Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Και, όπως κάθε Άνοιξη, οι κάμπιες κάνουν την εμφάνισή τους σε πευκόφυτες περιοχές.
Κάθε κηδεμόνας οφείλει να κρατά τον σκύλο του μακριά από αυτό το έντομο, γιατί είναι μεγάλες οι πιθανότητες να του προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
«Ο ερχομός της Άνοιξης φέρνει και τα αλλεργιογόνα του, δηλαδή ουσίες που παράγονται από είδη εντόμων ή φυτών, οι οποίες προξενούν αλλεργική αντίδραση σε ζώα και ανθρώπους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έντομα της ελληνικής φύσης, που συναντάμε σε περιοχές με πεύκα, είναι η κάμπια. Στο σώμα της υπάρχουν τρίχες, όπου παράγεται μια πρωτεΐνη, η οποία ευθύνεται για την πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπους», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.
Οι κάμπιες εμφανίζονται στο έδαφος περίπου τον Φεβρουάριο με Μάρτιο κι έπειτα, και «μπορεί να τις συναντήσουμε έως και τον Ιούλιο. Ο σκύλος, σε σύγκριση με τη γάτα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στις κάμπιες διότι προκαλούν το ενδιαφέρον των σκύλων μας, καθώς κινούνται, και από περιέργεια μπορεί να τις πλησιάσουν και να τις μυρίσουν, να τις γλύψουν, αλλά και να τις βάλουν στο στόμα τους. Ακόμα και να τις πατήσουν», διευκρινίζει η κυρία Μπαρδάνη.
Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος ήρθε σε επαφή με κάμπιες;
«Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας σκύλος, που κάνει αλλεργική αντίδραση στις κάμπιες, είναι, κυρίως, οίδημα (πρήξιμο) των χειλιών και πολλές φορές ολόκληρης της μουσούδας, και έκκριση άφθονου σάλιου. Πολλές φορές παρουσιάζεται οίδημα των βλεφάρων και δακρύρροια από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ακόμα και εμετός ή αναγούλα σε περίπτωση κατάποσης κάποιας κάμπιας. Ωστόσο, το πιο σοβαρό σύμπτωμα είναι το πρήξιμο της γλώσσας, στην περίπτωση που ο σκύλος γλείψει μια κάμπια. Το έντονο πρήξιμο μπορεί να προξενήσει δύσπνοια στο ζώο, ή νέκρωση της γλώσσας, αν αυτή παρουσιάσει έντονη φλεγμονή. Στην περίπτωση που το οίδημα της γλώσσας είναι μεγάλο, χαρακτηριστική κίνηση του σκύλου είναι να βάζει το μπροστινό του πόδι στο στόμα, σαν να προσπαθεί να βγάλει κάτι που τον ενοχλεί», εξηγεί η κυρία Μπαρδάνη.
Όταν, λοιπόν, παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, η κυρία Μπαρδάνη συμβουλεύει να καλέσετε αμέσως κτηνίατρο, για να σας δώσει τηλεφωνικά πρώτες βοήθειες.
Ακόμα καλύτερα, να επισκεφθείτε αμέσως το κτηνιατρείο όπου παρακολουθείται ιατρικά ο σκύλος σας, ή, αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση, να πάτε στο πλησιέστερο, για να γίνει ενέσιμη αγωγή, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση του οργανισμού του ζώου.
«Το φάρμακο εκλογής σε αυτά τα περιστατικά είναι η κορτιζόνη. Όμως, η κατάσταση του ζώου θα ορίσει αν θα χρειαστεί να χορηγηθεί κάποιο άλλο φάρμακο, όπως αντιβίωση, αντισταμινικά, ή/και να γίνει οροθεραπεία», διευκρινίζει η κτηνίατρος και καταλήγει λέγοντας ότι: «αυτό που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά, είναι να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε παρέα με τον σκύλο μας σε πευκόφυτα πάρκα και να προσέχουμε το έδαφος. Να κρατάμε αποστάσεις από αυτά τα έντομα, τόσο για εμάς όσο και για το ζώο μας. Αν δείτε τον σκύλο σας να αρπάζει κάμπιες, ή παρατηρήσετε κάποιες να είναι πάνω του, αφαιρέστε τες με λίγο χαρτί ή κάποιο άλλο υλικό που θα βρείτε μπροστά σας εκείνη την ώρα. Μην απομακρύνετε τις κάμπιες με γυμνά χέρια, γιατί η άμεση επαφή μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργία».