Εικάζω ότι δεν υπάρχει κηδεμόνας σκύλου που να μην έχει υποκύψει στα μάτια του μικρού του φίλου, που τον εκλιπαρούν να του δώσει ένα τοσοδούλι πατατάκι.
Άλλωστε, τι «ψυχή» έχει ένα πατατάκι, ή ένα μπισκοτάκι;
Κι όμως, έχει, όπως μας διαβεβαιώνει η κτηνίατρος, Δρ Νικολέτα Σερέτη η οποία εξηγεί στο ygeiamou.gr τι στάση πρέπει να κρατήσουμε όσον αφορά τον σκύλο και τις λιχουδιές.
1. Μπορούμε να προσφέρουμε στον σκυλάκο μας ανθρώπινες «λιχουδιές»;
Θα σας περιγράψω μια κατάσταση που, σίγουρα, την έχουν βιώσει όλοι οι «κατοικιδιογονείς».
Καθώς αποφασίζετε, λοιπόν, να φτιάξετε την αγαπημένη σας συνταγή για δείπνο, απλώνετε τα υλικά της συνταγής στον πάγκο της κουζίνας σας.
Μόλις ανοίξετε τη συσκευασία με το τυρί, και αναδυθεί αυτό το υπέροχο άρωμα, την ίδια στιγμή εμφανίζεται δίπλα σας ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος. Και με αυτά τα υπέροχα μάτια, σας κοιτάει.
Και σας εκλιπαρεί για ένα μόνο μικρό κομμάτι τυρί.
Η αντίδραση, τις περισσότερες φορές, είναι ίδια.
Σκεπτόμενοι, λοιπόν, πως «είναι μόνο ένα κομματάκι», και μην μπορώντας να του χαλάσετε χατίρι, παίρνετε μια φέτα και του τη δίνετε.
Είναι σωστό, όμως, να θεωρούμε ότι ένα κομμάτι φαγητού, που είναι «μικροσκοπικό» για εμάς, είναι εξίσου αμελητέο για το κατοικίδιό μας; Η σωστή απάντηση είναι πως όχι!
Και θα πρέπει, όταν πρόκειται για τις εκκλήσεις του κατοικιδίου μας να φάει από το φαγητό μας, να μάθουμε να αρνούμαστε.
2. Γιατί να του αρνηθούμε ένα τόσο μικρό κομμάτι τυριού;
Σίγουρα έχετε ακούσει για τα «σκυλίσια έτη», δηλαδή ότι ένα δικό μας ημερολογιακό έτος αντιστοιχεί σε (περίπου) επτά χρόνια ζωής για τον σκύλο μας.
Έτσι, αντίστοιχα, θεωρητικά υπάρχουν και οι «σκυλίσιες θερμίδες».
Δηλαδή, ένα σνακ που οι θερμίδες του είναι λίγες για εμάς, για τον σκύλο μας είναι υπέρογκες.
Για παράδειγμα:
– Ένα κομματάκι cheddar τριών γραμμαρίων, αν καταναλωθεί από έναν σκύλο οκτώ κιλών, αντιστοιχεί στην κατανάλωση δύο ολόκληρων burger από έναν ενήλικο άνθρωπο
– Ένα μόνο πατατάκι αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενός ολοκλήρου μπέργκερ.
– Ένα μικρό μπισκότο αντιστοιχεί σε ένα μπέργκερ
Το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των τροφών που καταναλώνουμε, όπως αλλαντικά, ζυμαρικά, πίτσα, γλυκά, κ.ά.
Όλες οι παραπάνω τροφές, που εμείς τρώμε συχνά, μπορεί να οδηγήσουν στη λήψη υπερβολικά μεγάλου αριθμού θερμίδων, αν καταναλωθούν από το ζωάκι μας.
Με αποτέλεσμα να πάρει περιττά κιλά, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία του και μπορεί να του προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη, εντερικά προβλήματα και νεφρική ανεπάρκεια.
3. Υπάρχει και κάποιος άλλος κίνδυνος για την υγεία του;
Πέρα από τις θερμίδες, καταναλώνοντας μέρος από τα δικά μας γεύματα είναι εξίσου μεγάλος ο κίνδυνος τοξίκωσης.
Πολλές τροφές, ενώ μοιάζουν ακίνδυνες, μπορεί να είναι τοξικές, ή να περιέχουν επιβλαβή συστατικά.
Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι το σκόρδο, τα σταφύλια, το κρεμμύδι, το αλάτι, η ζάχαρη κ.ά.
Επίσης, καταναλώνοντας συχνά μέρος από το φαγητό μας, το ζωάκι μας χορταίνει και στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά, που θα προσλάμβανε από την τροφή του.
Η έλλειψη αυτή μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου.
Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας στη χορήγηση μέρους του φαγητού μας προς στον σκύλο μας, είναι η «κακή συνήθεια».
Αν δώσουμε στον σκύλο μας να καταλάβει ότι δικαιούται μέρος από το γεύμα μας, μετά θα ζητάει συνεχώς το μερίδιό του όταν τρώμε. Και, μεταξύ μας, του δίνω κι ένα δίκιο.
Αυτό, βέβαια, πολλές φορές γίνεται κουραστικό και ψυχοφθόρο για εμάς.
4. Δηλαδή, από τις τροφές που καταναλώνουμε, δεν μπορούμε να μοιραστούμε καμία με τον σκύλο μας;
Πολλές τροφές από αυτές που καταναλώνουμε, στη σωστή ποσότητα είναι κατάλληλες για το κατοικίδιό μας.
Πρόκειται για διάφορα λαχανικά, όπως ο αρακάς και τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το κρέας κοτόπουλου (χωρίς αλάτι), το νερόβραστο ρύζι κ.ά.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, επειδή είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι μπορεί να φάει το κατοικίδιο μας και ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα, είναι πιο εύκολο και ασφαλές να επιλέγουμε, το ζωάκι μας να χορταίνει με τη δική του τροφή, με βάση τη ράτσα του και τα κιλά του.
Αν, πάλι, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον μικρό μας φίλο που μας γλυκοκοιτάζει, ας του δώσουμε σαν σνακ κάποια λιχουδιά υψηλής θρεπτικής ποιότητας στη συνιστώμενη δόση, ή ας φτιάξουμε μόνοι μας κάποια λιχουδιά, με συστατικά τα οποία επιτρέπονται.
▪ Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει:
«Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς.
Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».