Μη σας ξεγελά το μεσαίο μέγεθος, το χαμογελαστό πρόσωπο και το εντυπωσιακό χνουδωτό λευκό τρίχωμά του, και πιστέψετε ότι ο σκύλος της φυλής Samoyed είναι του καναπέ.

Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα με άποψη, που «ξεχειλίζει» από ενέργεια. Αγύριστο κεφάλι, με χρυσή καρδιά.

Αποκτά ισχυρούς ψυχικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του και θέλει να νιώθει και να είναι μέλος της οικογενείας του. Δεν αντέχει την απομόνωση.

Κοινωνικός, πάντα πρόθυμος για παιχνίδι και εξορμήσεις, δεν εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, και είναι καλή παρέα για τα παιδιά.

Συμπεριφορά και άσκηση

«Είναι ένα φιλικό, κοινωνικό και παιχνιδιάρικο σκυλί, άγρυπνο και έξυπνο. Ένα γεμάτο ενέργεια σκυλί.

Συχνά πεισματάρικο και δύσκολα εκπαιδεύσιμο, λόγω του ισχυρού του χαρακτήρα. Και δεν θεωρείται φύλακας.

Είναι ιδανικό για οικογένειες με παιδιά, καθώς ποτέ δεν θα εκδηλώσει προβληματική και επιθετική συμπεριφορά.

Ωστόσο, λόγω της φύσης του, απαιτεί πολλή άσκηση και εκτόνωση (κολύμπι, πεζοπορία, τρέξιμο).

Αν δεν εκτονώνονται κατάλληλα, αυτά τα σκυλιά είναι ικανά να καταστρέψουν ένα σπίτι με τις ζημιές τους.

Κάθε μελλοντικός ιδιοκτήτης πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη», τονίζει η εκτροφέας της φυλής, Ελευθερία Κατημερτζόγλου, και συμπληρώνει: «Είναι σκυλιά που δεν κουράζονται, όσο κι αν τα γυμνάσεις, και δεν είναι σκυλιά του καναπέ, όπως πολύ λανθασμένα θεωρούν κάποιοι.

Έχουν άρρηκτο δεσμό με την οικογένειά τους και θέλουν να γίνουν μέλος της. Δεν μπορούν να ζουν απομονωμένα και δεμένα σε μια αυλή, γιατί θα μαραζώσουν από τη στεναχώρια τους».

Μπορεί να είναι ελκυθρόσκυλα και να είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά, όπως μας διαβεβαιώνει η κυρία Κατημερτζόγλου, τα Samoyed έχουν συνηθίσει στο κλίμα μας και μπορούν κάλλιστα να ανταπεξέλθουν, λόγω μεσογειακής εκτροφής.

Αλλά, όπως κάθε ζωντανό πλάσμα αυτού του πλανήτη, χρειάζονται προστασία, κυρίως τις πολύ ζεστές μέρες.

Πρέπει να φροντίζουμε να βρίσκονται σε δροσερό δωμάτιο με AC και σε σκιερό μέρος, και να πηγαίνουν την καθημερινή τους βόλτα πολύ νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Γενική εμφάνιση

Είναι ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους, κομψός, και το τρίχωμά του είναι λευκό.

Η εμφάνισή του, όπως λέει η εκτροφέας, δίνει την εντύπωση της δύναμης, της αντοχής και της ευελιξίας, καθώς και της γοητείας. Αποπνέει αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και εξυπνάδα.

Η έκφραση «Samoyed Smile» οφείλεται στον συνδυασμό σχήματος και θέσης των ματιών με των ελαφρώς καμπυλωμένων γωνιών του στόματος.

Το κεφάλι πρέπει να είναι δυνατό με σχήμα σφήνας, τα μάτια πρέπει να είναι σκούρα καφέ με ελαφρά κλίση προς τα πάνω και αμυγδαλωτά.

Οι βλεφαρίδες να είναι μαύρες, και τα αυτιά να είναι όρθια, τριγωνικά με ελαφρά στρογγυλεμένες άκρες και καλυμμένα με τρίχωμα.

Ο λαιμός του πρέπει να είναι ψηλός και να σχηματίζει τόξο, με πλούσιο τρίχωμα γύρω από αυτόν (κυρίως στα αρσενικά).

Η ουρά μεταφέρεται πάντα πάνω στην πλάτη και είναι χαμηλά μόνο όταν ο σκύλος ξεκουράζεται.
Το φύλο θα πρέπει να φαίνεται με σαφήνεια.

Το ιδεατό ύψος στα θηλυκά είναι τα 53 cm, με περιθώριο ±3 cm, και στα αρσενικά 57 με περιθώριο ±3 cm

Τρίχωμα – περιποίηση

O μανδύας του έχει διπλή επίστρωση, είναι άφθονος με κοντό μαλακό και πυκνό μαλλί στο υπόστρωμα, και μακρύτερο, πιο σκληρό (στα αρσενικά κυρίως) και ίσιο στο εξωτερικό.

Στις άκρες του το τρίχωμα κάνει ασημένιες λάμψεις.

Το τρίχωμα γύρω από το λαιμό θα πρέπει να σχηματίζει ένα χείλος (όπως του λιονταριού, κυρίως στα αρσενικά) και στο πίσω μέρος των μηρών να σχηματίζει ένα «παντελόνι».

Όπως διευκρινίζει η κυρία Κατημερτζόγλου, το διπλό τρίχωμα τα προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, και απαιτεί σχολαστικό χτένισμα κάθε δύο με τρεις μέρες, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται κόμποι και να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, προς αποφυγή δερματικών παθήσεων (hot spot).

Το τρίχωμά τους θεωρείται υποαλλεργικό, και επειδή είναι σαν το ανκορά, χρησιμοποιείται και σαν μαλλί προς πλέξη.

Μπάνιο χρειάζονται κάθε τρεις βδομάδες, καθώς το μαλλί τους δεν μυρίζει και απωθεί, με το στέγνωμα και το βούρτσισμα, τις βρωμιές και τις λάσπες.

Υγεία

«Επειδή είναι αρχέγονη φυλή, δηλαδή δεν είναι μίξη άλλων φυλών, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», εξηγεί η εκτροφέας και επισημαίνει: «Πάντα τα ελέγχουμε για δυσπλασία ισχύων και αγκώνων (ΗD, EB) και τα υποβάλλουμε σε εξέταση DNA ΧLPRA για ατροφία του αμφιβληστροειδούς.

Επίσης, κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται εξέταση ματιών για γλαύκωμα.

Ζουν 12 με 15 χρόνια».

Ιστορία

Όσο για την ιστορία της φυλής, η εκτροφέας μας λέει: «Η ονομασία της φυλής Samoyed προέρχεται από τους Samoyede, γνωστούς και ως Νenets. Ήταν ένας ημινομαδικός λαός από την κεντρική Ασία, ο οποίος μετανάστευσε στη βορειοδυτική Σιβηρία πριν από 1.000 χρόνια.

Ο λαός αυτός εξέτρεφε σκυλιά για σκληρή δουλειά στα πιο κρύα κατοικήσιμα μέρη της γης.

Ωστόσο, τα σκυλιά αυτά αντιμετωπίστηκαν ως μέλη της οικογένειας.

Τις κρύες νύχτες της Αρκτικής οι άνθρωποι Samoyede έπαιρναν μαζί τους στις σκηνές τα σκυλιά για ζεστασιά.

Η συνεργασία αυτή, μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων Samoyeds, για την επιβίωση, σφυρηλάτησε έναν στενό δεσμό.

Όταν, δε, τα σκυλιά κουβαλούσαν βαριά φορτία στις τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας, κέρδιζαν την τροφή τους ως φύλακες και κυνηγοί.

