Για να μεγαλώσουμε ένα υγιέστατο γατάκι, θα πρέπει τους πρώτους μήνες της ζωής του να του προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του.
Να θωρακίσουμε την υγεία του και να του εξασφαλίσουμε τη σωματική του ανάπτυξη.
«Τα γατάκια, όσο αναπτύσσονται, έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες.
Η πιο γρήγορη περίοδος ανάπτυξής τους είναι μεταξύ των πρώτων τριών έως έξι μηνών της ζωής τους.
Ειδικά στους δύο – δυόμισι μήνες ζωής, οι ανάγκες τους σε ενέργεια είναι αρκετά αυξημένες. Σταδιακά, από τους τέσσερις μήνες και μετά, αρχίζουν να μειώνονται.
Ακριβώς επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, η τροφή που θα δώσουμε θα πρέπει να περιέχει περισσότερες θερμίδες, έτσι ώστε να καλυφθεί αυτή η ανάγκη.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να τους προσφέρουμε μικρότερα γεύματα.
Αν, όμως, η τροφή είναι χαμηλή σε θερμίδες, τα γεύματα θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα, ώστε να καλυφθούν αυτές οι αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια.
Ωστόσο, η φυσική ικανότητα πρόσληψης τροφής, λόγω του μεγέθους τους και της ηλικίας τους, δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο», εξηγεί η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.
Γι’ αυτόν το λόγο «τα μικρά και συχνά γεύματα, ανάλογα με τη συνολική ποσότητα τροφής που πρέπει να δώσουμε και με βάση τις ημερήσιες θερμίδες, είναι πιο κατάλληλα για το στομάχι τους. Και παρακολουθούμε πάντα την ανάπτυξη και το βάρος τους, γιατί δεν θέλουμε να παχύνουν πολύ.
Υπολογίστε, λοιπόν, ότι χρειάζονται περίπου 250 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους στην ηλικία των τεσσάρων μηνών.
Αυτό που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος για τη διατροφή, τόσο για τη δική του όσο και των ζώων συντροφιάς, είναι ότι τα πρώτα χρόνια ζωής είναι κρίσιμα για μελλοντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά το βάρος.
Γιατί, καθώς αυξάνονται τα λιποκύτταρα σε αριθμό, θα αναζητούν, όσο μεγαλώνει η γάτα, την αποθήκευση περισσότερου λίπους και θα παράγουν ορμόνες, οι οποίες ανοίγουν την όρεξη», διευκρινίζει η κυρία Παλαιολογοπούλου.
Τα κύρια συστατικά στη διατροφή των γατιών
Για να αναπτυχθούν σωστά τα γατάκια, λοιπόν, αλλά και για να αναπτύξουν τις ανοσοποιητικές αντιστάσεις, θα πρέπει στη διατροφή τους να περιέχονται ορισμένα συστατικά.
«Τα πιο βασικά συστατικά της διατροφής τους, σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, είναι η πρωτεΐνη, τα λιπαρά οξέα, μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, οι βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Και είναι σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.
Η ανάγκη σε πρωτεΐνη είναι σαφώς πιο αυξημένη, σε σχέση με μια ενήλικη γάτα, κατά 10% περίπου.
Και θα πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης, έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, όπως η ταυρίνη, η κυστεϊνη, η μεθειονίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για τους σκελετικούς μύες και για τη δημιουργία νέων ιστών.
Επιπλέον, η τροφή θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτη, έτσι ώστε να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
Τα μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα σε αυτό το στάδιο, είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος, σε αναλογία 1,1 προς 1 μέχρι 1,5 προς 1, για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και την ορμονική ισορροπία.
Από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι αναγκαίο το DHA, καθώς είναι βασικό για τη φυσιολογική νευρολογική και την οπτικο-ακουστική τους ανάπτυξη.
Οι σαρδέλες είναι πλούσια πηγή του DHA, αλλά μπορούμε να το βρούμε και σε κάψουλα ελαίου.
Σημαντικές είναι, επίσης, οι βιταμίνες Ε, η βήτα καροτίνη και η λουτεϊνη, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και, έτσι, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μάτια.
Εξίσου σημαντικά είναι, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.
Απλές καθημερινές τροφές, σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου, όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, αλλά και το τσόφλι τους για το ασβέστιο, τα συκωτάκια, τα ψάρια, τα έλαια, αποτελούν τη βάση για μια υγιεινή και σωστή διατροφή.
Η διατροφή για τα γατάκια πρέπει να έχει ποικιλία, έτσι ώστε να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να μη συνηθίζουν σε ένα είδος τροφής, όπως διευκρινίζει η κυρία Παλαιολογοπούλου, και στο μέλλον δυσκολευτούμε να εισάγουμε κάτι νέο.
«Στην αρχή τα υλικά μας είναι πολτοποιημένα και ζεσταμένα, έτσι ώστε να περιορίσουμε το μικροβιακό φορτίο και να μπορούν να χωνευτούν καλύτερα.
Όσο μεγαλώνει και δυναμώνει το γατάκι μας, μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερα κομμάτια και πιο ωμά, προκειμένου να μασάει καλύτερα, καθώς αναπτύσσονται τα δόντια του.
Αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με ωμή διατροφή, εισάγουμε και μικρά μασώμενα κόκκαλα, όπως τα μικρά από τις φτερούγες κοτόπουλου, ή της σαρδέλας. Πάντα με επίβλεψη δική μας.
Όσο πιο μικρή αρχίσει η γάτα μια συγκεκριμένη διατροφή, είτε πρόκειται για μαγειρεμένη είτε για ωμή, τόσο πιο εύκολο είναι να συνεχίσει με αυτήν. Κι αυτό γιατί προσκολλάται σε ένα είδος τροφής», τονίζει η κυρία Παλαιολογοπούλου.
Τέλος, η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας εφιστά την προσοχή μας: «Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι σε αυτούς τους πρώτους μήνες ανάπτυξης δημιουργείται και αναπτύσσεται όλο το δομικό σύστημα του οργανισμού τους. Από τον εγκέφαλο, τα μάτια, το δέρμα, τα οστά, τους μυς, μέχρι το νευρικό σύστημα, τους τένοντες και τα όργανα.
Και είναι απόλυτα σημαντικό, η τροφή που θα λάβουν να τα βοηθήσει, έτσι ώστε να μπουν γερές βάσεις και να «χτιστεί» το σώμα τους όσο γίνεται καλύτερα.
Αυτό θα τα βοηθήσει στο μέλλον να είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες και να έχουν μια πιο χαρούμενη και υγιή ζωή».
▪ Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
1. Canine and Feline Nutrition: A Resource for CompanionAnimal Professionals 3rd Edition, by Linda P. Case, Leighann Daristotle, Michael G. Hayek, Melody FoessRaasch.
2. Nutrition and Disease Management for Veterinary Technicians and Nurses 2nd Edition by Ann Wortinger, Kara Burns.