Ικανοί να μυρίσουν και να εντοπίσουν πότε ένας άνθρωπος πρόκειται να έχει επιληπτική κρίση φαίνεται να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Ορισμένοι πάσχοντες από επιληψία έχουν ήδη σκύλους οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να τους βοηθήσουν σε ενδεχόμενο κρίσης. Το πώς αυτοί οι σκύλοι γνωρίζουν όταν μία κρίση θα συμβεί εξακολουθεί να είναι ασαφές. Υπάρχουν αναφορές για σκύλους που προβλέπουν την επιληπτική κρίση πριν αυτή συμβεί, ωστόσο αυτή η ικανότητα δεν έχει επικυρωθεί ποτέ με επιστημονικά τεστ.

Η Amelie Catala από το Πανεπιστήμιο της Ρεν στη Γαλλία και οι συνεργάτες της εξέτασαν το αν οι άνθρωποι εκκρίνουν κάποια συγκεκριμένη οσμή κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων την οποία αναγνωρίζουν οι σκύλοι.

Η ομάδα ζήτησε από εθελοντές με επιληψία να σκουπίσουν τα χέρια, το μέτωπο και το λαιμό τους με ένα ύφασμα μετά από μία κρίση επιληψίας. Έπειτα τοποθέτησαν το ύφασμα σε μία τσάντα και ανάπνευσαν σε αυτήν πριν την σφραγίσουν.

Ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές να κάνουν το ίδιο ενώ ασκούνται ή κάνουν μία πιο ήπια δραστηριότητα.

Ακολούθως, χρησιμοποιώντας λιχουδιές σαν ανταμοιβή, η ομάδα χρησιμοποίησε αυτές τις τσάντες για να εκπαιδεύσει πέντε ημίαιμα σκυλιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών να αναγνωρίζουν τις μυρωδιές που σχετίζονται με τις κρίσεις, πριν τα υποβάλουν σε ορισμένα τεστ.

Σε κάθε δοκιμή, τα σκυλιά έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ επτά μυρωδιών ενός ανθρώπου, μόνο μία όμως εξ αυτών συλλέχθηκε μετά από επιληπτική κρίση. Κάθε σκύλος πραγματοποίησε εννέα δοκιμές που περιλάμβαναν δείγματα από ανθρώπους που δεν είχαν αλληλεπιδράσει προηγουμένως.

Τρεις εκ των σκύλων σημείωσαν 100% επιτυχία, οι άλλοι δύο βρήκαν το σωστό δείγμα στο 66% των δοκιμών.

Αυτό καταδεικνύει για πρώτη φορά, ότι παρότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές σωματικές οσμές, μία επιληπτική κρίση έχει ένα ξεχωριστό «προφίλ οσμής» το οποίο τα σκυλιά μπορούν να μάθουν να το αναγνωρίζουν. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια μόρια εντοπίζουν οι σκύλοι, αλλά αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον θέμα για μελλοντική έρευνα», δηλώνει η Δρ. Catala.

«Το επόμενο βήμα μας είναι να εξετάσουμε αν η μυρωδιά παρουσιάζεται πριν από την κρίση και αν τα σκυλιά μπορεί να είναι ικανά να ειδοποιήσουν κάποιον για αυτό», πρόσθεσε.

Η εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση των σκύλων σημαίνει ότι είναι κατά πολύ πιο ικανή από τεχνητές μεθόδους χημικών ενδείξεων. Οι σκύλοι μπορούν επίσης να ανταποκρίνονται σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά των ανθρώπων με νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και να εντοπίζουν ασθένειες όπως ο καρκίνος από τη μυρωδιά.