Μία από τις απορίες που έχουν αρκετοί κηδεμόνες σκύλων, είναι τι να φορέσουν στον αγαπημένο τους φίλο κατά τη διάρκεια της βόλτας: κολάρο/περιλαίμιο, ή σαμαράκι;
Και κάτι που, ίσως, δεν γνωρίζουν όσοι επιλέγουν το κολάρο/περιλαίμιο, είναι ότι αν ο σκυλάκος τους συνηθίζει να τεντώνει το λουρί του, η πράξη αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του.
Όσοι, πάλι, αποφασίζουν να του περάσουν πνίχτη στο λαιμό, επειδή τους σύρει, ή εκδηλώνει ανάρμοστη συμπεριφορά σε κάποιο ερέθισμα που βλέπει ή ακούει, πρέπει να ξέρουν ότι, εκτός από πόνο και δυσφορία, του προξενούν και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το τράβηγμα, όπως και οι συμπεριφορές που δεν επιθυμούμε, μπορούν να λυθούν με πιο απλούς και θετικούς τρόπους. Με την εκπαίδευση από έναν θετικό εκπαιδευτή σκύλων.
Η κτηνίατρος, Dr. Νικολέτα Σερέτη, μας ενημερώνει σχετικά.
1. Ποιο είναι καλύτερο για τον σκύλο μας; Το κολάρο/περιλαίμιο, ή το σαμαράκι;
Το συγκεκριμένο ερώτημα προβληματίζει την πλειονότητα των κατοικιδιογονέων. Ειδικά, πριν αρχίσουμε τις πρώτες μας βόλτες με τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους.
Ως κτηνίατρος, και με γνώμονα πρωτίστως την υγεία του κατοικιδίου μας, θα σας πω πως η απάντηση είναι απλή: μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα δυο, επιλέγοντας το κατάλληλο ανάλογα με την εκάστοτε δραστηριότητα του κατοικιδίου μας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω παραθέτοντάς σας πρώτα κάποια δεδομένα για τα «παραδοσιακά» περιλαίμια/κολάρα των σκύλων, που είναι μέχρι σήμερα περισσότερο διαδεδομένα.
Τα γνωστά σε όλους μας περιλαίμια, αν και αποτελούσαν ανέκαθεν ένα πολύ εύχρηστο αξεσουάρ, το οποίο ο κατοικιδιογονεας μπορεί να τοποθετήσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στον σκύλο ή στη γάτα του, και να βγει για βόλτα, αποτελούν, ταυτόχρονα, έναν παράγοντα κινδύνου για την υγεία του κατοικιδίου μας.
Συγκεκριμένα, από πολλές μελέτες κτηνιάτρων έχει αποδειχθεί πως η πίεση που μπορεί να ασκηθεί, ή να ασκείται επανειλημμένα στον λαιμό του σκύλου μας κατά το περπάτημα, μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία του.
Αν προσέξουμε το πλήθος των οργάνων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, θα καταλάβουμε πόσο επιβλαβές μπορεί να γίνει ένα απότομο και έντονο τράβηγμα του ιδιοκτήτη, που θα ασκήσει τεράστια πίεση σε αυτά όργανα.
Δείτε την παρακάτω εικόνα.
2. Δηλαδή, τι μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο και στη γάτα μας ένα απότομο/έντονο τράβηγμα;
Ανάμεσα στις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν, είναι οι βλάβες στον θυρεοειδή και στον λάρυγγα, το «collapse της τραχείας», βλάβες στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό και στο μυοσκελετικό σύστημα – ιδιαίτερα στους σπονδύλους του αυχένα.
Πιο ευάλωτα σε αυτά τα τραβήγματα είναι τα μικρόσωμα σκυλιά και οι γάτες, λόγω της ανατομίας τους, φυσικά, χωρίς να σημαίνει, όμως, πως οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι ανθεκτικοί.
3. Από αυτήν την πλευρά θα ήταν σωστό για την υγεία τους να αποκλείσουμε το κολάρο/περιλαίμιο. Έχει, όμως, και κάποια «θετικά» η χρήση του;
Αναγνωρίζοντας τα «θετικά» του περιλαίμιου, μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδανικό για την τοποθέτηση της ταυτότητας του κατοικιδίου μας, στην οποία αναγράφονται συνήθως και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη, λόγω της περίοπτης θέσης του.
Ακόμη, αποτελεί την παραδοσιακή ένδειξη ότι ο σκύλος δεν είναι αδέσποτος, ή πως υπάρχει κάποιος που έχει αναλάβει την εποπτεία και τη σίτισή του.
4. Το σαμαράκι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των μικρών μας φίλων;
Αντίθετα, το σαμαράκι του σκύλου αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για την υγεία του, καθώς οι δυνάμεις κατανέμονται ομοιόμορφα, κι όχι σε μια περιοχή με τόσα επιφανειακά και ευάλωτα όργανα, όπως ο λαιμός.
Επιπροσθέτως, είναι ευκολότερος ο έλεγχος του σκύλου μας κατά τη βόλτα, και πιο ακίνδυνη η πραγματοποίηση απότομων τραβηγμάτων από εμάς, όπου αυτό είναι αναγκαίο (π.χ. σε έναν καβγά με ένα διερχόμενο σκυλί).
Η λίγο μεγαλύτερη ενέργεια που απαιτείται για τη σωστή τοποθέτησή του, μπορούμε να πούμε πως αξίζει απόλυτα.
5. Όπως είπατε, το περιλαίμιο/κολάρο είναι ιδανικό για την τοποθέτηση της ταυτότητας. Μπορούμε, δηλαδή, να του φοράμε απλά το περιλαίμιο/κολάρο, αλλά στη βόλτα του να χρησιμοποιούμε το σαμαράκι;
Συνοψίζοντας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα δυο. Ακόμη, να φοράμε και τα δυο ταυτόχρονα.
Επιλέγουμε, όμως, το αντίστοιχο αξεσουάρ σε κάθε περίσταση.
Στη βόλτα προτείνεται να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το σαμαράκι, για τους λόγους που σας προείπα.
Όταν, όμως, το σκυλί μας βρίσκεται στην αυλή μας ελεύθερο, η χρήση αποκλειστικά του περιλαίμιου είναι αρκετή.
Δείτε τον πίνακα με παραδείγματα της ορθής χρήσης των συγκεκριμένων αξεσουάρ που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.
6. Ακόμη και στις μέρες μας βλέπουμε στους δρόμους «κηδεμόνες;» σκύλων να τους φορούν πνίχτη. Πόσο κακό κάνουν στο ζώο τους;
Ο πνίχτης του λαιμού των σκύλων εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, δυστυχώς, ευρέως στις μέρες μας.
Οι ιδιοκτήτες που τον χρησιμοποιούν, θέλουν να σταματήσουν ουσιαστικά, είτε το τράβηγμα του σκύλου τους στη βόλτα, είτε κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά του, προκαλώντας σε αυτόν πόνο και δυσφορία.
Αλλά ο πνίχτης δεν είναι μόνο μια επώδυνη και απάνθρωπη μέθοδος «πειθαρχίας» του σκύλου μας.
Είναι και αναποτελεσματική.
Αυτό εδράζει στο ότι οι ιδιοκτήτες με αυτόν τον τρόπο εστιάζουν μόνο στη διακοπή της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, κι όχι στην αιτία της, που μπορεί να είναι κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα.
Ως εκ τούτου, δεν διακόπτουν το ερέθισμα αυτό, και ο σκύλος μας, πέραν του ερεθίσματος που τον ενοχλεί, βιώνει και τον πόνο από τον πνίχτη.
Έτσι η κατάσταση όχι μόνο δεν γίνεται καλύτερη, αλλά μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως χειροτερεύει.
Βέβαια, είναι πολλοί οι κίνδυνοι και για την υγεία του σκύλου μας από τη χρήση αυτού του «αξεσουάρ».
Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του αυχένα του τετράποδου φίλου μας, προβλήματα στην όραση (λόγω της βλάβης στα νεύρα), προβλήματα στην τραχεία (άρα, και στην αναπνοή), ακόμη και εγκεφαλικό οίδημα.
Λόγω των παραπάνω, ήδη σε αρκετές χώρες η χρήση του πνίχτη έχει (ορθά κατά την άποψή μου) απαγορευθεί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προτείνω να αποφύγετε τη χρήση αυτού του «αξεσουάρ».
Είναι πολύ πιο ορθό να απευθυνθεί ένας ιδιοκτήτης κατοικιδίου έγκαιρα σε έναν θετικό εκπαιδευτή για την αποφυγή προβλημάτων στη συμπεριφορά του.
Επίσης, θα ήθελα να σας κάνω ένα ερώτημα: Εσείς, θα αποδεχόσασταν να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια μέθοδος «πειθαρχίας» σε εσάς;
▪ Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει:
«Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς.
Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».