώ σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνα και για το πάγκρεας.
3. Γαλακτοκομικά
Είναι σίγουρο πως στο τραπέζι θα υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, τα οποία τα σκυλάκια μας θα τα φάνε με μεγάλη χαρά.
Όμως, ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να δώσουμε γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά σκυλάκια είναι ευαίσθητα στα γαλακτοκομικά. Κι εάν δεν είναι συνηθισμένα, μπορεί να τους προκαλέσουν διάρροια.
Επίσης, ανήκουν και αυτά στις τροφές με υψηλά λιπαρά, και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο πεπτικό τους.
4. Γλυκά και σοκολάτες
Στο πασχαλινό τραπέζι είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν και πολλά γλυκά, όπως πασχαλινά σοκολατένια αυγά, σοκολάτες, τσουρέκια, αλλά και διάφορα γλυκά από ζαχαροπλαστείο.
Ενώ είναι γνωστό πως η ζάχαρη μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στον σκύλο μας, και μακροχρόνια υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει διαβήτη και παχυσαρκία, πολλοί ιδιοκτήτες, λανθασμένα, συνεχίζουν να δίνουν στα κατοικίδιά τους τρόφιμα με ζάχαρη.
Αυτό δεν πρέπει να γίνεται γιατί, πέρα από τα προβλήματα που προκαλεί η ίδια η ζάχαρη, στα γλυκά υπάρχουν και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για τα κατοικίδιά μας.
Η σοκολάτα, επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται καθώς περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία πολύ τοξική για τους σκύλους.
5. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά
Ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να δίνουμε στους τετράποδους φίλους μας φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες, υπάρχουν ορισμένες τροφές σε αυτήν την κατηγορία που είναι τοξικές για τους σκύλους. Ενδεικτικά, είναι τα σταφύλια και οι σταφίδες, το αβοκάντο, τα ροδάκινα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τέλος, η κτηνίατρος κατανοεί απόλυτα όλους τους κηδεμόνες σκύλων που δεν μπορούν να αντισταθούν όταν βλέπουν τον μικρό τους φίλο να κουνά την ουρά του στη θέα ενός φαγητού που του αρέσει. Αλλά, όπως λέει, «επειδή προέχει η υγεία του, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τον προστατεύσουμε.
Και επειδή πολλοί από εμάς θα βρεθούμε στο πασχαλινό τραπέζι με φίλους, συγγενείς και, φυσικά, με τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Για να είμαστε όλοι καλυμμένοι, μπορούμε να προμηθευτούμε τις κατάλληλες λιχουδιές από τον κτηνίατρό μας (υπάρχουν και σε μορφή κόκκαλου).
Τέλος, καλό θα ήταν να ενημερώσουμε όλους τους παρευρισκόμενους στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών (που αγαπούν πολύ τα σκυλάκια και θα θελήσουν να τους δώσουν φαγητό), για τα τρόφιμα τα οποία δεν πρέπει να γευτεί ο σκύλος μας».
▪ Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».