Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος, για να έχουν “τα μάτια τους δεκατέσσερα” όλοι οι κηδεμόνες σκύλων κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον μικρό τους φίλο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος έκαναν την εμφάνισή τους τα άγανα.
Γνωρίζετε ποια είναι τα άγανα και πώς μπορούν να βλάψουν τον σκύλο ή τη γάτα σας;
«Τα άγανα, αν και για πολλούς αποτελούν άγνωστη λέξη, συνιστούν έναν κρυφό κίνδυνο για την υγεία των κατοικιδίων μας.
Τα άγανα είναι ξηροί βελονοειδείς σχηματισμοί, που αποτελούν μέρος αγριόχορτων, σιταριού και άλλων φυτών που συναντώνται στη φύση, αλλά και στο πάρκο της γειτονιάς, όπου βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας.
Τα άγανα λόγω της «αποστολής» τους, που είναι, ουσιαστικά, η μεταφορά των σπόρων των φυτών στο περιβάλλον, έχουν ένα βελονοειδές σχήμα, που κάνει πολύ εύκολη την προσκόλλησή τους στο σώμα των ζώων», μας ενημερώνει η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη και συμπληρώνει: «Τα άγανα λόγω του σχήματος «V» που έχουν, εισβάλλουν πολύ εύκολα στο σώμα του σκύλου μας.
Επίσης, έχουν την ιδιότητα να προχωρούν συνεχώς προς τα εμπρός, διαπερνώντας τους ιστούς του σώματος με σχετική ευκολία λόγω της κατασκευής τους, πράγμα που αναδεικνύει το πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν».
Τα σημεία σώματος του σκύλου που «έλκουν» τα άγανα
Σύμφωνα με την κυρία Σερέτη, συνήθως οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι:
• Μύτη: Όλοι μας ξέρουμε πως η μύτη είναι το όργανο που χρησιμοποιεί, κυρίως, ο σκύλος μας για να εξερευνήσει τον κόσμο στη βόλτα.
Έτσι, είναι πολύ εύκολο, ένα άγανο να εισβάλει στο ρουθούνι του τετράποδου φίλου μας όταν αυτός μυρίζει το έδαφος σε ένα πάρκο με χόρτα.
Η παρουσία του άγανου στη μύτη του σκύλου μας θα προκαλέσει ενόχληση και φτάρνισμα. Ακόμη, μπορεί να τον δούμε να την ξύνει με τα πόδια του, ή να την τρίβει στο έδαφος.
Τέλος, είναι η πιθανή η παρουσία δύσπνοιας, ή ταχύπνοιας.
• Δέρμα: Η άμεση επαφή του δέρματος του σκύλου μας με χόρτα κάνει πολύ εύκολη την εισχώρηση του άγανου στο δέρμα. Συχνά, αυτό εισβάλλει και στην περιοχή των άκρων (ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από αυτά).
Σε αυτήν την περίπτωση θα παρατηρήσουμε φλεγμονή και οίδημα της περιοχής. Εάν το άγανο έχει εισβάλει στο πόδι του σκύλου μας, μπορεί να τον δούμε να κουτσαίνει, ή να μην πατάει το πόδι του λόγω της ενόχλησης και του πόνου στην περιοχή.
• Αυτιά: Ένα ακόμη όργανο που είναι ευάλωτο στα άγανα, είναι το αυτί, λόγω της ανατομίας του. Η φλεγμονή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πόνο και ενόχληση στον σκύλο μας. Θα παρατηρήσουμε τον τετράποδο φίλο μας να είναι ανήσυχος, να ξύνει το αυτί του και να σέρνει το κεφάλι του στο έδαφος.
• Στόμα: Μια ακόμη περιοχή που είναι πολύ ευάλωτη, είναι το στόμα. Καθώς ο σκύλος μας μυρίζει ή καταναλώνει, χόρτα είναι πολύ εύκολο, κάποιες φορές να διεισδύσει το άγανο στο στόμα του. Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με τη θέση του άγανου.
Αν αυτό βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα, εκτός από την προφανή ενόχληση, μπορεί να παρατηρήσουμε μείωση της όρεξης, ή αίμα και πρήξιμο στα ούλα και στη γλώσσα.
Αν αυτό προχωρήσει προς τον λάρυγγα, μπορεί να παρατηρηθεί βήχας και δύσπνοια, ενώ είναι πιθανό, σε σπανιότερες περιπτώσεις, να φθάσει ακόμη και στους πνεύμονες.
Όπως είναι κατανοητό, τα άγανα εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των αγαπημένων μας φίλων, και οι κηδεμόνες οφείλουν να τα προστατεύσουν.
«Λόγω της παρουσίας των άγανων σε πλήθος χόρτων, είναι πολύ δύσκολο να προστατέψουμε τον σκύλο μας από αυτά.
Προφανώς, ένα σκυλί που βγαίνει για βόλτα σε μια αστική περιοχή, όπου τα άγανα είναι ελάχιστα, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορεί να κάνει ένας κατοικιδιογονέας για να προστατέψει το κατοικίδιό του, είναι ένας σχολαστικός έλεγχος στο σώμα του ζώου του, ειδικά στις περιοχές που αναφέραμε, μετά τη βόλτα.
Για έναν σκύλο ή μια γάτα που ζει στη φύση, προτείνεται ένας αντίστοιχος έλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Για ένα σκυλί ή μια γάτα που ζει σε μια περιοχή με πολλά ξηρά χόρτα, άρα και άγανα, μπορεί, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό κάλυμμα για το σώμα και το πρόσωπό τους. Πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας», συμβουλεύει η κτηνίατρος.
Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση που δείτε άγανο στο κατοικίδιό σας
Το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ο κηδεμόνας εάν δει ότι στο κατοικίδιό του έχει καρφωθεί κάποιο άγανο, εξαρτάται από την περιοχή του σώματος του ζώου.
«Αν εντοπίσουμε κάποιο άγανο στην επιφάνεια του δέρματος, που δεν είναι «καρφιτσωμένο», μπορούμε να το αφαιρέσουμε μόνοι μας.
Αν, όμως, το άγανο εντοπισθεί σε μια πιο ευαίσθητη περιοχή, όπως τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα και τα γεννητικά όργανα, ή είναι «καρφιτσωμένο» στο δέρμα, προτείνεται η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο. Έτσι, ώστε να γίνει σωστά η αφαίρεση, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να μείνει κάποιο υπόλειμμα, το οποίο μπορεί, με τη σειρά του, να προκαλέσει όλες αυτές τις καταστάσεις που προαναφέραμε», διευκρινίζει η κυρία Σερέτη και καταλήγει: «Η αφαίρεση του άγανου μπορεί να χρειαστεί να γίνει με αναισθησία από τον κτηνίατρο και, πολλές φορές, αν έχει προκληθεί φλεγμονή και οίδημα, προτείνεται η χορήγηση αντιβίωσης».
▪ Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».