Γι’ αυτές τις τόσο σημαντικές ουσίες ρωτήσαμε τη σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

1. Για να έχουμε μια υγιή γατούλα, τι θα πρέπει να περιέχει το πιάτο της;

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι η οικόσιτη γάτα (Felis catus), κατά τη διάρκεια της εξελεγκτικής της πορείας, όπως έχει διαπιστωθεί, παρέμεινε σαρκοφάγο ζώο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός της από τα φυτά, ή από φυτικά υποπροϊόντα.

Επίσης, χρειάζεται να καταναλώσει ζωικό ιστό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

2. Δηλαδή, ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά;

Τα βασικά συστατικά στη διατροφή μιας γάτας θα τα δούμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος σκυλάκι, όπως πολλοί νομίζουν. Γιατί η γάτα έχει τη δική της διατροφική ιδιοσυγκρασία, όπως και ιδιαιτερότητες.

Όπως κάθε οργανισμός, έτσι και η γάτα σε κάθε στάδιο της ζωής της έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, που εξαρτώνται και από τις συνθήκες διαβίωσης.

Για να τις συνοψίσουμε, σαν μια γενική εικόνα, θα λέγαμε ότι μια γάτα έχει μεγάλη ανάγκη από ζωική πρωτεΐνη, από τα απαραίτητα αμινοξέα (ταυρίνη και αργινίνη), αλλά και από το ωμέγα 6 λιπαρό οξύ, που λέγεται αραχιδονικό οξύ.

Επίσης, έχει ανάγκη -μεταξύ άλλων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων-, την προσχηματισμένη βιταμίνη Α.

3. Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν στον οργανισμό της γάτας τα αμινοξέα ταυρίνη και αργινίνη;

Η ταυρίνη θεωρείται απαραίτητο αμινοξύ για τη γάτα. Φανταστείτε ότι στο παρελθόν, πριν ανακαλύψουν οι εμπορικές εταιρίες τη σημασία της για τον οργανισμό της, είχαμε χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της απουσίας της από τις τροφές.

Την ταυρίνη τη βρίσκουμε σε ζωικά προϊόντα. Η γάτα, όπως και ο άνθρωπος, δεν μπορούν να τη φτιάξουν στον οργανισμό τους και, άρα, πρέπει να την λάβουν αυτούσια από τις τροφές.

Είναι σημαντική, μεταξύ άλλων, για την όραση, την πέψη, τη μυϊκή καρδιακή λειτουργία και το ανοσοποιητικό.

Όπως αναφέρει ο φαρμακολόγος Steven Schaffer από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα, η ταυρίνη, κάθε φορά που η καρδιά μας χτυπάει, ρυθμίζει την είσοδο μια μικρής ποσότητας ασβεστίου στον καρδιακό ιστό.

Το ασβέστιο είναι που πυροδοτεί κάθε χτύπο της καρδιάς.

Βλέπουμε εδώ πραγματικά την αξία της διατροφής σε όλο της το μεγαλείο.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα σε μεγάλες ποσότητες, κι έτσι θα πρέπει να καταναλώνεται σε συχνή βάση.

Η αργινίνη βρίσκεται στο κρέας, και οι γάτες δεν έχουν το ένζυμο που απαιτείται ώστε να φτιάξουν την αργινίνη στον οργανισμό τους.

Συνεπώς, πρέπει να τη λάβουν από την τροφή τους.

Η αργινίνη είναι πολύ σημαντική επειδή αποβάλλει την αμμωνία από το σώμα της γάτας.

Η αμμωνία είναι το τοξικό απόβλητο που δημιουργείται από τη διάσπαση της πρωτεΐνης.

Εάν οι γάτες δεν μπορούν να αποβάλουν την αμμωνία από το σώμα τους, μπορεί να εμφανίσουν απώλεια βάρους, εμετό, νευρολογικά σημάδια, ακόμη και να οδηγηθούν στον θάνατο.

4. Πόσο σημαντικό είναι το αραχιδονικό οξύ για την υγεία της γάτας;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, όπως και της κυοφορίας, αλλά και για το χρονικό διάστημα του θηλασμού.

Είναι σημαντικό για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και ιδιαίτερα των νευρώνων και των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι γάτες δεν μπορούν να παράγουν το αραχιδονικό οξύ, κι έτσι χρειάζεται και αυτό να το λάβουν από τη διατροφή τους.

5. Ποιος είναι ο λόγος που η γάτα πρέπει να λαμβάνει τη βιταμίνη Α από τη διατροφή της;

Αρκετά θηλαστικά μπορούν να μετατρέψουν, μέσα στο σώμα τους, τη βήτα καροτένη, που βρίσκεται στα φυτά, σε ρετινόλη, η οποία είναι η βιταμίνη Α.

Αλλά η οικόσιτη γάτα δεν έχει αυτή την ικανότητα, κι έτσι θα πρέπει να λάβει την προσχηματισμένη βιταμίνη Α, που είναι και η ενεργή μορφή της βιταμίνης αυτής, ακριβώς έτσι όπως είναι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να τη λάβει από ζωικά προϊόντα, όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, αλλά και από ζωικά όργανα, όπως είναι το συκώτι.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη βιταμίνη για τις γάτες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελεί μέρος της δίαιτας τους, έτσι ώστε να έχουν την απαραίτητη υγεία.

Το δέρμα, το τρίχωμα, οι μύες και τα νεύρα, όλα χρειάζονται την βιταμίνη Α για σωστή λειτουργία.

6. Αν στο γεύμα μιας γάτας περιέχονται όλα όσα προαναφέρατε, τότε καλύπτονται οι διατροφικές της ανάγκες;

Εννοείται πως η διατροφή μιας γάτας δεν αποτελείται μόνο από τα παραπάνω στοιχεία.

Βλέπουμε, όμως, ότι η γάτα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, οι οποίες είναι σημαντικές. Και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις προσωπικές της ανάγκες.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of IintegrativeVeterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

● https://vetnutrition.tufts.edu/
● https://feline-nutrition.org/
● Βιβλίο: Canine and Feline Nutrition: A Resource for Companion Animal Professionals, By Linda P. Case, Leighann Daristotle, Michael G. Hayek, Melody Foess Raasch