Οι Samoyede είχαν μεγάλη εξάρτηση από τον τάρανδο, καθώς ήταν πηγή τροφής, γούνας και δέρματος.

Αρχικά, χρησιμοποίησαν τα σκυλιά τους για να κυνηγούν τους τάρανδους. Αλλά, με τον καιρό, η κουλτούρα των Samoyede στράφηκε από το κυνήγι ταράνδων στην κτηνοτροφία.

Οι τολμηροί κυνηγοί – μεταφορείς σκύλοι βρήκαν νέο ρόλο: να μετακινούν και να προστατεύουν τα κοπάδια.

Τα Samοyed ταξινομούνται ως βασική φυλή. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξή τους προηγείται της προέλευσης των πιο σύγχρονων φυλών σκύλων.

Η ισχυρή ηθική τους στην εργασία και η απίστευτα φιλική τους φύση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τα έχουν κάνει έναν καλούς συντρόφους για τους ανθρώπους, γεγονός που βοήθησε τη φυλή να πολλαπλασιαστεί.

Στην Ευρώπη έγιναν γνωστά, και ξεκίνησε η εκτροφή τους, από τον Βρετανό Ζωολόγο Ernest Kilburn Scot -και τη σύζυγό του- ο οποίος το 1889 έζησε τρεις μήνες στην Αρκτική με Samoyed.

Επιστρέφοντας στην Αγγλία έφερε μαζί του ένα καφέ αρσενικό κουτάβι, που το ονόμασε «Sabarka».

Αργότερα εισήγαγε μια κρεμώδη σκύλα που ονομαζόταν «Whitey Petchora» από τη δυτική πλευρά των Ουραλίων και ένα λευκό αρσενικό, που ονομαζόταν «Musti», από τη Σιβηρία.

Αυτά τα λίγα σκυλιά, και εκείνα που έφεραν οι υπόλοιποι εξερευνητές, είναι η βάση για το δυτικό Samoyed.

Το πρώτο πρότυπο γράφτηκε στην Αγγλία το 1909.

Ήταν η φυλή επιλογής για την Αλεξάνδρα της Δανίας, η οποία έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και των βρετανικών κυριαρχιών το 1901, μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτώριας.

Η βασίλισσα Αλεξάνδρα ήταν θαυμαστής αυτών των σκύλων και έκανε πολλά για να προωθήσει αυτή τη φυλή.

Το πρώτο Samoyed, με το όνομα Moustan του Argenteau, μεταφέρθηκε στην Αμερική το 1906, ως δώρο από τον Δούκα Νικόλαο της Ρωσίας.

Και έγραψε ιστορία ως το πρώτο της φυλής (τότε γνωστό ως Samoyede), το οποίο καταχωρήθηκε επίσημα στο American Kennel Club (AKC) ως 58η φυλή.

Εκείνη την εποχή η φυλή έγινε γνωστή για την ικανότητά της να ξεπερνά άλλα σκυλιά στο έλκηθρο.

Παράλληλα, ο σκύλος της φυλής έγινε διάσημος ως ένας ενθουσιώδης μεταφορέας προμηθειών, ικανός να κουβαλήσει μιάμιση φορά το βάρος του.

Έτσι, τα σκυλιά αυτά έγιναν μέλη διαφόρων ομάδων με έλκηθρο σε αποστολές στον Νότιο Πόλο και την Ανταρκτική.

Ο Scott, ο Shackleton και ο Amundsen, είναι μερικοί από τους διάσημους εξερευνητές της εποχής που περιπλανήθηκαν μαζί τα Sammies τους σε άγνωστες παγωμένες περιοχές.

Σήμερα, στην Αμερική το Samoyed κατατάσσεται στην ομάδα εργασίας, στην Αγγλία στην Ποιμαντική ομάδα, και στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκεται στο FCI Group 5 (Spitz και πρωτόγονοι τύποι)».

Η κυρία Ελευθερία Κατημερτζόγλου ασχολείται με τα Samoyed έξι χρόνια και με την εκτροφή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια