Και φτάνει η στιγμή που τον σκυλάκο μας τον παίρνουν τα χρόνια.
Που μπαίνει στη γεροντική ηλικία και έχει την ανάγκη μας, όσο ποτέ.
Είναι η ώρα που αλλάζει συμπεριφορές, μειώνονται οι αισθήσεις και οι κινήσεις του, και τα αντανακλαστικά του είναι αργά.
Και τότε, περνούν μπροστά από τα μάτια μας όλες οι στιγμές που έχουμε ζήσει μαζί του.
«Όταν επιλέγουμε να βάλουμε έναν σκύλο στη ζωή μας, η μόνη στενάχωρη παραδοχή που πρέπει να κάνουμε, είναι ότι αυτό το πλάσμα θα ζήσει πολύ λιγότερα χρόνια από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι θα βιώσουμε την ανέμελη κουταβίσια ηλικία του, την ξέφρενη εφηβεία του, τη σοβαρότητα της ενηλικίωσής του, τα αξιοπρεπή γεράματά του και, τέλος, την απώλειά του, που θα μας βυθίσει στο πένθος.
Το κουτάβι που έτρεχε παντού μέσα στο σπίτι, μας δάγκωνε και τραβούσε στη βόλτα, ο έφηβος σκύλος που αντιδρούσε και προσπαθούσε να βρει τα όριά του, ο ενήλικος που, πλέον, μας εμπιστευόταν και επικοινωνούσαμε με τα μάτια, γίνεται σιγά – σιγά… παππούλης», περιγράφει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Και τα γεράματα του σκύλου μοιάζουν πολύ με εκείνα του ανθρώπου.
«Φανταστείτε τον εαυτό σας ηλικιωμένο, με δυσκολία στην κίνηση, μειωμένη όραση και ακοή, αδύναμα αντανακλαστικά και με αρκετά ευάλωτη ψυχολογία… Σίγουρα θα είναι μια δύσκολη περίοδος, κατά την οποία θα εξαρτάστε περισσότερο από τους άλλους και θα χρειάζεστε πιο απαιτητική φροντίδα. Θα προτιμάτε την ηρεμία σας, καθώς η φασαρία θα σας κουράζει εύκολα, ενώ δεν θα μπορείτε να ανταποκριθείτε στους γρήγορους ρυθμούς, όπως άλλοτε, καθώς τα προβλήματα υγείας θα σας αναγκάζουν να έχετε μειωμένη κινητικότητα.
Κοιτάξτε τώρα τον σκύλο σας: μήπως βλέπετε την ίδια εικόνα; Αν ναι, ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι ο αγαπημένος σας τετράποδος σύντροφος μπήκε στην τρίτη ηλικία», επισημαίνει η κυρία Γρυπάρη.
Οι σκύλοι, σύμφωνα με την ενεργειακή εκπαιδεύτρια, δεν γερνάνε την ίδια χρονική στιγμή.
Η ηλικία που ένας σκύλος θα μπει στα γεράματα, ποικίλει ανάλογα το μέγεθος. Ένας μεγαλόσωμος σκύλος γερνάει πιο γρήγορα από έναν μικρόσωμο.
Ποιες είναι οι ενδείξεις που δείχνουν ότι ο σκύλος μας γέρασε;
«Όταν διαπιστώνουμε δυσκολία στην κίνηση, αργό περπάτημα, ότι δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας (κατά πάσα πιθανότητα λόγω μειωμένης ακοής), θολά μάτια, αργό σήκωμα από το κρεβάτι του, ογκίδια στο δέρμα, ακράτεια, αλλαγή στο τρίχωμα, άσπρες τρίχες στη μουσούδα, σημαίνει ότι ο σκύλος μας έχει περάσει, πια, στην τρίτη ηλικία», λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια.
Παράλληλα, επισημαίνει η κυρία Γρυπάρη, υπάρχουν και ψυχολογικές αλλαγές στα τετράποδα γεροντάκια μας:
1) Ανασφάλεια: Ένας σκύλος που δεν έχει καλή όραση, ακοή και όσφρηση, σίγουρα νιώθει ευάλωτος, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει, πια, την ικανότητα να αφουγκράζεται το περιβάλλον του.
Γι’ αυτό μπορεί να αρχίσει να σας ακολουθεί κατά πόδας στο σπίτι και στη βόλτα, και να μην απομακρύνεται από κοντά σας.
Υπάρχει, επίσης, περίπτωση να μην ανέχεται, πλέον, τα παιδιά, ιδίως εάν είναι μικρά σε ηλικία, διότι η ενέργειά τους είναι υπερβολική, ενώ δεν μπορεί να διαχειριστεί τις απότομες κινήσεις, που συνήθως κάνουν, καθώς τα αντανακλαστικά του είναι, πλέον, αδύναμα. Και αυτό του δημιουργεί άγχος.
2) Ηρεμία: Ίσως παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας προτιμά να απομονώνεται σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού και να κοιμάται πολλές ώρες. Αφήστε τον. Δεν χρειάζεται να τον ξεσηκώνετε συνέχεια.
Ένα ορθοπεδικό κρεβάτι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του προσφέρετε.
3) Επίμονο γάβγισμα: Κάποιοι σκύλοι αρχίζουν ξαφνικά να γαβγίζουν, και μάλιστα επίμονα. Ίσως, να πρόκειται για έναν τρόπο επικοινωνίας με το περιβάλλον.
Επειδή έχει μειωμένες αισθήσεις πλέον, το γάβγισμα τού επιτρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του.
4) Παλιμπαιδισμός: Ίσως ο σκύλος σας άρχισε πάλι τις ανώριμες συνήθειες που είχε ως κουτάβι, όπως το να λερώνει καναπέδες, κρεβάτια και χαλιά, να βουτάει φαγητό από το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας, και να θέλει να ανεβαίνει στον καναπέ. Μην τον μαλώνετε.
Απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή, ώστε να μάθετε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις με ήρεμο και αποτελεσματικό τρόπο.
5) Περίεργες συμπεριφορές: Μήπως ο σκύλος σας γυρίζει γύρω από τον εαυτό του; Σηκώνεται από το κρεβάτι του για να επιστρέψει αμέσως; Μοιάζει χαμένος;
Το εγκεφαλικό και η άνοια είναι ασθένειες που μπορεί να μη γίνουν αντιληπτές, από την αρχή, από τον κηδεμόνα.
Παρατηρήστε, λοιπόν, τον σκύλο σας για περίεργες συμπεριφορές και απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.
«Τα γεράματα, σίγουρα, είναι μια δύσκολη ηλικία.
Εμείς, ως κηδεμόνες, οφείλουμε να βοηθήσουμε τον ηλικιωμένο τετράποδο σύντροφό μας να τα ζήσει με αξιοπρέπεια», τονίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια και συμπληρώνει: «Την επόμενη, λοιπόν, φορά που ο σκύλος σας δεν θα ανταποκριθεί όταν φωνάξετε το όνομά του, ή δεν παραμερίσει μόλις δει ότι θέλετε να περάσετε από το σημείο όπου βρίσκεται, ή αργήσει να σηκωθεί από το κρεβάτι του, μην του φωνάξετε: κοιτάξτε τον με αγάπη και σκεφτείτε ότι σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκεται μαζί σας».
▪ Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.